Sivistyslautakunta, kokous 11.9.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 96 Nuorisotyöntekijä-kirjastovirkailijan osallistuminen nuorisovaihtoon Georgiassa 13.-20.10.2024

MUODno-2024-347

Valmistelija

  • Heidi Pouttu, nuorisovastaava, heidi.pouttu@muonio.fi

Perustelut

Muonion kunnan nuorisopalvelut järjestää yhteistyössä nuorisokeskus Vasatokan ja Kolarin kunnan kanssa kansainvälisen nuorisotyön nuorisovaihdon Georgiaan 13.-20.10.2024. Nuorisovaihtoon vastuuohjaajaksi lähtee Muonion kunnan nuorisopalveluista nuorisotyöntekijä-kirjastovirkailija sekä viisi muoniolaista 13-17 -vuotiasta nuorta. Tämän lisäksi nuorisovaihtoon osallistuu Kolarin kunnasta autonuorisotyöntekijä sekä viisi kolarilaista 13-17 -vuotiasta nuorta. 

Nuorisovaihto on Erasmus + - liikkuvuusohjelman kautta rahoitettu kansainvälinen leiri. EU-rahoitus kattaa vaihdon aikana niin osallistuvien nuorten kuin myös työntekijöiden osalta majoituksen, ruoat ja ohjelman, sekä kulujen suuruudesta riippuen, myös osan matkoista. Tässä nuorisovaihdossa EU-rahoitus kattaa kaikki matkustuskulut lukuunottamatta Muonio-Kolari-Rovaniemi-Muonio-Kolari -matkoja. Tämän lisäksi kuntien kustannettavaksi tulee työntekijöiden palkkaus- ja päivärahakustannukset. Nuorilta edellytetään omaa matkavakuutusta.

Nuorisovaihdon lisäksi iso osa kansainvälisen nuorisotyön projekteja ovat levittämistoimet. Toisin sanoen, on tärkeää, että vaihdon aikana koettuja asioita ja kuvia jaetaan eteenpäin, esimerkiksi kuntien omilla sosiaalisen median kanavilla. Myös Nuorisokeskus Vasatokalla on oma Instagram-tili, minkä päivittämisestä vastaavat nuorisovaihdon vastuuohjaajat nuorisovaihdon aikana. Nuorisovaihdon jälkeen Muonion ja Kolarin vastuuohjaajat kirjoittavat yhteistyössä nuorten kanssa artikkelin toteutuneesta nuorisovaihdosta paikallislehteen. Nuorisovaihtoon osallistuneet nuoret valmistelevat nuorisovaihdon jälkeen yhteistyössä vastuuohjaajien kanssa aamunavauksen, missä nuoret pääsevät kertomaan kunnan muille nuorille omia kokemuksiaan kansainvälisestä nuorisotyöstä.

Nuorisokeskus Vasatokka toimii tässä nuorisovaihdossa organisoivana tahona yhteistyössä georgialaisen kumppanin kanssa. Yhteistyökumppani Georgiassa on erittäin kokenut Erasmus + - toimija. Nuorisovaihtoon osallistuu muoniolaisten ja kolarilaisten nuorten lisäksi 10 nuorta ja 2 ohjaajaa sekä Georgiasta että Sloveniasta. Nuorisovaihto on huolellisesti suunniteltu kansainvälinen leiri, missä jokaiselle päivälle on suunniteltu ohjelmaa, joka tukee vaihdon teeman (vapaaehtoistyön) mukaista oppimista. Sen lisäksi tavoitteena on tutustua uuteen kulttuuriin ja ihmisiin, hioa englannin kielen taitoja sekä opetella arjen taitoja yleisesti. Vastuuohjaajat tukevat nuoria nuorisovaihdon aikana ja rohkaisevat nuoria päivittäisissä toimissa. Nuorisovaihtoon osallistuvat nuoret reflektoivat omaa osaamistaan päivittäin, ja nuoret saavat osallistumisestaan todistuksen, ns. ”Youthpassin”, johon he voivat itse kirjata oppimiaan asioita ylös. Nuorisokeskus Vasatokka vastaa hankkeen loppuraportoinnista sekä matkan käytännön järjestelyihin liittyvistä asioista kuten matkalippujen hankkimisesta.

Hallintosäännön 49 § mukaan kunnanhallitus tai ao. lautakunta päättää virka- ja työmatkoista ulkomaille lähialueiden ulkopuolelle (Pohjois-Ruotsin ja -Norjan ulkopuolelle).

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Rantakokko, sivistysjohtaja, paivi.rantakokko@muonio.fi

Lautakunta päättää, että nuorisotyöntekijä-kirjastovirkailija voi osallistua nuorisovaihtoon Georgiaan 13.-20.10.2024.

Päätös

Lautakunta hyväksyi esittelijän ehdotuksen.

Tiedoksi

asianosainen, nuorisopalvelut, palkkatoimisto, hallinto- ja henkilöstösuunnittelija