Elinvoimalautakunta, kokous 26.4.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 47 Muonion kunnan pilotti: Asuminen ja eläminen

MUODno-2022-155

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Kaisa Kylä-Kaila, vt. kehittämispäällikkö, kaisa.kyla-kaila@muonio.fi

Perustelut

Asuminen ja eläminen on näkynyt konkreettisesti kunnan strategiatyössä ja mm. Master plan- ohjelmassa. Asumisen pullonkaula on ollut kriittinen haaste kunnan kehittymiselle, vetovoimaille ja pitovoimalle. Vaikka yritysvetoisesti olemme saaneet nyt rivitaloasumista aukaistua, on kunnan edelleen pystyttävä vastaamaan erilaisiin asumisen muotoihin tai tarpeisiin, malleihin ja mm. kiinteistö- ja tonttikysymyksiin. Tiedolla johtaminen on keskeistä, sekä markkinointi- ja brändityö.

Muonion kuntastrategiassa ja Muonion matkailuohjelmassa yhtenä tavoitteena on asumisen edellytysten kehittäminen muun muassa pitovoiman vahvistamiseksi ja osaavan  työvoiman saatavuuden edistämiseksi.

Elinvoimajaoston kokouksen oheismateriaalina on alustava hankeaihio isommalle asumisen ja elämisen teeman kokonaisuudelle. Oheismateriaali löytyy tämän linkin takaa: https://fi.padlet.com/kaisakylakaila/auto2t71tsuczhbt

Ehdotus

Esittelijä

Katri Rantakokko, vs.kunnanjohtaja, katri.rantakokko@muonio.fi

Elinvoimajaosto merkitsee esityksen ja tilannekatsauksen tietoonsa saatetuksi, ja käy näiden pohjalta evästävän keskustelun.

Päätös

Asian käsittely päätettiin siirtää seuraavaan kokoukseen.

Valmistelija

  • Kaisa Kylä-Kaila, vt. kehittämispäällikkö, kaisa.kyla-kaila@muonio.fi

Perustelut

Asuminen ja eläminen näkyy vahvana kehittämisen kohteena kunnan strategiassa, Muonion Master plan- ohjelmassa sekä mm. matkailuohjelmassa. Muonion kuntastrategiassa ja Muonion matkailuohjelmassa yhtenä tavoitteena on asumisen edellytysten kehittäminen muun muassa pitovoiman vahvistamiseksi ja osaavan työvoiman saatavuuden edistämiseksi. Asumisen haasteet ovat kriittisiä kunnan kehittymiselle, vetovoimalle, pitovoimalle ja mm. työvoiman saatavuudelle. Kunnan vuokra-asuntokanta on viime vuosien aikana vahvistunut ja kuntaan on muuttanut uusia asukkaita. Uusista vuokra-asunnoista huolimatta on kunnan edelleen pystyttävä vastaamaan erilaisiin asumisen tarpeisiin, uusien asukkaiden kotouttamiseen ja vastaanottamiseen sekä mm. kiinteistö- sekä tonttikysymyksiin. Kehittämistyössä keskeistä on ertiyisesti tiedolla johtaminen sekä markkinointi- ja brändityö.

Kehittämistyön käynnistämiseksi on elinvoimapalveluissa valmisteltu kehittämishanketta, "Onnellisten osake – asumisen ratkaisut ja pilotit maaseutualueella", jonka tavoitteena on mm. poistaa tai vähentää Muonioon, maaseudulle, muuttamisen esteitä, monipuolistaa ja kehittää maaseudulla asumisen ja elämisen edellytyksiä, edistää alueen elinvoimaisuuden kehittymistä ja löytää kestäviä ratkaisuja asumisen haasteiden ratkaisemiseksi. Hankkeen tarkoituksena on osallistaa paikallisia asukkaita elinympäristöjensä kehittämiseen ja uusien asukkaiden kotouttamiseen. Hankkeen pääkohderyhmiä ovat kuntalaiset, potentiaaliset kuntaan muuttavat, maan- ja kiinteistöjen omistajat, kolmannen sektorin toimijat ja kylätoimijat sekä alueen yritykset. Hankkeen suunnittelussa on hyödynnetty mm. House of Laplandin teettämää muuttopotentiaaliselvitystä sekä Leader Tunturi-Lappi ry:n strategiatyöpajojen tuloksia.

Kehittämishankkeen keskeisiä toimenpiteitä ovat mm.:

  • Kartoitukset ja tiedon hankinta kuten asuntotarveselvitys, tonttien ja asuntojen kartoitus, palvelutarveselvitys
  • Toimijoiden aktivointi ja palveluketjujen kehittäminen kuten palveluprosessit ja kotouttamispalvelujen malli
  • Markkinointi ja viestintä kuten asukasmarkkinointi ja asuinalueiden esittelyt
  • Pilotit kuten etätyökokeilut ja tutustumismatkat Muonioon

Hankkeen hakijana toimii Muonion kunta. Hankkeen suunniteltu kesto on 18 kuukautta ja kustannusarvio enintään 120 000 euroa (alv 0%). Hankkeelle on suunniteltu haettavan rahoitusta kevään 2022 aikana ensisijaisesti ELY-keskukselta. Hankkeen toteuttamiseen on varattu omarahoitusosuus talousarviossa, mikäli rahoituksen saaminen edellyttää sitä. Omarahoitusosuuden tarve määräytyy rahoituskanavan ja tukiprosentin mukaan. Mikäli hanke saa myönteisen rahoituspäätöksen palkataan hankkeeseen osa-aikainen projektityöntekijä ja perustetaan ohjausryhmä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jussi-Pekka Tammilehto, elinvoimajohtaja, jussi-pekka.tammilehto@muonio.fi

Elinvoimalautakunta päättää hakea rahoitusta "Onnellisten osake – asumisen ratkaisut ja pilotit maaseutualueella" siten, että hankkeen kokonaiskustannusarvio on enintään 120 000 euroa (alv 0%). Hankkeen toteuttamiseen on varattu omarahoitusosuus talousarviossa, mikäli rahoituksen saaminen edellyttää sitä. Elinvoimalautakunta valtuuttaa elinvoimapalvelut tekemään tarvittaessa hakemukseen muutoksia ja täsmennyksiä.

Päätös

Elinvoimalautakunta hyväksyi esittelijän ehdotuksen.

Kari Malila jätti eriävän mielipiteen.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

 

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

 

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Muonion kunnan elinvoimapalveluihin määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Muonion elinvoimalautakunta

Elinvoimapalveluiden yhteystiedot

Postiosoite: Muonion kunta, Puthaanrannantie 15, 99300 Muonio
Käyntiosoite: Puthaanrannantie 15 b
Sähköpostiosoite: tekninen.tsto@muonio.fi
Puhelinnumero: 0400 686 211

Kunnanviraston aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 8.30–15.30.

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

 

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Muonion kunnan elinvoimapalveluista.