§ 43 Kulttuuripalveluiden avustukset 2023

Lataa 

MUODno-2023-246

Päätöspäivämäärä

11.5.2023

Päätöksen tekijä

Sivistysjohtaja

Päätöksen peruste

Muonion kunnan hallintosääntö 1.4.2023 (Kunnanvaltuusto 20.3.2023 § 5)
Sivistyslautakunta 22.2.2023 § 19

Kuvaus

Vuoden 2023 kulttuuriavustukset ovat olleet haettavina 1.3.-1.4.2023 välisenä ajanjaksona. Kulttuuriavustuksiin on varattu 2 000 euroa. Kulttuuriavustushakemuksia tuli määräaikaan mennessä yhteensä kaksi (2) kappaletta. Näillä hakemuksilla haettava summa oli yhteensä 1 600 euroa.  Tiedotteet haettavista avustuksista ovat olleet Luoteis-Lapissa, Muonion kunnan nettisivuilla sekä usealla kunnan sosiaalisen median kanavalla. Lisäksi avustushausta ilmoitettiin suoraan sähköpostitse muoniolaisille kulttuuritoimijoille. Ilmoitus, hakulomakkeet ja avustusten jakoperusteet ovat olleet saatavilla Muonion kunnan nettisivuilla.

Kulttuuriavustuksilla tuetaan ja luodaan edellytyksiä kulttuuri- ja taidepalvelujen tarjonnalle, taiteen harjoittamiselle ja harrastamiselle sekä kotiseututyölle. Avustuksia voidaan myöntää rekisteröidyille yhdistyksille, järjestöille tai yhteisöille, joiden kotipaikka on Muonio, tai jotka tuottavat toimintaa muoniolaisille Muonion alueella. Avustuksia myönnetään myös työryhmille ja yksityisille henkilöille kulttuuripalvelujen tuottamiseen sekä työskentely- ja toimitilojen vuokrakustannuksiin. Avustuksia jaettaessa huomioidaan hakijan saama muu tuki. Hakija ei voi hakea yhtä aikaa useampaa kunnan myöntämää avustusta samaan tarkoitukseen. 

Laki kuntien kulttuuritoiminnasta (166/2019) edellyttää kunnan järjestävän kulttuuritoimintaa. Kunnan avustaman yhdistyksen, taiteen tai kulttuurin harrastajan tai työryhmän tulee toiminnassaan tarjota kulttuuritoimintaa, joka tukee kunnalle asetettuja taiteen ja kulttuurin edistämisen tehtäviä. 
 
Laissa kulttuuritoiminnalla tarkoitetaan: 

• Taiteen harjoittamista tai harrastamista tai niihin liittyvää kansalaistoimintaa 
• Taide- ja kulttuurikasvatusta 
• Taidepalveluiden tarjontaa ja käyttöä  
• Kotiseututyötä  
• Paikallisen kulttuuriperinteen vaalimista ja edistämistä, paikallista identiteettiä tukevaa ja kehittävää toimintaa 
• Kulttuurisen vuorovaikutuksen edistämistä ja kansainvälistä toimintaa 
• Kulttuurin ja taiteen huomioimista osana hyvinvointia ja terveyttä, osallisuutta ja yhteisöllisyyttä sekä paikallista elinvoimaa 

Avustuksesta päätettäessä otetaan huomioon järjestettävän kulttuuritoiminnan yleishyödyllisyys ja miten se täydentää muoniolaisen kulttuurin kokonaiskenttää ja kehitystä. Yksityishenkilöille jaettavissa avustuksissa huomioidaan erityiset ansiot ja taidot sekä edellytetään näyttöä harrastustoiminnasta tai taiteellisesta työskentelystä.   

Yhdistyksien avustettavan toiminnan tulee olla kaikille avointa, mutta siihen osallistumisesta voidaan periä maksu. Avustuksia ei myönnetä lukukausimaksuihin tai opintoihin.  

Avustustyöryhmä on arvioinut ja käsitellyt hakemukset kootusti. Kaikki hakemukset ja hakijat täyttävät avustusten yleiset myöntämisperusteet ja kelpoisuusehdot. Avustustyöryhmä ehdottaa kulttuuripalveluiden kulttuuriavustuksia jaettavaksi seuraavasti:  

 

Hakija 

Haettu summa 

Myönnetään 

Myönnetty avustus kohdistuu 

Käsivarren Seniorit Ry 

800 

800 

• kolmen kulttuurimatkan toteuttamiseksi lähikyliin (1.Kajanki ja Ylimuonio. 2. Kihlanki, Kaalamaniemi ja Tapojärvi. 3. Retki Ruotsiin Kangoseen ja Rajamaahan. 

Taiteilijaseura Jieris Ry 

800 

800 

• naamioiden tekokurssi  

• klovnerian kurssi  

• akvarellikurssi  

Yhteensä 

1 600 

1 600 

 

 

Päätös

Kulttuuripalveluiden kulttuuriavustukset myönnetään avustustyöryhmän ehdotuksen mukaisesti:

  • Käsivarren seniorit Ry 800€
  • Taiteilijaseura Jieris Ry 800€

Allekirjoitus

Päivi Rantakokko

Organisaatiotieto

Muonion kunta