§ 1 NuVa:t Demokratiataidot, osallistuminen ja yhteistyötaidot -hanke

Lataa 

MUODno-2023-656

Päätöspäivämäärä

10.1.2024

Päätöksen tekijä

Sivistysjohtaja

Päätöksen peruste

Hallintosääntö 36§

Kuvaus

Uusi nuorisovaltuusto järjestäytyi 18.12.2023 ja valitsi edustajat toimielimiin toimintakaudelle 2023-2025. Nuorisovaltuusto-toiminta on Muoniossa alkanut vuosina 2017-2018 ja se on toiminut aktiivisesti jo kolmen eri kokoonpanon voimin. Nyt alkava neljäs kokoonpano koostuu pääasiassa uusista valtuutetuista. Kauden alkaessa on tärkeää panostaa nuorisovaltuutettujen kouluttamiseen ja ryhmäytymiseen.

Lapin aluehallintoviraston järjestämässä sähköisessä kokoontumisessa 8.11.2023 nousi esille usean Lapin kunnan osalta toive nuorisovaltuusto-toiminnan yhteisestä kehittämishankkeesta. Ranuan johdolla yhteistyössä Kolarin, Muonion, Savukosken ja Sallan kuntien kanssa laadittiin yhteinen nuorisovaltuustojen demokratiataitojen kehittämishanke. Hankkeeseen hakeutui mukaan kuntia, joilla on suurin piirtein sama toimintakauden ajankohta (useissa mukana olevissa kunnissa nuorisovaltuuston uusi toimintakausi on juuri alkanut tai alkamaisillaan). Hanketta hallinnoi Ranuan kunta.

Hankkeen tavoitteena on vahvistaa demokratiaa ja luottamusta digitaalisella aikakaudella ja luoda luottamusta aktiiviseen kansalaisuuteen ja osallisuuteen. Tarkoituksena on myös vahvistaa uskoa siihen, että voimme vaikuttaa tässä ajassa ja paikassa. Tämän tavoitteen vahvistamiseksi nähdään tärkeänä nuorten äänen kuuluminen ja keskustelufoorumit kuntapäättäjien ja virkakunnan kanssa. Yhteinen kommunikaatio nähdään ymmärryksen lisääjinä. Yhteistyötahoina paikallisella tasolla kunnissa hankkeen aikana toimivat oppilaskunnat, mutta myös kaikki paikkakunnan nuoret. Hankkeen aikana tehdään opintomatka Helsinkiin eduskuntataloon kaikkien osallistuvien kuntien nuorisovaltuutettujen kesken. Lisäksi osallistuvien kuntien nuorisovaltuustot tulevat tapaamaan toisiaan etänä ja toimintaviikonlopun muodossa.

Hankehakemus sai myönteisen avustuspäätöksen 13.12.2023 Lapin aluehallintovirastolta ja avustusta myönnettiin hankkeelle 16 000€ ajalle 1.1.2024-31.12.2025. Myönnetyn avustuksen enimmäisosuus avustettavan hankkeen toteutuneista kokonaiskustannuksista on 90%. Hankkeen talousarvion mukaan jokaisen mukaan sitoutuneen kunnan omarahoitusosuus on noin 1 000€. Omarahoitusosuus varataan nuorisopalveluiden budjettiin nuorisovaltuuston kustannuspaikalle hankkeen päättymisvuonna 2025. Hankkeen etenemistä seurataan niin hankkeen ohjausryhmässä, kuin osallistuvien kuntien nuorisovaltuustoissa.

Päätös

Nuorisopalvelujen koordinoima nuorisovaltuusto osallistuu NuVa:t Demokratiataidot, osallistuminen ja yhteistyötaidot -hankkeeseen, joka toteutuu vuosina 2024-2025.

Allekirjoitus

Päivi Rantakokko

Organisaatiotieto

Muonion kunta