§ 9 Anttilan jv-pumppaamon ohjauskeskuksen uusiminen

Lataa 

MUODno-2022-336

Päätöspäivämäärä

10.8.2022

Päätöksen tekijä

Elinvoimajohtaja

Päätöksen peruste

28.5 § Harkinnanvaraiset hankinnat

Kuvaus

Valmistelija
Larissa Rimpiläinen, larissa.rimpilainen@muonio.fi

Anttilan paineviemärilinjassa on ollut neljä vuotoa syksyn 2021 jälkeen. Syksyllä pumppaamolle asennettiin saneerauksen yhteydessä uudet tehokaammat pumput. Pumput asennettiin pumppaamon keväisten kapasiteettiongelmien takia. Paineviemärilinja on selvästi saneeraamisen tarpeessa, mutta sitä ei voida suorittaa vielä vuoden 2022 aikana, koska suunnittelua yms. ei ole tehty.

Uudet pumput ovat todennäköisesti pahentaneet vuotoja aiempaa voimakaammalla tärinällä. Tärinää voidaan vähentää taajuusmuuntajien tai pehmokäynnistimien avulla. Taajuusmuuntajia varten pumppaamon ohjauskeskus täytyy uusia kokonaan, jolloin kustannus on 12 802 euroa. Taajuusmuuntajilla voidaan vähentää pumppujen käynnistymisen aiheuttamaa tärinää sekä maksimitehoa. Lisäksi niillä voidaan esimerkiksi vikatilanteessa ajaa pumppuja väärään suuntaan ja se voi auttaa tukosten avaamisessa. Pehmokäynnistimiet voidaan asentaa suoraan nykyiseen ohjauskeskukseen, jolloin kustannus on 2 x 2802 = 5604 euroa. Ohjauskeskukset ovat kuitenkin jo vanhentunutta teknologiaa ja ne täytyy päivittää lähivuosina. Pelkkä päivitys maksaa noin 5000 - 6000 euroa eli kokonaiskustannus lähivuosina on arviolta 10 604 - 11 604 euroa. Pehmokäynnistimellä vaikutetaan ainoastaan pumppujen käynnistumisestä aiheutuvaan tärinään.

Päätös

Muonion kunta hankii uuden ohjauskeskuksen taajuusmuuntajilla, koska taajuusmuuntajista saadaan huomattava hyöty pehmokäynnistimiin nähden ja kokonishinta on vain hieman ohjauskeskuksen uusimista ja uusia pehmokäynnistimiä kalliimpi.

Allekirjoitus

Jussi-Pekka Tammilehto

Organisaatiotieto

Muonion kunta