Tarkastuslautakunta, kokous 12.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 46 Sidonnaisuusilmoitukset 2021-2025

MUODno-2022-102

Valmistelija

  • Saara Koivisto, saara.koivisto@muonio.fi

Perustelut

Kuntalain 84 §:n mukaan kunnan luottamushenkilön ja viranhaltijan on tehtävä sidonnaisuusilmoitus johtotehtävistään sekä luottamustoimistaan elinkeinotoimintaa harjoittavissa yrityksissä ja muissa yhteisöissä,​ merkittävästä varallisuudestaan sekä muista sidonnaisuuksista,​ joilla voi olla merkitystä luottamus-​ ja virkatehtävien hoitamisessa.

Velvollisuus ilmoittaa sidonnaisuuksista koskee kunnanhallituksen ja maankäyttö-​ ja rakennuslaissa (132/1999) tarkoitettuja tehtäviä hoitavan toimielimen jäseniä,​ valtuuston ja lautakunnan puheenjohtajaa ja varapuheenjohtajia,​ kunnanjohtajaa,​ pormestaria ja apulaispormestaria sekä kunnanhallituksen ja lautakunnan esittelijää. 

Kunnan on pidettävä sidonnaisuuksista rekisteriä yleisessä tietoverkossa,​ jollei salassapitoa koskevista säännöksistä muuta johdu.

Sidonnaisuusilmoitus tehdään tarkastuslautakunnalle,​ joka valvoo ilmoitusvelvollisuuden noudattamista ja saattaa ilmoitukset valtuuston tiedoksi. Ilmoitus on tehtävä kahden kuukauden kuluessa siitä,​ kun henkilö on valittu tehtäväänsä. Ilmoitus tulee tehdä myös siinä tapauksessa, jos tehtäviin on tullut muutos tai jokin tehtävä päättynyt.

Tarkastuslautakunta on todennut, että sidonnaisuusilmoituskäytäntö vaatii kehittämistä sekä ilmoitusvelvollisten aktivointia, jotta sidonnaisuusrekisteri saadaan pidettyä ajan tasalla lain määrittämällä tavalla. 

Ehdotus

Puheenjohtaja

Tarkastuslautakunta päättää

  • laatia prosessikuvauksen sidonnaisuusilmoituskäytännöstä 
  • toimittaa ilmoitusvelvollisille tarvittavat materiaalit ilmoituksen päivittämistä varten
  • pyytää ilmoitusvelvollisia täydentämään/ päivittämään ilmoitustaan 15.1.2024 mennessä

 

Päätös

Tarkastuslautakunta

  • laati kokouksessa prosessikuvauksen sidonnaisuusilmoituskäytännöstä 
  • toimittaa ilmoitusvelvollisille tarvittavat materiaalit ilmoituksen päivittämistä varten
  • pyytää ilmoitusvelvollisia täydentämään/ päivittämään ilmoitustaan 31.12.2023 mennessä

 


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)