Kunnanvaltuusto, kokous 13.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 71 Muonion Ruoka- ja Siivouspalvelut Oy:n perustaminen

MUODno-2022-489

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Katri Rantakokko, hallintojohtaja, katri.rantakokko@muonio.fi

Perustelut

Kunnan keskuskeittiö tuottaa ateriapalveluja oman toiminnan (pääasiassa hyvinvointi- ja sivistyspalvelut) lisäksi Lapin sairaanhoitopiirille ja Lappialle.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottaminen siirtyy hyvinvointialueille 1.1.2023 alkaen. Muutoksen vuoksi kunnat eivät voi tuottaa suoraan esim. ateriapalveluja hyvinvointialueelle, vaan toiminta on yhtiöitettävä. Lapin hyvinvointialue perusti Lapin Ateriapalvelut Oy -nimisen yhtiön kesäkuussa 2022 ja tämän yhtiön osakkaiksi pyydettiin kuntia Lapin alueelta. Lisäksi aluehallitus on 14.9.2022 § 259 pyytänyt niitä in-house -yhtiöön kiinostuksensa ilmaisseita kuntia, jotka eivät liity em. yhtiön osakkaiksi, käynnistämään viipymättä oman ruokapalvelunsa yhtiöittämisen. 

Keskusteluja on käyty valmistelun aikana hyvinvointialueen valmistelijoiden ja kuntien välillä sekä kunnan sisällä ja Lapin Ateriapalvelut Oy:n osakkaiksi on liittymässä vain muutama kunta tämän hetken tietojen mukaan. Omaa ateriapalveluyhtiötä on perustamassa esim. Sodankylän kunta.

Kunnan keskuskeittiöllä on kapasiteettia tuottaa ateriapalveluja oman tarpeen lisäksi hyvinvointialueelle ja Lappialle kuten tähänkin asti. Kunnanjohtaja on tilannut yhtiöittämisselvityksen, jonka tarkoituksena on selvittää ja toteuttaa ateriapalvelujen yhtiöittäminen siten, että yhtiö olisi toiminnassa 1.1.2023 alkaen.

Kunnanhallitus on 22.8.2022 § 180 päättänyt mm. käynnistää mahdolliselle in-house -yhtiölle siirtyvää henkilöstöä koskevan yhteistoimintamenettelyn ja käsitellä sen hallituksen 29.6.2022 § päätöksen mukaisessa yhteistoimintamenettelyssä, joka koskee hyvinvointialueelle siirtyvää henkilöstöä.

 

Ehdotus

Esittelijä

Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Kunnanhallitus päättää, että 

  • Muonion kunta ei liity osakkaaksi Lapin Ateriapalvelut Oy -nimiseen yhtiöön ja
  • kunta ryhtyy selvittämään ja valmistelemaan ateriapalvelujen osalta muita vaihtoehtoja.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen. 

 

Tämän asian osalta pöytäkirja tarkastetaan mahdollisimman pian sähköisesti.

Valmistelija

Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Perustelut

Täydennetään. 

Ehdotus

Esittelijä

Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Kunnanhallitus merkitsee valmistelun tilanteen tiedoksi.

Päätös

Hallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen.

Kokouskäsittely

Ennen tämän asian käsittelyä puheenjohtaja totesi, että kokouksessa pidetään tauko klo 19.05 - 19.10. Tauon jälkeen suoritettiin nimenhuuto ja puheenjohtaja totesi paikalla olevan samat henkilöt kuin ennen tauon alkamista.

Valmistelija

Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Perustelut

Kunnassa on valmisteltu oman ravitsemus- ja siisteyspalveluyhtiön perustamista. Tähän liittyen on aloitettu yhteistoimintamenettelyn mukaiset neuvottelut henkilöstön kanssa mahdollisesta liikkeenluovutuksesta.

Hyvinvointialue on selvittänyt mahdollisuutta järjestää ruokapalveluja keskitetysti ja perustanut kesäkuussa Lapin Ateriapalvelut -osakeyhtiön. Lapin hyvinvointialueen aluehallitus päätti jättää tauolle in house- yhtiö Lapin Ateriapalvelut Oy:n valmistelun, koska vain yksi kunta ilmoitti liittyvänsä tähän. Lapin Ateriapalvelu Oy:n hallitus arvioi, että yhtiön osakaspohjasta ei tulisi tarpeeksi laaja, joten vaihtoehtona oli yrityksen toiminnan keskeyttäminen tai lopettaminen. Näin ollen päätökseksi tuli keskeyttää Lapin Ateriapalvelut Oy:n toiminta joulukuun alusta alkaen. Yhtiön toiminnan jatkamisesta päätetään erikseen viimeistään keväällä 2025.

Kunta on tehnyt sopimuksen ateriapalveluiden tuottamisesta hyvinvointialueelle enintään 31.12.2023 asti.

Tällä hetkellä on kaksi konkreettista ratkaisumallia, joiden pohjalta on realistisin edetä valmisteluissa. Kunta voi edelleen jatkaa oman tytäryhtiön valmisteluja ja/tai käynnistää samaan aikaan neuvottelut yhteisestä kuntien omistamasta yhtiöstä. Pellon Serviisi oy on lähestynyt Länsi- Lapin kuntia yhteisen yrityksen mahdollisuudesta ja neuvotteluita käydään näihin liittyen. Käytännössä kunnan yhtiövalmisteluiden tulee edetä kuitenkin alkuvuonna rivakasti, jos tahtotilana on kevään 2023 aikana ratkaista kunnan ravitsemus- ja siisteyspalveluiden tuottaminen yhtiöpohjaisesti.

Oman yhtiön valmisteluprosessissa ensimmäinen vaihe on luonnollisesti yhtiön perustaminen, perustamissopimuksen tekeminen ja yhtiöjärjestyksen hyväksyminen. Kunnanhallituksen on määrä esittää nämä maaliskuussa 2022 valtuustolle hyväksyttäväksi.

BDO Oy on toimeksiantona valmistellut kunnan ravitsemus- ja siisteyspalveluiden yhtiöittämisselvitystä. Selvitysvaiheessa on kuvattu yhtiöittämisen reunaehtojen ja prosessin kuvaus sekä tehty taloudellinen mallinnus. Selvitys (ei julkinen) on oheismateriaalina.

Ehdotus

Esittelijä

Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Kunnanhallitus merkitsee tiedoksi ateria- ja siisteyspalveluiden yhtiöittämisprosessin tilanteen.

Päätös

Hallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen.

Kokouskäsittely

Hallitus keskusteli valmistelun tilanteesta, aikatauluista ja vaihtoehdoista. 

Valmistelija

Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Perustelut

Kunta on jatkanut Pellon ja Enontekilön kuntien kanssa keskustelua yhteisen ravitsemis- ja siisteyspalveluiden toteuttamisen mahdollisuudesta.

Valmistelut ovat siis tältä osin alustavasti prosessissa. Muonion tahtotilana on, että kolme kuntaa voisivat muodostaa yhteisen yhtiön vuoden 2023 aikana.

Kunnan ja Lapin hyvinvointialueen määäräaikainen sopimus ateriapalveluiden ostamisesta on tehty korkeintaan vuoteen 2023 loppuun asti. 

Kunnan on elokuussa aloitettava varsinainen yhtiöittämisprosessi, jotta loppuvuoden 2023 aikana saadaan toiminnassa oleva yhtiö toteutettua.

Ehdotus

Esittelijä

Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Kunnanhallitus päättää sitoutua Enontekiön ja Pellon kuntien kanssa yhteisen yhtiön muodostamiseen ateria- ja siisteyspalveluiden osalta.

Jos tämä ei toteudu, kunta aloittaa oman ateria- ja siisteyspalvelualan yhtiön valmistelun elokuussa 2023. 

Päätös

Kunnanhallitus päätti sitoutua Enontekiön ja/tai Pellon kuntien kanssa yhteisen yhtiön muodostamiseen ateria- ja siisteyspalveluiden osalta.

Jos tämä ei toteudu, kunta aloittaa oman ateria- ja siisteyspalvelualan yhtiön valmistelun elokuussa 2023. 

Valmistelija

Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Perustelut

Kunnanhallitus päätti 12.6.2023 § 192 sitoutua Enontekiön ja/tai Pellon kuntien kanssa yhteisen yhtiön muodostamiseen ateria- ja siisteyspalveluiden osalta. Samassa yhteydessä linjattiin, että mikäli tämä ei toteudu, kunta aloittaa oman ateria- ja siisteyspalvelualan yhtiön valmistelun elokuussa 2023. Kunnan ja Lapin hyvinvointialueen määräaikainen sopimus ateriapalveluiden ostamisesta on tehty korkeintaan vuoteen 2023 loppuun asti. 

Muonio, Enontekiö ja Pello ovat jatkaneet neuvotteluja yhteistyöstä ja 18.8.2023 pidettiin yhteinen palaveri myös Lapin hyvinvointialueen kanssa. Tilaisuudessa keskusteltiin mm. siitä, millainen on kuntien lähtötilanne em. palveluiden suhteen, valmistelun tiekartasta ja lähitulevaisuuden näkymistä puhdistus- ja ravitsemispalveluissa hyvinvointialueella.

Kunnassa on parhaillaan käynnissä yt-neuvottelut ravitsemis- ja siisteyspalveluiden henkilöstön osalta 1.1.2024 toteutettavan liikkeenluovutuksen vuoksi, edellinen neuvottelukerta pidettiin 29.8.2023. Pellon ateria- ja siisteyspalvelut ovat tavanneet Muonion ko. palveluiden kanssa, ja esimiehet ovat käynnistäneet käytännön toimintojen tarkistelun mahdollista yhteistyötä ajatellen.

Lapin hyvinvointialue on osakkaana Pellon Serviisi Oy:ssä ja Muonion kunnalla on mahdollisuus tulla osakkaaksi myös. Pellon kunta kutsuu Muonion kunnan neuvottelemaan mm. hallinnollisista toimenpiteistä sekä osakkuuksista vielä syyskuun 2023 aikana (päivämäärä tarkentuu). Tavoitteena on tiivistää hallinnollista ja operatiivista valmistelua.

Ehdotus

Esittelijä

Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Kunnanhallitus päättää,

  • että kunta jatkaa Pellon kunnan ja Pellon Serviisi Oy:n kanssa yhtiöneuvottelua Muonion kunnan ravitsemis- ja siisteyspalveluiden osalta ja
  • nimetä jäsenet neuvotteluihin.

Päätös

Hallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen ja nimesi neuvotteluihin valtuuston puheenjohtajan, kunnanhallituksen puheenjohtajan ja 2. varapuheenjohtajan sekä valmistelevat viranhaltijat.

Valmistelija

Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Perustelut

Kunnanhallitus päätti 25.9.2023 § 250 jatkaa valmistelua ravitsemis- ja siisteyspalvelujen yhtiöittämistä Pellon kunnan ja Pellon Serviisi Oy:n kanssa, mutta 12.6.2023 § 192 on myös linjattu, että mikäli tämä yhteinen yhtiö ei toteudu, aloitetaan oman yhtiön perustaminen. Pellon kunnan ja Pellon Serviisi Oy:n kanssa käytiin neuvottelut syyskuussa ja silloin keskusteltiin mm. hallinnollisista toimenpiteistä ja osakkuuksista. Neuvottelujen jälkeen kunta päätti jatkaa omaa yhtiöittämisvalmistelua siten, että perustettava yhtiö muodostaa oman tytäryhtiön kuntakonsernissa eikä tässä vaiheessa jatketa valmistelua Pellon kunnan ja Pellon Serviisi Oy:n kanssa.

Tavoitteena on, että kunnan tytäryhtiö aloittaa toiminnan 1.1.2024 alkaen.

Kunnassa on ollut käynnissä myös yt-neuvottelut ruoka- ja siisteyspalveluiden henkilöstön liikkeenluovutukseen liittyen ja neuvottelut ovat päättyneet 31.10.2023. Henkilöstö siirtyy liikkeenluovutuksella ns. vanhoina työntekijöinä perustettavaan yhtiöön 1.1.2024 alkaen. Laki työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnassa ja hyvinvointialueella (449/2007, kunnallinen yt-laki) 4 §:n edellyttää, että yhteistoiminnassa tulee käsitellä sellaiset muutokset, jotka koskevat kunnan palvelujen uudelleen järjestämisen periaatteita, jos asialla voi olla olennaisia henkilöstövaikutuksia. Kunnan toiminnan yhtiöittämisen suunnittelussa on ollut kyse tässä lainkohdassa tarkoitetusta palvelujen uudelleen järjestämisestä. Kunta on yhteistoiminnassa käsitellyt yhtiöittämisen pääperiaatteet; luovutuksen ajankohdan tai suunnitellun ajankohdan, luovutuksen syyt, luovutuksesta työntekijöille aiheutuvat oikeudelliset, taloudelliset ja sosiaaliset seuraukset sekä suunnitellut, työntekijöitä koskevat mahdolliset toimenpiteet. Yt-neuvotteluissa on käyty läpi tilannekuvaa, sen kehittyminen ja eri vaihtoehdot. Lisäksi yhteistoiminnassa on käsitelty henkilöstön siirtyminen liikkeenluovutuksella perustettavan yhtiön palvelukseen, kun ruokapalveluiden palveluiden järjestäminen siirtyy yhtiön alaisuuteen 1.1.2024 alkaen. Henkilöstön kanssa on myös järjestetty erillisiä keskustelutilaisuuksia valmistelun etenemiseen sekä käytännön järjestelyihin liittyen.

Tällä hetkellä kunta tuottaa omana toimintana ateriapalveluita niin hyvinvointialueelle kuin kunnalle. Perustettavan yhtiön tavoitteena on tuottaa laadukasta ja kustannustehokasta ruoka- ja siivouspalvelua alueelle, kunnan elinvoimaa, hyvinvointia ja arjen turvaa vahvistaen. Kunnan asiakkaista sivistyspalvelut ovat isoin palvelun ostaja. Kunta myös myy pienimuotoisesti ruoka- ja siivouspalveluja Lappialle. Lapin hyvinvointialueen nykyinen määräaikainen sopimus ateriapalveluiden ostamisesta on tehty korkeintaan kuluvan vuoden 2023 loppuun asti. Hyvinvointialueen kanssa on keskusteltu Muonion Ruoka- ja Siivouspalvelut Oy -nimisen yhtiön perustamisen etenemisestä. Hyvinvointialue on valmis tulemaan osakkaaksi Muonion kunnan tytäryhtiöön in-house -periaatteella. Näin ollen Muonion Ruoka- ja Siivouspalvelut Oy tulee olemaan keskeinen tukipalveluyhtiö paitsi kunnalle, myös muille omistajille ja mahdollisille tuleville osakkeenomistajille.

Perustettava yhtiö toimii julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (29.12.2016/1397) tarkoittamassa mielessä omistajiensa sidosyksikkönä tuottaen palveluita hankintalain mukaiselle hankintayksikölle. Yhtiön yksinomaisena tarkoituksena ei ole voiton tuottaminen, vaan osakkaiden yhteisten tavoitteiden toteuttaminen yhtiömuodossa. Yhtiön perustamisvaiheessa kunta merkitsee yhtiön kaikki 100 osaketta, mutta kunta suhtautuu avoimesti yhtiön laajentamiseen ja tulee tarjoamaan ensi sijassa Lapin hyvinvointialueelle 1-10 osaketta (1-10 % osakkeista) yhtiöstä.

Perustettavassa yhtiössä sovelletaan kunnan kulloinkin voimassa oleva konserniohjetta, ellei yhtiötä koskevasta lainsäädännöstä tai yhtiöjärjestyksestä tai muista säädöksistä muuta johdu. Kunnassa voimassa olevia henkilöstöohjeistuksia sovelletaan koko kuntakonsernissa.

Ehdotus

Esittelijä

Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

 Kunnanhallitus päättää esittää valtuustolle, että se

  • päättää perustaa yhtiön liitteenä 1 olevan perustamissopimuksen mukaisesti ja liitteenä 2 olevan yhtiöjärjestyksen mukaisesti.
  • hyväksyy kunnan SVOP-sijoituksen yhtiöön liitteen 3 mukaisesti.
  • hyväksyy liitteenä 4 olevan osakassopimusluonnoksen.
  • päättää myydä kunnan ruokapalvelujen liiketoiminnan ja siihen liittyvän irtaimen omaisuuden perustettavalle yhtiölle liitteenä 5 olevan liiketoimintakauppakirjan ja sen liitteiden ja ehtojen mukaisesti.
  • hyväksyy ruokapalveluissa työskentelevän henkilöstön siirtymisen Yhtiön palvelukseen kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain (304/2003) 5 luvun 25 §:ssä ja työsopimuslain (55/2001) 1 luvun 10 §:ssä säädettyä
    liikkeenluovutusmenettelyä noudattaen entisin palvelussuhteen ehdoin erikseen laadittavan henkilöstön siirtosopimusluonnoksen mukaisesti.
  • myöntää yhtiölle liiketoimintakaupan kauppahintaa vastaavan lainan liitteen 6 mukaisesti sekä ja hyväksyy liitteenä 7 olevan panttaussopimusluonnoksen ja 
  • nimeää yhtiön hallitukseen kolme jäsentä. 

Lisäksi kunnanhallitus oikeuttaa kunnanjohtajan hyväksymään yhtiön perustamiseen, liiketoimintakauppaan, osakassopimukseen ja pääomittamiseen sekä vuokraukseen liittyvät lopulliset asiakirjat sekä muut toimenpiteet.

Päätös

Hallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen.

Hallitus esittää valtuustolle, että yhtiön hallitukseen nimetään kunnanhallituksen puheenjohtaja (varalla kunnanvaltuuston puheenjohtaja), elinvoimajohtaja ja hallintojohtaja (viranhaltijoiden varahenkilöinä heidän sijaisensa). 

Hallitus esittää valtuustolle, että yhtiön hallituksen puheenjohtajaksi nimetään hallintojohtaja ja varapuheenjohtajaksi elinvoimajohtaja.

Kokouskäsittely

Hallitus keskusteli perustettavasta yhtiöstä ja sen tarvitsemista palveluista toiminnan järjestämiseksi. 

Perustelut

Kunnanhallitus käsitteli asiaa 6.11.2023 § 305.

Käsittelyn jälkeen seuraavat seikat ovat täsmentyneet:

  • Liiketoimintakaupan arvo on 43 000 tuhatta euroa, jonka perustettava yhtiö jää velaksi kunnalle. Tämän velan vakuudeksi haetaan yrityskiinnitys, jotta kuntalain vaatimukset vakuudelle täyttyvät.
  • SVOP-sijoituksen arvo on 175 000 euroa ja 
  • osakkeen arvo on 500 euroa/kpl.

Yhtiön toimitusjohtajaksi siirtynee ravitsemis- ja siisteyspäällikkö Anna-Kaisa Muotka.

Ehdotus

Kunnanhallitus esittää valtuustolle, että se

  • päättää perustaa yhtiön liitteenä 1 olevan perustamissopimuksen mukaisesti ja liitteenä 2 olevan yhtiöjärjestyksen mukaisesti.
  • hyväksyy kunnan SVOP-sijoituksen yhtiöön liitteen 3 mukaisesti.
  • hyväksyy liitteenä 4 olevan osakassopimusluonnoksen.
  • päättää myydä kunnan ruokapalvelujen liiketoiminnan ja siihen liittyvän irtaimen omaisuuden perustettavalle yhtiölle liitteenä 5 olevan liiketoimintakauppakirjan ja sen liitteiden ja ehtojen mukaisesti.
  • hyväksyy ruokapalveluissa työskentelevän henkilöstön siirtymisen Yhtiön palvelukseen kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain (304/2003) 5 luvun 25 §:ssä ja työsopimuslain (55/2001) 1 luvun 10 §:ssä säädettyä liikkeenluovutusmenettelyä noudattaen entisin palvelussuhteen ehdoin erikseen laadittavan henkilöstön siirtosopimusluonnoksen mukaisesti.
  • myöntää yhtiölle liiketoimintakaupan kauppahintaa vastaavan lainan liitteen 6 mukaisesti sekä ja hyväksyy liitteenä 7 olevan panttaussopimusluonnoksen ja 
  • nimeää yhtiön hallitukseen kolme jäsentä seuraavasti:
    • kunnanhallituksen puheenjohtaja (varalla kunnanvaltuuston puheenjohtaja), elinvoimajohtaja ja hallintojohtaja (viranhaltijoiden varahenkilöinä heidän sijaisensa) 
    • yhtiön hallituksen puheenjohtajaksi nimetään hallintojohtaja ja varapuheenjohtajaksi elinvoimajohtaja.

Päätös

Valtuusto päätti

  • perustaa yhtiön liitteenä 1 olevan perustamissopimuksen mukaisesti ja liitteenä 2 olevan yhtiöjärjestyksen mukaisesti.
  • hyväksyä kunnan SVOP-sijoituksen yhtiöön liitteen 3 mukaisesti.
  • hyväksyä liitteenä 4 olevan osakassopimusluonnoksen.
  • myydä kunnan ruokapalvelujen liiketoiminnan ja siihen liittyvän irtaimen omaisuuden perustettavalle yhtiölle liitteenä 5 olevan liiketoimintakauppakirjan ja sen liitteiden ja ehtojen mukaisesti.
  • hyväksyä ruokapalveluissa työskentelevän henkilöstön siirtymisen Yhtiön palvelukseen kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain (304/2003) 5 luvun 25 §:ssä ja työsopimuslain (55/2001) 1 luvun 10 §:ssä säädettyä liikkeenluovutusmenettelyä noudattaen entisin palvelussuhteen ehdoin erikseen laadittavan henkilöstön siirtosopimusluonnoksen mukaisesti.
  • myöntää yhtiölle liiketoimintakaupan kauppahintaa vastaavan lainan liitteen 6 mukaisesti sekä ja hyväksyy liitteenä 7 olevan panttaussopimusluonnoksen ja 
  • nimeätä yhtiön hallitukseen kolme jäsentä seuraavasti:
    • kunnanhallituksen puheenjohtaja, elinvoimajohtaja ja hallintojohtaja 
    • yhtiön hallituksen puheenjohtajaksi nimetiin hallintojohtaja ja varapuheenjohtajaksi elinvoimajohtaja
  • yhtiön osakkeen hinta on 500 euroa
  • tämän päätöksen osalta pöytäkirja tarkastetaan mahdollisimman pian.

Esteellisyys

  • Minna Back ja Katri Rantakokko (hallintolaki § 28.1)

Kokouskäsittely

Minna Back ja Katri Rantakokko ilmoittivat olevansa esteellisiä. Laura Enbuska-Mäki toimi pöytäkirjanpitäjänä tämän asian käsittelyn ajan. 

Puheenjohtaja totesi aluksi, että yhtiön hallitukseen ei nimetä varahenkilöitä, koska se vaikeuttaa valmistelua kunnassa esteellisyyksien vuoksi.

Keskustelussa tuotiin esille, että toimitusjohtajaksi siirtynee ravitsemis- ja siisteyspäällikkö Anna-Kaisa Muotka. Lisäksi todettiin, että yhtiön hallituksen työskentelyllä on suuri merkitys yhtiön strategian ja toiminnan kannalta.

Tiedoksi

asianosaiset, elinvoimapalvelut, taloushallinto

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

 

Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

 

Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä,
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
  • päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

 

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Pohjois-Suomen hallinto-oikeudelle

Postiosoite            PL 189, 90101 Oulu
Käyntiosoite         Torikatu 34-40, Oulu
Sähköpostiosoite pohjois-suomi.hao@oikeus.fi          
Faksinumero         029 564 2841
Puhelinnumero     029 564 2800

Hallinto-oikeuden kirjaamon aukioloaika on 8–16.15   

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

 

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimusten perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

 

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

 

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.

 

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Muonion kunnan kirjaamosta.

Postiosoite            Muonion kunta, Puthaanrannantie 15, 99300 Muonio
Käyntiosoite          Puthaanrannantie 15 a, Muonio
Sähköpostiosoite  kirjaamo@muonio.fi  
Puhelinnumero     0400 686 211            

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 8.30–15.30.