Sivistyslautakunta, kokous 12.6.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 75 Oikaisuvaatimus sivistyslautakunnan päätökseen 15.5.2024 § 62

MUODno-2024-206

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Heikki Tuikka, hallintosihteeri, heikki.tuikka@muonio.fi

Perustelut

Koulumatkoista ja kuljetuksesta säädetään Perusopetuslain 32 §:ssä. Muonion kunnassa noudatetaan lisäksi kunnan osoittamaa lähikoulua käyvien oppilaiden osalta seuraavia kuljetusten periaatteita (Koulutuksen järjestämisen periaatteet siv.ltk. 23.6.2021/§98):
Oikeus maksuttomaan kuljetukseen on
1. esiopetuksen oppilaalla, jonka matka kotoa esiopetuksen toimipaikkaan on yli kolme kilometriä
2. 1.-6. luokan oppilaalla, jonka matka kotoa koululle on yli kolme kilometriä
3. 7.-9. luokan oppilaalle, jonka matka kotoa koululle on yli viisi kilometriä

Koulumatka mitataan lyhintä yleisesti käytössä olevaa kävelykelpoista reittiä myöten oppilaan kodin portilta koulun portille. Oppilas saattaa joutua kulkemaan osan koulumatkasta itsenäisesti kuljetusreitin varteen/pysäkille ja sieltä kotiin.

Oikeus kuljetukseen voi syntyä myös, mikäli koulumatka oppilaan ikä ja olosuhteet huomioiden muodostuu liian vaikeaksi, rasittavaksi tai vaaralliseksi. Kuljetuksen järjestäminen koulumatkan vaikeuden tai rasittavuuden perusteella edellyttää asiantuntijalausuntoa, josta ilmenee myös ajanjakso, jolle kuljetusta esitetään. Oppilaalle voidaan myöntää oikeus maksuttomaan koulukuljetukseen myös terveydellisten syiden perusteella. Tämä edellyttää lääkärintodistuksen toimittamista. Vaaralliset liikenneväylät määritellään yhteistyössä teknisen osaston edustajien ja muiden asiantuntijoiden kanssa.

Hallintosäännön 30 §:n mukaisesti sivistyslautakunta päättää harkinnanvaraisista koulukuljetuksista.

*********vaativat 1.4.2024 saapuneella anomuksellaan pysyvää koulukyytiä koululaisille Kerässiepintien varrelta koulumatkan vaarallisuuden takia. Kyseessä olevan Kerässiepintien alueelta koulumatkaa kertyy alle kolme kilometriä, mutta oppilaiden täytyy ylittää valtatie 21. Anomus on esityslistan oheismateriaalina.

Sivistyslautakunta on kokouksissaan 4.4.2017/§37, 3.5.2017/§45 sekä 25.4.2019/51§ käsitellyt Kerässiepintien varrelle liittyviä koulukyytianomuksia.

Tekninen toimi on 26.4.2017 toimittanut lausunnon, jonka mukaan tekninen osasto pitää valtatie 21:n ylitystä jo sinällään vaarallisena. Kerässiepintien kohdalla ylityksen vaarallisuutta lisää erityisesti Kerässiepintien liittymän kautta kulkeva liikenne Nesteen kylmäasemalle ja Lapecon aluekeräyspisteelle.

Lautakunta (25.4.2019/51§) on myöntänyt koulukuljetusoikeuden Kerässiepintieltä tuleville oppilaille vuosiluokille 0-6. Päätös on perustunut reitin yleiseen vaarallisuuteen ja koulutuksen järjestämisen periaatteissa on tehty ero 0.-6. luokan oppilaiden ja 7.-9. luokan oppilaiden välille, koulukuljetusoikeuden myöntäminen 0.-6. luokan oppilaille Kerässiepintieltä on turvallisuusnäkökohdat huomioiden perusteltua koulumatkan pituudesta riippumatta.

Elinvoimalta on pyydetty päivitettyä lausuntoa. Elinvoiman mukaan reitin (Kerässiepintie ja valtatie 21 ylitys) vaarallisuus ei ole muuttunut 26.4.2017 toimitetusta lausunnosta. Lausunto on oheismateriaalina.

Koska anomus perustuu reitin yleiseen vaarallisuuteen ja koulutuksen järjestämisen periaatteissa on tehty ero 0.-6. luokan oppilaiden ja 7.-9. luokan oppilaiden välille, koulukuljetusoikeuden myöntäminen 0.-6. luokan oppilaille Kerässiepintieltä on edelleen turvallisuusnäkökohdat huomioiden perusteltua koulumatkan pituudesta riippumatta.

Lisäksi oppilaskuljetuksiin voidaan tilan niin salliessa yhdistää asiointiliikennettä. Asiointiliikenteen käyttäjät käyttävät samoja pysähtymispaikkoja ja aikatauluja kuin oppilaat, niillä matkoilla, joissa kyydissä on oppilaita.

Ehdotus

Esittelijä

Päivi Rantakokko, sivistysjohtaja, paivi.rantakokko@muonio.fi

Lautakunta ei myönnä koulukuljetusoikeutta Kerässiepintieltä tuleville 7.-9. luokan oppilaille.
Edelleen koulukuljetusoikeus on voimassa em. alueelta vuosiluokien 0-6 oppilaille.

Päätös

Lautakunta hyväksyi esittelijän ehdotuksen.

Valmistelija

  • Heikki Tuikka, hallintosihteeri, heikki.tuikka@muonio.fi

Perustelut

Katja ja Kalle Muotka ovat toimittaneet 4.6.2024 sähköpostitse sivistyspalveluihin oikaisuvaatimuksen sivistyslautakunnan 15.5.2024 tekemästä päätöksestä § 62 koskien Kerässiepintien koulukuljetusta. Oikaisuvaatimus on saapunut määräajassa. Oikaisuvaatimus on oheismateriaalina.

Sivistyslautakunta ratkaisee omasta päätöksestään tehdyn oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimuksen käsittelyssä sovelletaan kuntalakia ja lisäksi hallintolain säännöksiä toissijaisina ja täydentävinä. Oikaisuvaatimus on käsiteltävä viivytyksettä. Oikaisuvaatimusta käsittelevä viranomainen on sidottu niihin vaatimuksiin, joita oikaisuvaatimuksessa esitetään, eikä se voi käsitellä asiaa laajemmin.

Oikaisuvaatimuksessa pyydetään oikaisua sivistyslautakunnan päätökseen "Lautakunta ei myönnä koulukuljetusoikeutta Kerässiepintieltä tuleville 7.-9. luokan oppilaille." Oikaisuvaatimuksessa esitetään, että ensisijaisesti koulukuljetus saataisiin pahimpien talvikuukausien ajaksi aamukuljetukseen. Mikäli tätä ei hyväksytä, niin toissijaisesti mahdollisuus harkita kyytipalveluiden ostamista taksikujettajalta.

Oikaisuvaatimuksen perusteluina esitetään mm. sitä, ettei risteysalueen turvallisuus ole muuttunut, vaan päinvastoin pahentunut.

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Rantakokko, sivistysjohtaja, paivi.rantakokko@muonio.fi

Lautakunta päättää merkitä tiedoksi saapuneen oikaisuvaatimuksen.

Lautakunta hylkää oikaisuvaatimuksen ja toteaa, ettei lautakunnan mielestä ole turvallisuusnäkökohdat huomioiden perustetta laajentaa Kerässiepientien koulukuljetusoikeutta talvikuukausien ajaksi koskemaan 7.-9. luokan oppilaita. Lautakunta tiedottaa niin ELY-keskusta kuin elinvoimapalveluja Kerässiepintien ja VT 21:n risteysalueen näkyvyyden huomioimisen tärkeydestä talvikuukausien aikana.

Lisäksi lautakunta toteaa, että oppilaskuljetuksiin voidaan tilan niin salliessa yhdistää asiointiliikennettä. Asiointiliikenteen käyttäjät käyttävät samoja pysähtymispaikkoja ja aikatauluja kuin oppilaat, niillä matkoilla, joissa kyydissä on oppilaita. Asiointiliikenteen korvaus sovitaan ko. liikennöitsijän kanssa. Sivistysjohtaja on ollut oikaisuvaatimuksen tekijöihin yhteydessä em. mahdollisuudesta.

 

Päätös

Lautakunta hyväksyi esittelijän ehdotuksen.

Tiedoksi

Asianosaiset, perusopetus, ELY, elinvoimapalvelut

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.                

 

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa  ja se, jonka valitusoikeudesta laissa erikseen säädetään. Viranomainen saa hakea muutosta valittamalla myös, jos valittaminen on tarpeen viranomaisen valvottavana olevan yleisen edun vuoksi.

 

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Päätöksen katsotaan tulleen viranomaisen tietoon kuitenkin kirjeen saapumispäivänä.

Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Pohjois-Suomen hallinto-oikeudelle

Postiosoite            PL 189, 90101 Oulu  
Käyntiosoite         Torikatu 34-40, Oulu
Sähköpostiosoite  pohjois-suomi.hao@oikeus.fi          
Faksinumero         029 564 2841
Puhelinnumero     029 564 2800

Hallinto-oikeuden kirjaamon aukioloaika on 8–16.15   

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.



Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimusten perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

 

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

 

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.

 

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Muonion kunnan kirjaamosta.

Postiosoite            Muonion kunta, Puthaanrannantie 15, 99300 Muonio
Käyntiosoite          Puthaanrannantie 15 a, 99300 Muonio
Sähköpostiosoite  kirjaamo@muonio.fi  
Puhelinnumero     0400 686 211            

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 8.30–15.30.