Sivistyslautakunta, kokous 15.5.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 62 Kerässiepintien koulukuljetus

MUODno-2024-206

Valmistelija

  • Heikki Tuikka, hallintosihteeri, heikki.tuikka@muonio.fi

Perustelut

Koulumatkoista ja kuljetuksesta säädetään Perusopetuslain 32 §:ssä. Muonion kunnassa noudatetaan lisäksi kunnan osoittamaa lähikoulua käyvien oppilaiden osalta seuraavia kuljetusten periaatteita (Koulutuksen järjestämisen periaatteet siv.ltk. 23.6.2021/§98):
Oikeus maksuttomaan kuljetukseen on
1. esiopetuksen oppilaalla, jonka matka kotoa esiopetuksen toimipaikkaan on yli kolme kilometriä
2. 1.-6. luokan oppilaalla, jonka matka kotoa koululle on yli kolme kilometriä
3. 7.-9. luokan oppilaalle, jonka matka kotoa koululle on yli viisi kilometriä

Koulumatka mitataan lyhintä yleisesti käytössä olevaa kävelykelpoista reittiä myöten oppilaan kodin portilta koulun portille. Oppilas saattaa joutua kulkemaan osan koulumatkasta itsenäisesti kuljetusreitin varteen/pysäkille ja sieltä kotiin.

Oikeus kuljetukseen voi syntyä myös, mikäli koulumatka oppilaan ikä ja olosuhteet huomioiden muodostuu liian vaikeaksi, rasittavaksi tai vaaralliseksi. Kuljetuksen järjestäminen koulumatkan vaikeuden tai rasittavuuden perusteella edellyttää asiantuntijalausuntoa, josta ilmenee myös ajanjakso, jolle kuljetusta esitetään. Oppilaalle voidaan myöntää oikeus maksuttomaan koulukuljetukseen myös terveydellisten syiden perusteella. Tämä edellyttää lääkärintodistuksen toimittamista. Vaaralliset liikenneväylät määritellään yhteistyössä teknisen osaston edustajien ja muiden asiantuntijoiden kanssa.

Hallintosäännön 30 §:n mukaisesti sivistyslautakunta päättää harkinnanvaraisista koulukuljetuksista.

*********vaativat 1.4.2024 saapuneella anomuksellaan pysyvää koulukyytiä koululaisille Kerässiepintien varrelta koulumatkan vaarallisuuden takia. Kyseessä olevan Kerässiepintien alueelta koulumatkaa kertyy alle kolme kilometriä, mutta oppilaiden täytyy ylittää valtatie 21. Anomus on esityslistan oheismateriaalina.

Sivistyslautakunta on kokouksissaan 4.4.2017/§37, 3.5.2017/§45 sekä 25.4.2019/51§ käsitellyt Kerässiepintien varrelle liittyviä koulukyytianomuksia.

Tekninen toimi on 26.4.2017 toimittanut lausunnon, jonka mukaan tekninen osasto pitää valtatie 21:n ylitystä jo sinällään vaarallisena. Kerässiepintien kohdalla ylityksen vaarallisuutta lisää erityisesti Kerässiepintien liittymän kautta kulkeva liikenne Nesteen kylmäasemalle ja Lapecon aluekeräyspisteelle.

Lautakunta (25.4.2019/51§) on myöntänyt koulukuljetusoikeuden Kerässiepintieltä tuleville oppilaille vuosiluokille 0-6. Päätös on perustunut reitin yleiseen vaarallisuuteen ja koulutuksen järjestämisen periaatteissa on tehty ero 0.-6. luokan oppilaiden ja 7.-9. luokan oppilaiden välille, koulukuljetusoikeuden myöntäminen 0.-6. luokan oppilaille Kerässiepintieltä on turvallisuusnäkökohdat huomioiden perusteltua koulumatkan pituudesta riippumatta.

Elinvoimalta on pyydetty päivitettyä lausuntoa. Elinvoiman mukaan reitin (Kerässiepintie ja valtatie 21 ylitys) vaarallisuus ei ole muuttunut 26.4.2017 toimitetusta lausunnosta. Lausunto on oheismateriaalina.

Koska anomus perustuu reitin yleiseen vaarallisuuteen ja koulutuksen järjestämisen periaatteissa on tehty ero 0.-6. luokan oppilaiden ja 7.-9. luokan oppilaiden välille, koulukuljetusoikeuden myöntäminen 0.-6. luokan oppilaille Kerässiepintieltä on edelleen turvallisuusnäkökohdat huomioiden perusteltua koulumatkan pituudesta riippumatta.

Lisäksi oppilaskuljetuksiin voidaan tilan niin salliessa yhdistää asiointiliikennettä. Asiointiliikenteen käyttäjät käyttävät samoja pysähtymispaikkoja ja aikatauluja kuin oppilaat, niillä matkoilla, joissa kyydissä on oppilaita.

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Rantakokko, sivistysjohtaja, paivi.rantakokko@muonio.fi

Lautakunta ei myönnä koulukuljetusoikeutta Kerässiepintieltä tuleville 7.-9. luokan oppilaille.
Edelleen koulukuljetusoikeus on voimassa em. alueelta vuosiluokien 0-6 oppilaille.

Päätös

Lautakunta hyväksyi esittelijän ehdotuksen.

Tiedoksi

Asianosaiset, perusopetus

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

 

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

 

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Muonion kunnan sivistyspalveluihin määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Muonion sivistyslautakunta

Sivistyspalveluiden yhteystiedot

Postiosoite: Muonion kunta, PL 3, 99301 Muonio
Käyntiosoite: Puthaanrannantie 15 b
Sähköpostiosoite: kirjaamo@muonio.fi
Puhelinnumero: 0400 686 211

Kunnanviraston aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 8.30–15.30.

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

 

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Muonion kunnan sivistyspalveluista.