Kunnanhallitus, kokous 17.6.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 115 Lausuntopyyntö TE-uudistuksesta johtuvista muutoksista kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta annettuun lakiin ja asetukseen

MUODno-2024-267

Valmistelija

  • Annika Muotka, työllisyysvastaava, annika.muotka@muonio.fi
  • Kaisa Kylä-Kaila, kehittämispäällikkö, kaisa.kyla-kaila@muonio.fi

Perustelut

Julkisten työvoimapalveluiden järjestämisvastuu siirtyy valtiolta kunnille vuoden 2025 alusta lukien, jolloin TE-uudistus tulee voimaan. Työvoimapalveluiden järjestäminen muodostaa kuntien uuden valtionosuustehtävän. TE-uudistuksen yhteydessä valtionosuuslakiin lisättiin kaksi uutta laskennallista valtionosuuskriteeriä (18-64 -vuotiaiden ikäluokka ja työttömien määrä), joiden perusteella valtionosuutta kohdennetaan työvoimapalveluihin. Lisäksi TE-uudistuksen yhteydessä kuntien rahoitusvastuuta työttömyysetuuksista laajennettiin. Valtionosuuslakiin lisättiin säännös valtionosuuteen tehtävästä lisäyksestä, jolla rahoitusvastuun laajentuminen korvataan kunnille. TE-uudistuksen toimeenpanon yhteydessä on huomattu tarve säätää tarkemmin korvauksen laskemisesta valtion kustannusvastuulle kuuluvien kotoutujien työmarkkinatuen osalta. Lisäksi on vielä havaittu eräitä  teknisiä tarkennustarpeita valtionosuuslakiin.

Nyt kyseessä olevat asetus- ja lakimuutosehdotukset eivät liity kuntien peruspalvelujen valtionosuusjärjestelmän uudistamiseen, jota valmistellaan vuodelle 2026.

Valtiovarainministeriö pyytää lausuntoa TE-uudistuksesta johtuvista laki- ja asetusmuutoksista. Muutoksia tehtäisiin kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta annettuun lakiin ja asetukseen.

Lausunto tulee antaa 5.8.2024 mennessä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Kunnanhallitus valtuuttaa kehittämispäällikön antamaan lausunnon määräaikaan mennessä ja edellyttää, että lausunnossa korostetaan, että TE-uudistuksen on luvattu olevan kunnille kustannusneutraali, mikä on otettava huomioon peruspalveluiden valtionosuuksiin tehtävissä muutoksissa.

Päätös

Hallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen.

Tiedoksi

kehittämispäällikkö, työllisyysvastaava