Perustelut
Muonion kunta on mukana Lapin elokuvakomission toiminnassa, joka on ollut osa Tunturi-Lapin Kehitys ry:n toimintaa 1.11.2024 alkaen. Aiemmin elokuvakomissio oli osa House of Laplandin Film Lapland -toimintaa ja toiminta maakuntatasoista. Nyt uuden hallinnollisen kotipesän myötä mukana toiminnassa on kahdeksan lappilaista kuntaa ja komission toiminta paikallistasoista sekä kuntakohtaisempaa. Elokuvakomission toimintamallin uudistumisen myötä on Muonion kuntaa kohtaan kohdistunut mielenkiintoa kuvauslokaationa enenevissä määrin. Tuotantoyhtiöiden kanssa käydyissä keskusteluissa on noussut poikkeuksetta esille kysymyksiä tuotantojen taloudellisesta tukemisesta tuotantokannustimella. Alueellista tuotantokannustinmallin mahdollisuutta on selvitetty jo aiemmin House of Laplandin hallinnoimassa esiselvityshankkeessa ja Muonion kunta on seurannut läheltä myös Inarin kunnan oman tuotantokannustimen valmistelutyötä. Inarin kunta päätti ottaa kannustimen käyttöön kuluvan vuoden alussa.
Mallin tarkoituksena on mm. pitää tuotantoyhteistöiden kokonaiskuvaa paremmin hallinnassa ja suunnata resursseja kuntastrategian mukaisiin tuotantoihin sekä varmistaa toimijoiden tasapuolinen kohtelu. Tuotantojen houkutteleminen ja kannustaminen alueelle tuo uusia ympärivuotisia liiketoimintamahdollisuuksia paikallisille yrityksille ja tukee näin aluetaloutta. Tuotantokannustimen odotetaan monipuolistavan elinkeinoja ja kehittävän elinkeinoelämän ympärivuotisuutta. Muonio on kiinnostava kuvauskohde erilaisille audiovisuaalisille tuotannoille ja tuotantoja onkin tuettu aiemmin harkinnanvaraisesti mm. markkinointiyhteistyön muodossa.
Ehdotus Muonion tuotantokannustinmalliksi
Business Finland myöntää kansallista 25 %:n tuotantokannustinta suurille kansainvälisille tuotannoille, mutta Muoniossa tuettavat tuotannot voisivat olla kokoluokaltaan myös pienempiä. Business Finlandin ja kunnan mahdollisesti myöntämä tuki eivät ole toisiaan poissulkevia. Tuotantokannustin myönnettäisiin audiovisuaalisten teosten tuotannosta Muonion kunnan alueella syntyviin ja toteutuviin kustannuksiin. Tuotantotukea voi hakea yritys tai muu yhteisö taikka yksityinen elinkeinonharjoittaja, joka toimii audiovisuaalisen tuotannon vastuullisena tuottajana.
Muonion tuotantokannustin olisi harkinnanvarainen ja enintään 10 %:n maksuhyvitys Muonion kunnassa syntyneistä audiovisuaalisten tuotantojen kuluista. Kannustin myönnettäisiin määrärahojen puitteissa. Tuotantokannustimen tavoitteena on tuoda tuloja aluetalouteen, työllistää paikallisia asukkaita, kehittää kunnan audiovisuaalisen toiminnan infrastruktuuria ja osaamista sekä lisätä kunnan tunnettuutta ympärivuotisesti. Tuotantokannustinta voivat hakea kotimaiset ja kansainväliset elokuvat, draamatuotannot, dokumenttielokuvat ja -sarjat, viihdetuotannot sekä muut ammattimaiset AV-tuotannot. Ennen tuotantokannustimen hakemista tuotannolla tulee olla koossa vähintään 50 %:a kokonaisbudjetista, ammattimainen levitys- ja jakelusopimus (tai aiesopimukset) sekä muut ehdot tulee täyttyä kohtuullisin osin.
Tuettavan tuotannon tulee täyttää nämä yleiset ehdot:
Tuotanto
- tukee Muonion kunnan arvoja, imagoa ja kuntastrategiaa,
- hyödyntää Muonion kuntaa kuvauspaikkana,
- kuvausajankohta ajoittuu korkeimman talvimatkailusesongin ulkopuolelle,
- tuo aluetaloudellisia- ja/tai työllisyyshyötyjä Muonion kuntaan vähintään 25 000 eurolla (ns. spendi Muoniossa vähintään 25 000 euroa),
- kunnioittaa alkuperäiskulttuuria ja sitoutuu noudattamaan Sami Film Instituutin Ofelas – The Pathfinderia.
Tuotantokannustinhakemuksessa tulee käydä ilmi muun muassa arvio Muonion kunnassa syntyvistä kustannuksista ja työllisyysvaikutuksista, tuotannon kokonaisbudjetti, kuvaus tuotannon sisällöstä ja toteuttajista sekä suunniteltu kuvausaikataulu. Tuotantokannustinta voi hakea varsinaisten tuotantokulujen ohella myös esi- ja jälkituotantovaiheisiin.
Hyväksyttäviä kustannuksia ovat:
- palvelujen ja tavaroiden ostot Muonion kunnassa sijaitsevilta yrityksiltä (y-tunnus tai kiinteä toimipaikka Muoniossa),
- välineistö ja tilavuokraus (y-tunnus tai kiinteä toimipaikka Muoniossa),
- työvoimalle maksetut palkat (työntekijän kotikunta Muonio).
Haku toteutetaan kunnan kotisivuille tulevan sähköisen asiointilomakkeen kautta ja hakua varten laaditaan tuotantokannustimen yleiset ehdot, hakulomake, hakuohje ja sopimuspohja. Saapuneet hakemukset arvioi kunnanjohtaja ja kehittämispäällikkö. Muonion kunnan tukiohjelmaa on pidettävä Euroopan unionin perussopimuksen 107 artiklan 1 kohdan mukaisena valtiontukena. Tuki myönnetään komission asetuksen (EU) N:o 651/2014 (yleinen ryhmäpoikkeusasetus) 54 artiklan mukaisena audiovisuaalisia teoksia edistävänä tukiohjelmana. Muonion kunta varmistaa, ettei tuensaajaa kohtaan ole annettu sellaista komission aikaisempaan päätökseen perustuvaa maksamatonta perintäpäätöstä, jossa tuki olisi julistettu sääntöjen vastaiseksi tai sisämarkkinoille soveltumattomaksi, eikä tuensaaja ole ryhmäpoikkeusasetuksen mukaisesti vaikeuksissa oleva yritys. Tukiohjelma täyttää myös muut ryhmäpoikkeusasetuksen I luvun mukaiset yhteisten sääntöjen edellytykset. Tukiohjelmasta tehdään komissiolle yleisen ryhmäpoikkeusasetuksen liitteen II mukainen jälki-ilmoitus työ- ja elinkeinoministeriön välityksellä sähköisesti.
Tuotantokannustin olisi kolmen vuoden kokeiluluontoinen projekti, jolloin kannustimen merkitystä ja jatkotarvetta voidaan arvioida. Ensimmäisen pilottivuoden jälkeen arvioitaisiin mm. mahdollisen lisäkannustimen tarvetta, joka on käytössä mm. Inarin kunnan tuotantokannustinmallissa. Tuotantokannustimen määrä vahvistetaan vuosittain valtuuston hyväksymässä talousarviossa ja määräraha varataan kuntakehittämisen ja työllisyyspalvelujen tehtäväalueen budjettiin. Tuotantokannustimessa on jatkuva haku ja myöntöprosessi tapahtuu hakemusjärjestyksessä ja määrärahojen puitteissa.
Päätöksen tuettavuudesta tekisi viranhaltijapäätöksenä elinvoimajohtaja (hallintosääntö 35§) kunnanjohtajan ja kehittämispäällikön esityksestä osana hyväksytyn talousarvion toteuttamista.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi
Kunnanhallitus päättää hyväksyä tuotantokannustinmallin selostusosan mukaisesti ja valtuuttaa kunnanjohtajan ja kehittämispäällikön tekemään haun edellyttämät materiaalit ja mahdolliset tekniset muutokset malliin sekä avaamaan jatkuvan haun.