Elinvoimalautakunta, kokous 25.6.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 46 Lapland 365 - Tunturi-Lapin matkailuelinkeinon sopeutuminen ilmastonmuutokseen ympärivuotisuutta edistämällä -hankkeeseen osallistuminen

MUODno-2024-271

Valmistelija

  • Kaisa Kylä-Kaila, kehittämispäällikkö, kaisa.kyla-kaila@muonio.fi

Perustelut

Lapin ainutlaatuinen luonto on ilmastonmuutokselle erityisen herkkä, koska arktinen alue lämpenee kolme kertaa nopeammin kuin maapallo keskimäärin. Muutosta ei arvioiden mukaan voida enää pysäyttää, mutta ilmastonmuutoksen vaikutuksiin voidaan sopeutua ja muutoksen etenemistä hillitä. Ilmastonmuutosta ja luontokatoa hillitsevään työhön tarvitaan mukaan kaikki yhteiskunnan sektorit. Globaalin toimintaympäristön muutosten tuomiin haasteisiin vastaamiseksi ja hiilineutraaliuden tavoitteen saavuttamiseksi on myös elinkeinoelämän kehityttävä kestävämpään suuntaan. Yrityksiltä se vaatii sitoutumista tavoitteisiin, vähähiilisempien ratkaisujen löytämistä, energiankulutuksen vähentämistä, resurssiviisautta ja innovatiivista tutkimus- ja kehittämistoimintaa. Helmikuussa 2024 julkaistun pk-yritysbarometrin Lapin alueraportin mukaan ilmastonmuutoksen huomioiminen on kuitenkin jäänyt pk-yrityksissä vähemmälle eikä oman yrityksen ilmastonvaikutuksia ole juurikaan kartoitettu. Pk-yritysbarometrin mukaan pk-yritykset eivät myöskään tunnista vihreällä siirtymällä olevan mitään merkitystä omalle liiketoiminnalleen, vaikka kestävyysraportoinnilla on jo - ja tulee olemaan yhä enemmän - vaikutuksia myös pk-yritysten toimintaan esimerkiksi rahoituksen saamisen suhteen ja kestävyysraportointivelvollisten yritysten arvoketjun kautta.

Matkailutoimialoilla toimivia yrityksiä tulisikin aktivoida ja kannustaa kestävämmän ja ympärivuotisemman matkailun edistämisen osalta yhteistyöhön yli kuntarajojen, sillä verkostoyhteistyö ja yhteiskehittäminen voivat tarjota yrityksille lisäresursseja kehittämiseen ja toiminnan tehostamiseen. Lisäksi verkostoyhteistyö voi tarjota yrittäjille vertaistukea ja auttaa reflektoimaan omaa toimintaa, lisätä osaamista sekä synnyttää uusia innovaatioita ja kuntarajat ylittäviä ympärivuotisia matkailutuotteita.

Lapissa ilmastonmuutokseen sopeutumista tarvitaan ekologisen kestävyyden edistämisen lisäksi myös taloudellisesta ja sosiokulttuurisesta näkökulmasta, koska ilmaston lämpenemisen myötä muuttuva ympäristö ei todennäköisesti tule tarjoamaan samalla tavalla liiketoimintaedellytyksiä, työtä ja hyvinvointia alueelle talvikaudeksi kuin se tähän asti on tarjonnut. Yritysten tulee sopeutua muutokseen sopeuttamalla toimintaansa ympärivuotiseksi ja tarjoamalla tuotteita ja palveluita myös lumettomalle ajalle.  Ilmastonmuutokseen sopeutumisessa tulee huomioida uhkien lisäksi myös muutoksen tuoma potentiaali liiketoiminnalle, sillä ilmasto vaikuttaa matkokohteen valintaan ja ilmaston lämpenemisen myötä Lapin miellyttävä ilmasto kannustaa valitsemaan Lapin matkakohteeksi erityisesti lumettomalla ajalla. Tuotteistamisessa tulisi huomioida laadukas ympärivuotinen tarjonta ja multidestinaatioaspekti, sillä Kohti kestävää saavutettavuutta –hankkeessa toteutetussa markkinatutkimuksessa selvisi, että DACH- ja Alankomaiden kohderyhmät haluavat kokea lomallaan useita kohteita.

Tunturi-Lapin kunnat ja matkailun alueorganisaation edustajat ovat suunnitelleet yhteistä kehittämishanketta lumettoman ajan matkailun edistämiseen koko seutukunnan alueella. Hankkeen tavoitteena on edistää Tunturi-Lapin matkailuelinkeinon parissa toimivien pk-yritysten sopeutumista ilmastonmuutokseen ja kannustaa niitä ilmastonmuutosta hillitseviin toimiin sekä liiketoiminnan kestävän kasvun kehittämiseen ympärivuotisen matkailun potentiaalia hyödyntämällä. Ympärivuotista matkailua kehittämällä pyritään edistämään ilmastoresilienssiä sekä palautuvuutta, ehkäisemään matkailuelinkeinon haitallisia vaikutuksia, hyödyntämään ilmastonmuutoksesta syntyvää liiketoiminnan kehittämisen potentiaalia sekä sopeuttamaan toimia ennakoivasti.

Hankkeen päätoteuttajana toimisi Kittilän kunta, osatoteuttajana Kolarin kunta ja hankekumppanina Muonion kunta. Muonion kunta osallistuisi myös ohjausryhmätyöskentelyyn. Arvio hankkeen kokonaiskustannuksista on noin 300 000 euroa. Hankkeelle on tarkoitus hakea rahoitusta Lapin Liitolta. Kunnat ja matkailun alueorganisaatiot osallistuisivat hankkeen rahoittamiseen rahoitusosuuksin. Kittilän kunta esittää, että Muonion kunnan rahoitusosuus olisi 3 000 euroa koko hankkeen ajalle.  Hanketta toteutettaisiin vuosien 2025 ja 2026 aikana.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jussi-Pekka Tammilehto, elinvoimajohtaja, jussi-pekka.tammilehto@muonio.fi

Elinvoimalautakunta päättää, että Muonion kunta osallistuu hankkeeseen 3 000,00 euron maksuosuudella, mikäli hanke saa myönteisen rahoituspäätöksen. Hankkeen Muonion kunnan omarahoitusosuus katetaan kuntakehittäminen ja työllisyys tehtäväalueen projekteista.

Päätös

Lautakunta hyväksyi ehdotuksen.

Tiedoksi

Kittilän kunta