Elinvoimalautakunta, kokous 25.6.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 45 Älykäs kylä -hankkeen valmistelurahan hakeminen

MUODno-2024-273

Valmistelija

  • Kaisa Kylä-Kaila, kehittämispäällikkö, kaisa.kyla-kaila@muonio.fi

Perustelut

Yleinen turvallisuus ja huoltovarmuus ovat teemoina nousseet entistä ajankohtaisemmiksi. Valmius- ja varautumisasioiden kehittämiseen kannustetaan ja kehotetaan kaikilla tasoilla: yksilön ja yhteisön omaehtoista varautumista korostetaan erityisesti harvaan asutuilla alueilla. Erityisen tärkeää se on niissä osissa kuntia, jotka sijaitsevat maantieteellisesti etäällä kuntakeskuksesta, viranomaisten läheisyydestä ja taajaman ulkopuolella. Myös Muonion kuntastrategian yhtenä keskeisenä tavoitteena on turvallisen asuinympäristön kehittäminen koko kunnan alueella. Turvallinen elinympäristö vahvistaa kylien veto- ja pitovoimaa ja on yksi älykkään kylän ominaisuus. Kylien turvallisuusasioihin on Muoniossakin syytä kiinnittää entistä enemmän huomiota.

Keväällä 2024 Muoniossa toteutettu kylien kierros osoitti, että tarvetta ja kiinnostusta kylien turvallisuuden ja varautumisen vahvistamiselle on syytä selvittää tarkemmin. Elinvoimapalveluissa on valmisteltu kierroksen pohjalta valmistelurahan hakemista em. teeman edistämiseen. Suunnitteilla on Älykäs kylä -hanke, joka painottaa harvaan asuttujen ja pitkien etäisyyksien alueiden, kylien, turvallisuustoimien ja -toiminnan kehittämiseen. Hankkeen kohderyhmänä ja hyödynsaajina ovat Muonion kyläyhdistykset ja -toimijat sekä kylien asukkaat.

Alustava hankesuunnitelma on asian oheismateriaalina.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jussi-Pekka Tammilehto, elinvoimajohtaja, jussi-pekka.tammilehto@muonio.fi

Elinvoimalautakunta päättää hakea 5 000 euroa valmistelurahaa kylien turvallisuus ja varautumis -teemaisen Älykäs kylä-hankkeen valmisteluun Leader Tunturi-Lappi ry:ltä. 

Päätös

Lautakunta hyväksyi ehdotuksen.

Tiedoksi

Leader Tunturi-Lappi ry