Elinkeinolautakunta, kokous 15.6.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 21 Elinvoiman tapahtuma-avustukset 2021

MUODno-2021-306

Valmistelija

  • Kaisa Kylä-Kaila, elinkeinokoordinaattori, kaisa.kyla-kaila@muonio.fi

Perustelut

Jo yli vuoden jatkunut koronapandemia ja siihen liittyvät poikkeusolot, suositukset sekä rajoitukset ovat rajoittaneet kunnan elinvoimaisuutta tukevien tapahtumien järjestämistä. Tapahtumien markkinointia, suunnittelua ja valmistelua on tehty ja tehdään järjestäjien omalla riskillä, riskinä pandemiatilanteen heikentyminen ja tapahtuman peruuntuminen lyhyellä varoitusajalla. Lisäksi terveysturvallisen tapahtuman järjestäminen edellyttää järjestäjätaholta erityistä valmiutta ja tarkkuutta sekä aiheuttaa monenlaisia lisäkustannuksia (tehostettu siivous, käsihygienia, kasvomaskit, valvonta, osallistujien ohjaus ja opastaminen jne).

Muonion elinkeinotoimi haluaa tukea tapahtumia tuottavia tahoja vaikean koronatilanteen jälkeen, jonka vuoksi tapahtumien järjestämisestä on tullut toiminnallisesti vaativampaa ja taloudellisesti riskialttiimpaa. Muonion kunnan elinkeinotoimen koordinoiman kesätapahtuman Midnight Sun Hiken peruuntuminen myös tulevalta kesältä on säästänyt elinkeinotoimen kyseisellä tapahtumalle varattuja rahoja, joista osaa esitetään kohdennettavan muille Muonion kesätapahtumille elinkeinotoimen toiminnallisena muutoksena. Vastaavaa tapahtumille suunnattua hakua ei ole kunnassa aiemmin ollut eivätkä kunnan kulttuuri- ja liikuntatoimen perusavustushaut sellaisenaan vastaa tähän tilapäiseen ja äkilliseen tarpeeseen. Valtiovallan toimesta on auki tapahtumiin liittyviä tilapäisiä tukihakuja, kuten tapahtumatakuuhaku, mutta tuen saamisen ehdot eivät vastaa Muonion kunnan tapahtumien luonnetta mm. osallistujamäärien ja liiketoiminnallisuuden perusteella. Muonion kuntastrategian tavoitteiden mukaan yhtenä kunnan elinvoimaisuuden vahvistamisen keinona ovat alueen tapahtumat. Tapahtumat ovat kunnan elinvoimaisuuden ja elinkeinojen edistämisen kannalta tärkeitä. Tapahtumat erityisesti lumettomana aikana edistävät myös alueen matkailun ympärivuotisuutta ja kestävää matkailua.

Avustuksen myöntämisperusteet ja tuen käytön ehdot

Tapahtuma-avustuksilla tuetaan ja luodaan edellytyksiä Muonion kunnassa järjestettäville kunnan elinvoimaa ja koronasta elpymistä edistäville kesätapahtumille. Avustuksia myönnetään muoniolaisille rekisteröidyille yhdistyksille, järjestöille ja yhteisöille Muonion alueella järjestettävien terveysturvallisten tapahtumien tuottamiseen ja tapahtumiin liittyvien kustannusten kattamiseen.

  1. Yhdistyksen tulee olla rekisteröity Muonioon.
  2. Toiminta ei saa olla hyvien tapojen vastaista.
  3. Kunnan myöntämä avustus ei saa olla yhdistyksen ainoa rahoituslähde.
  4. Yhdistyksellä tulee olla vastuuhenkilöt ja niiden muutoksista on ilmoitettava kunnalle.
  5. Yhdistyksen tulee antaa toiminnastaan riittävä selvitys kunnalle ennen tuen myöntämistä (säännöt, tilinpäätös, toimintakertomus, toimintasuunnitelma, talousarvio).
  6. Yhdistyksen tapahtuma, johon avustusta haetaan ja kohdennetaan, tulee tapahtua Muonion kunnan alueella 1.5. – 31.8.2021 välisenä aikana ja sen tulee edistää alueen elinvoimaa. Tapahtumien järjestäjiä pyydetään kiinnittämään erityistä huomiota tartuntatautiriskein minimoimiseen sekä koronaohjeiden noudattamiseen.
  7. Avustettavan tapahtuman tulee olla kaikille avoin. Avustus voidaan myöntää myös maksullisille tapahtumille.
  8. Avustusta voidaan käyttää vaan siihen tarpeeseen, johon se on myönnetty. Mikäli avustusta halutaan käyttää muuhun tarpeeseen, on käyttötarkoituksen muutos anottava erikseen. Jos avustus jää käyttämättä, voidaan käyttämättä jäänyt avustus vaatia kunnalle takaisin.
  9. Myönnetty avustus voidaan periä takaisin, mikäli näitä sääntöjä rikotaan.

Avustuksen hakeminen ja myöntäminen

  • Avustuksen hakuaika on 1. – 31.7.2021.
  • Avustusta haetaan sähköisen järjestelmän kautta (Visma Sign, vahva tunnistautuminen), sähköpostitse kirjaamo@muonio.fi tai postitse.  Hakemuslomakkeen voi tulostaa kunnan verkkosivuilta ja paperisia lomakkeita voi hakea kunnan kirjastosta (kunnantalo on kiinni heinäkuun ajan).
  • Hakemukseen tulee liittää mukaan kopio kyseisen yhdistyksen/yhteisön/järjestön säännöistä, tilinpäätöksestä ja toimintakertomuksesta vuodelta 2020 sekä vuoden 2021 toimintasuunnitelmasta ja talousarviosta.
  • Hakemuslomakkeella tulee kuvailla
    • mihin tapahtumaan avustusta haetaan, missä ja milloin tapahtuma järjestetään
    • mikä on tapahtuman kohderyhmä ja tavoite
    • miten tapahtuma edistää alueen elinvoimaisuutta
    • mitä kustannuksia avustuksella aiotaan kattaa
    • minkä suuruista avustusta haetaan (€)
    • muut samaan tarkoitukseen haetut / saadut avustukset kunnalta ja muilta avustuksia myöntäviltä tahoilta (mahdolliset päällekkäiset avustukset otetaan huomioon kun arvioidaan hakukelpoisuutta)

Avustushakemukset käsitellään kootusti kertaluontoisesti ja elinkeinolautakunta (myöh. elinvoimalautakunta) myöntää avustukset. Avustusten hakuasiakirjat ja päätöksen ovat julkisia. Avustus maksetaan ilmoitetulle pankkitilille.

Ehdotus

Esittelijä

  • Heikki Kauppinen, maaseutupäällikkö, heikki.kauppinen@muonio.fi

Elinkeinolautakunta hyväksyy toiminnallisen muutoksen, jossa Midnight Sun Hike –tapahtuman järjestämisen sijasta avataan kertaluontoinen kesätapahtuma-avustus muoniolaisille yhdistyksille/järjestöille/yhteisöille Muoniossa tapahtuvan kesätapahtuman järjestämiseksi.

Elinkeinolautakunta päättää avata kertaluontoisesti järjestettävä avustushaun kunnan elinvoimaa edistäville kesätapahtumille. Hakuun varataan elinkeinotoimen budjetista Midnight Sun Hike –tapahtumille varatuista määrärahoista yhteensä 2 500 euroa, joka jaetaan kriteerit täyttävien hakijoiden kesken harkinnanvaraisin summin. Elinkeinolautakunta (myöh. elinvoimalautakunta) suorittaa tuen jakamisen ja myöntää avustukset.

Elinkeinolautakunta hyväksyy selitystekstissä määritellyt avustuksen myöntämisperusteet, tuen käytön ehdot ja hakuprosessin.

Päätös

Elinkeinolautakunta hyväksyi esittelijän ehdotuksen sillä muutoksella, että tapahtuma-avustushakuaikaa pidennetään ja tuettavan tapahtuman järjestämisaikaa jatketaan 30.9.2021 asti.

Tiedoksi

kirjanpito, maaseutupäällikkö, elinkeinokoordinaattori