Perustelut
Maankäyttö- ja rakennuslain sekä jätelain vaatimuksiin perustuen on lautakunnan valitsema ympäristökatselmustyöryhmä tehnyt vuosittain ympäristökatselmuksia. Huomiota on kiinnitetty erityisesti pihojen ja yleisten alueiden siisteyteen.
Rakentamislaki sekä Alueidenkäyttölaki korvasivat Maankäyttö- ja rakennuslain 1.1.2025 alkaen.
Nykyisin voimassa olevan rakentamislain (RakL 751/2023) 140 § mukaan rakennus ympäristöineen on pidettävä sellaisessa kunnossa, että se jatkuvasti täyttää terveellisyyden, turvallisuuden ja käyttökelpoisuuden vaatimukset, eikä aiheuta ympäristöhaittaa tai rumenna ympäristöä.
Jos rakennuksen omistaja laiminlyö kunnossapitovelvollisuutensa, kunnan rakennusvalvontaviranomainen voi määrätä rakennuksen tai sen osan korjattavaksi tai rakennuksen ympäristön siistittäväksi. Jos rakennuksesta tai sen osasta on ilmeistä vaaraa terveellisyydelle tai turvallisuudelle, rakennusvalvontaviranomaisen on kiellettävä rakennuksen tai sen osan käyttäminen tai määrättävä rakennus tai sen osa purettavaksi (RakL 141 §)
Ennen korjauskehotuksen antamista rakennusvalvontaviranomainen voi määrätä rakennuksen omistajan esittämään rakennusta koskevan kuntotutkimuksen terveellisyyden tai turvallisuuden johdosta ilmeisen välttämättömien korjaustoimenpiteiden selvittämiseksi. (RakL 141 §)
Rakennuksen ympäristö on pidettävä rakennusluvan mukaisessa käytössä ja siistissä kunnossa. (RakL 142 §)
Rakennuksen omistajan ja haltijan on osaltaan järjestettävä ulkona tapahtuva varastointi niin, ettei se turmele tieltä tai muulta yleiseltä kulkuväylältä tai alueelta näkyvää maisemaa eikä häiritse ympäröivää asutusta (RakL 143 §).
Asemakaava-aluetta ei saa käyttää häiriötä aiheuttavaan tai ympäristöä rumentavaan varastointiin taikka pitkäaikaiseen tai laajaan tavaroiden ulkosäilytykseen, jollei asemakaavasta muuta johdu. (RakL 143 §)
Jollei rakentamishankkeeseen ryhtyvä ole kymmenen vuoden kuluessa luvan myöntämisestä saanut valmiiksi aloitettua rakennustyötä tai muuta toimenpidettä, kunnan rakennusvalvontaviranomaisen on velvoitettava rakentamishankkeeseen ryhtyvä määräajassa saattamaan työ loppuun taikka ryhtymään muihin toimenpiteisiin, jotka terveellisyyden, turvallisuuden taikka ympäristölle aiheutuvan haitan tai häiriön vuoksi ovat tarpeen (RakL 144 §)
Jos rakennus on osaksi tai kokonaan tuhoutunut, rakennustyö on jätetty kesken tai rakennuksen käyttämisestä on luovuttu, rakennuspaikka ympäristöineen on saatettava sellaiseen kuntoon, ettei se vaaranna turvallisuutta tai rumenna ympäristöä. Rakennus on suojattava säältä ja mahdolliselta vahingonteolta. (RakL 145 §)
Jätelain mukaan ”ympäristöön ei saa jättää jätettä, hylätä konetta, laitetta, ajoneuvoa, alusta tai muuta esinettä eikä päästää ainetta siten, että siitä voi aiheutua epäsiisteyttä, maiseman rumentumista, viihtyisyyden vähentymistä, ihmisen tai eläimen loukkaantumisen vaaraa tai muuta niihin rinnastettavaa vaaraa tai haittaa (roskaamiskielto)” (JL 72 §).
Jos katselmuksessa huomataan, että kiinteistön kunnossapitoa on selvästi laiminlyöty tai kiinteistö on huomattavan epäsiisti, antaa elinvoimalautakunta huomautuksen tai kehotuksen kiinteistön omistajalle. Annetuilla huomautuksilla tai kehotuksilla on määräaika, jonka umpeuduttua tarkistetaan velvoitteen toteutuminen. Jos huomautus ei ole tehonnut, voi lautakunta jatkaa asian käsittelyä hallintopakolla.
Ympäristökatselmuksen pitämisestä ilmoitetaan etukäteen kunnan internetsivulla ja Luoteis-Lappi –lehdessä.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Jussi-Pekka Tammilehto, elinvoimajohtaja, jussi-pekka.tammilehto@muonio.fi
Elinvoimalautakunta valitsee ympäristökatselmustyöryhmään rakennustarkastajan ja lautakunnan edustajan sekä pyytää Arktisen Lapin ympäristönsuojelua ilmoittamaan edustajansa katselmustyöryhmään. Lautakunta valtuuttaa työryhmän valitsemaan tarkastettavat kohteet ja päättää, että katselmus suoritetaan kesäkuun aikana.