Tekninen lautakunta, kokous 25.5.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 40 Vesihuollon kehittämissuunnitelman ja toiminta-alueen päivittäminen

MUODno-2021-238

Valmistelija

  • Sari Virkkunen, toimistosihteeri, sari.virkkunen@muonio.fi

Perustelut

Vesihuoltolain 5 § mukaan kunnan tulee kehittää vesihuoltoa alueellaan yhdyskuntakehitystä vastaavasti yhteistyössä alueensa vesihuoltolaitosten, laitoksille vettä toimittavien ja niiden jätevesiä käsittelevien sekä muiden kuntien kanssa sekä osallistua vesihuollon alueelliseen yleissuunnitteluun.

Kiinteistön omistaja vastaa kiinteistönsä vesihuollosta. Jos suurehkon asukasjoukon tarve tai terveydelliset tai ympäristönsuojelulliset syyt sitä vaativat, tulee kunnan huolehtia siitä, että ryhdytään toimenpiteisiin tarvetta vastaavan vesihuoltolaitoksen perustamiseksi, vesihuoltolaitoksen toiminta-alueen laajentamiseksi tai muun tarpeellisen vesihuollon palvelun saatavuuden turvaamiseksi (Vesihuoltolaki 6 §).

Vesihuollon kehittämissuunnitelman tavoitteena on yhtenäistää ja linjata periaatteet vesihuollon kehittämisessä sekä määritellä vesihuoltolaitoksen toiminta-alueet. Kehittämissuunnitelmassa tutkitaan ja selvitetään vedenhankinnan ja jätevedenkäsittelyn kehittämisratkaisut vesihuoltolaitoksen toiminta-alueella ja toiminta-alueen ulkopuolella.

Muonion kunnan vesihuollon aiempi kehittämissuunnitelma on vuodelta 2012.

Kunnan alueella vesihuoltolaitosten toiminta-alueiden tulee kattaa alueet, joilla kiinteistöjen liittäminen vesihuoltolaitoksen vesijohtoon tai jätevesiviemäriin on tarpeen toteutuneen tai suunnitellun yhdyskuntakehityksen vuoksi (Vesihuoltolaki 7 §).

Kunta hyväksyy vesihuoltolaitoksen toiminta-alueen. Toiminta-alueen tulee olla sellainen, että vesihuoltolaitos kykenee huolehtimaan vastuullaan olevasta vesihuollosta taloudellisesti ja asianmukaisesti ja vesihuollon kustannusten kattamiseksi perittävät vesihuollon maksut muodostuvat kohtuullisiksi ja tasapuolisiksi (Vesihuoltolaki 8 §).

Muonion kunnan vesihuollon toiminta-alue on vahvistettu edellisen kerran vuonna 2006.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jaakko Muotka, kunnanrakennusmestari, jaakko.muotka@muonio.fi

Tekninen lautakunta esittää kunnanhallitukselle, että se perustaa työryhmän päivittämään vesihuoltolaitoksen kehittämissuunnitelman ja toiminta-alueet.

Päätös

Tekninen lautakunta hyväksyy ehdotuksen.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)