Kunnanvaltuusto, kokous 28.10.2024

Pöytäkirja on tarkastamaton

§ 32 Tunturi-Lapin ja Pellon työllisyysjaoston jäsenen ja varajäsenen valinta

MUODno-2024-334

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Katri Rantakokko, hallintojohtaja, katri.rantakokko@muonio.fi

Perustelut

Vastuu työnhakijoille ja yrityksille sekä muille työnantajille tarjottavista julkista  työvoimapalveluista siirtyy valtiolta kuntien vastuulle 1.1.2025. Järjestämisvastuu käsittää Kuntalain (410/2015) 8 § mukaista järjestämistä.  Työvoimapalveluiden järjestäminen ja työvoimapalveluihin liittyvät lakisääteiset tehtävät muodostavat kunnille uuden valtionosuustehtävän. Työllisyysalueen muodostavien kuntien tulee sopia työvoimapalveluiden ja niihin liittyvien tehtävien järjestämisestä kuntalain tarkoittamassa lakisääteisessä yhteistoiminnassa. Sopijakunnat muodostavat yhteisen työllisyysalueen. Työllisyysalueesta käytetään virallista nimitystä Tunturi-Lapin ja Pellon työllisyysalue. Kunnat perustavat tätä tehtävää varten yhteisen toimielimen.

Kittilän kunta toimii työllisyysalueen vastuukuntana. Kuntien yhteisenä toimielimenä työllisyyspalveluiden järjestämiseksi toimii Kittilän kunnan hallinnon yhteydessä toimiva kunnanhallituksen alainen Tunturi-Lapin ja Pellon työllisyysaluejaosto. Toimielin vastaa laissa työvoimapalveluiden järjestämisestä määriteltävistä työvoimaviranomaisen tehtävistä.  Päätäntävaltaa jaostossa käyttää sopijakuntien nimeämät yhteensä 8 jäsentä. Kittilä nimeää jaostoon kolme jäsentä, Kolari kaksi jäsentä ja muut kunnat kukin 1 jäsenen. Kullakin jäsenellä on henkilökohtainen varajäsen. Toimielimen toimikausi on valtuustokausi. Toimielimen puheenjohtajana toimii Kittilän edustaja. Toimielimellä on kaksi varapuheenjohtajaa. Ne nimetään vuorollaan kahden vuoden välein muiden sopijakuntien toimesta kiertävässä aakkosjärjestyksessä.

Yhteisen toimielimen toimintaan sovelletaan vastuukunnan kunnanvaltuuston hyväksymiä hallintosäännön määräyksiä. 

Työvoimapalveluiden järjestämisestä ja muista työvoimapalveluihin liittyvistä lakisääteisistä tehtävistä säädetään työvoimapalveluiden järjestämisestä annetussa laissa (380/2023). Tunturi-Lapin ja Pellon työllisyysaluejaosto toimii työvoimaviranomaisena ja sen tehtävänä on vastata siitä, että tämän lain mukaisia työvoimapalveluiden järjestämiseen liittyviä velvoitteita noudatetaan. Mikäli työvoimapalveluiden järjestämisestä annetussa laissa määritetyt työvoimapalveluiden järjestämiseen liittyvät tehtävät lainsäädännössä muuttuvat, vastaa jaosto säädetyistä tehtävistä uusien säännösten mukaisesti. Työllisyysaluejaoston tehtävät:

1) Hyväksyy vuosittain suunnitelman yhteisen työllisyysalueen työllisyyspalveluiden järjestämisestä.

2) Valmistelee ja hyväksyy yhteisen työllisyysalueen talousarvion ja tilinpäätöksen esitettäväksi vastuukunnan talousarvion laadinta- ja hyväksymisprosessien mukaisesti.

3) Päättää laissa työvoimapalveluiden järjestämisestä (380/2023) 13 § 2 momentissa tarkoitetusta viranomaiselle kuuluvan toimivallan käyttämisestä sopijakunnissa Kuntalain 54 § mukaisesti.

4) Hyväksyy muut merkittävät tehtäviinsä liittyvät yhteistoiminta- ja hankintasopimukset ja kehittää yhteistyötä palveluiden järjestämisessä, tuottamisessa ja organisoinnissa muiden kuntien, viranomaisten, koulutuksenjärjestäjien sekä yhteisöjen kanssa.

5) Ohjaa ja kehittää toimintaa järjestämissuunnitelman tavoitteiden mukaisesti.

6) Valvoo, että toimintaa johdetaan tarkoituksenmukaisesti, tehokkaasti ja taloudellisesti.

7) Voi antaa toimivaltaansa kuuluvista asioista lausuntoja.

8) Seuraa vuosittain sisäisen valvonnan ja riskien hallinnan toteutumista.

9) Ratkaisee muut hallintosäännössä sille määrätyt asiat. Lisäksi jaosto seuraa ja arvioi toimintaa ja sen vaikuttavuutta yhteistyössä ohjausryhmän (kohta 6) kanssa erikseen sovittavalla tavalla.

 

Yksityiskohtaisempaa tietoa mm. toimielimestä on kuvattu sopimuksessa yhteisestä toimielimestä julkisten työvoimapalveluiden järjestämiseksi. 

Ehdotus

Esittelijä

Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Kunnanhallitus esittää valtuustolle, että se nimeää yhden (1) varsinaisen jäsenen ja yhden (1) varajäsenen Tunturi- Lapin ja Pellon työllisyysalueen työllisyysjaostoon. 

Päätös

Hallitus esittää valtuustolle, että se valitsee Tunturi-Lapin ja Pellon työllisyysalueen työllisyysjaostoon varsinaiseksi jäseneksi Manu Frimanin ja varajäseneksi Minna Backin. 

Perustelut

Kunnanhallitus käsitteli asiaa 23.9.2024 § 159.

Ehdotus

Kunnanhallitus esittää valtuustolle, että se valitsee Tunturi-Lapin ja Pellon työllisyysalueen työllisyysjaostoon varsinaiseksi jäseneksi Manu Frimanin ja varajäseneksi Minna Backin. 

Päätös

Valtuusto hyväksyi hallituksen ehdotuksen.

Tiedoksi

asianosaiset, Tunturi-Lapin ja Pellon kuntien työllisyysalue, Kittilän kunta, hallintopalvelut

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

 

Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

 

Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä,
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
  • päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

 

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Pohjois-Suomen hallinto-oikeudelle

Postiosoite            PL 189, 90101 Oulu
Käyntiosoite         Torikatu 34-40, Oulu
Sähköpostiosoite pohjois-suomi.hao@oikeus.fi          
Faksinumero         029 564 2841
Puhelinnumero     029 564 2800

Hallinto-oikeuden kirjaamon aukioloaika on 8–16.15   

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

 

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimusten perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

 

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

 

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.

 

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Muonion kunnan kirjaamosta.

Postiosoite            Muonion kunta, PL 3, 99301 Muonio
Käyntiosoite          Puthaanrannantie 15 a, Muonio
Sähköpostiosoite  kirjaamo@muonio.fi  
Puhelinnumero     0400 686 211            

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 8.30–15.30.