Tarkastuslautakunta, kokous 11.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 31 Koulutus- ja henkilöstösuunnitelma sekä tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma 2024

MUODno-2023-401

Valmistelija

  • Saara Koivisto, saara.koivisto@muonio.fi

Perustelut

Kunnanhallitus on 25.9.2023 § 260 hyväksynyt Henkilöstö- ja koulutussuunnitelman sekä tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman vuodelle 2024.

Yhteistoimintalain (449/2007) 4 a §:n mukaan kunnassa on laadittava vuosittain henkilöstö- ja koulutussuunnitelma. Henkilöstö- ja koulutussuunnitelman tarkoituksena on tukea kunnan henkilöstöpolitiikkaa ja työntekijöiden ammatillisen osaamisen kehittämistä. Suunnitelman avulla pyritään ennakoimaan

  • henkilöstötarpeeseen vaikuttavia toiminnallisia muutoksia,
  • poistumaa ja rekrytointitarvetta sekä
  • koulutustarpeita. 

Osana henkilöstö- ja koulutussuunnitelmaa on laadittu myös tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma. Tasa-arvolain 6 a §:n (1329/2014) mukaan työnantajan on ennakolta ehkäistävä sukupuoleen perustuva välitön ja välillinen syrjintä. Työnantajan tulee laatia erityisesti palkkausta ja muita palvelussuhteen ehtoja koskeva tasa-arvosuunnitelma. Yhdenvertaisuuslain 7 §:n mukaan työnantajan on arvioitava yhdenvertaisuuden toteutumista työpaikalla ja työpaikan tarpeet huomioon ottaen kehitettävä työoloja sekä niitä toimintatapoja, joita noudatetaan henkilöstöä valittaessa ja henkilöstöä koskevia ratkaisuja tehtäessä. 

Henkilöstö- ja koulutussuunnitelma laaditaan vuosittain ja tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma tulee päivittää vähintään kahden vuoden välein yhteistoimintamenettelyssä ja ne hyväksyy kunnanhallitus. Henkilöstö- ja koulutussuunnitelman seuranta toteutetaan henkilöstökertomuksen avulla.

Ehdotus

Esittelijä

  • Saara Koivisto, saara.koivisto@muonio.fi

Puheenjohtaja
Tarkastuslautakunta merkitsee tiedoksi henkilöstö- ja koulutussuunnitelman sekä tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman 2024.

Päätös

Lautakunta hyväksyi puheenjohtajan ehdotuksen.

Kokouskäsittely

Asian käsittely keskeytettiin klo 16 ja siirryttiin käsittelemään § 33 Tilintarkastajan esittely etukäteen sovitun aikataulun mukaisesti.

Jatkettiin asian käsittelyä klo 16:45.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)