Elinvoimalautakunta, kokous 25.6.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 49 Oikaisuvaatimus As Oy Kulleron vuokrankorotuspäätökseen

MUODno-2024-282

Valmistelija

  • Sari Virkkunen, toimistosihteeri, sari.virkkunen@muonio.fi

Perustelut

As Oy Kulleron asukkaat ovat 11.6.2024 toimittamallaan sähköpostilla lähettäneet oikaisuvaatimuksen elinvoimalautakunnan 21.5.2024, § 34 tekemään päätökseen As Oy Kulleron vuokrien tarkistuksesta.

Kulleron asukkaat pitävät vuokrien kertakorotusta kohtuuttomana vuokralaisia kohtaan. He toteavat, että huoneistojen vuokra on tarkistettu edellisen kerran marraskuussa 2021 ja pitävät todennäköisenä, että asukkaat olisivat hyväksyneet vuosittaiset korotukset ennemmin kuin tämänkertaisen merkittävän kertakorotuksen. Kulleron asukkaat toteavat, että vaikka itse korotus on perusteltu, he ehdottavat, että asia tarkasteltaisiin uudelleen ja selvitettäisiin, olisiko korotus mahdollista jakaa useammalle vuodelle, jotta se olisi vuokralaisille kohtuullisempi.

Asunto Oy Kullero on Valtiokonttorin hyväksymässä vapaaehtoisessa velkasaneerauksessa ja se on edelleen aravarajoitusten määräysten alainen.  As Oy Kulleron yhtiökokous on joulukuussa 2023 edellyttänyt hallitukselta yhtiövastikkeen tarkistamista ja hallitus on Valtiokonttorin ohjeistuksen mukaisesti korottanut yhtiövastikkeen maaliskuussa 2024 pitämässään kokouksessaan. Asunto Oy Kulleron 100 % osakkeen omistajana Muonion kunta vuokraa huoneistoja ja päättää huoneistojen vuokrat. Nykyisillä vuokrahinnoilla huoneistojen toimintakate tulisi olemaan alijäämäinen eli osa Kulleron asuinhuoneistojen aiheuttamista menoista katettaisiin verovaroin. 

Aravarajoituslain 7 § perusteella vuokralaisilta saa peritä vuokraa enintään määrän, joka tarvitaan muiden tuottojen ohella aravavuokra-asuntojen sekä niihin liittyvien tilojen rahoitukseen ja hyvän kiinteistönpidon mukaisiin menoihin. Tällaisia menoja ovat mm. lainoista aiheutuvat menot, rakennusten ja asuntojen ylläpito ja hoito, kohtuullinen varautuminen perusparannuksiin ja asuntojen hallinnointi.

Lautakunnan päätöksessä 21.5.2024 tehty korotus kattaa käyttötalousmenot oletuksella, että huoneistojen käyttöaste on 100 %. Korotus ei kuitenkaan riitä kattamaan poistoja eikä varautumiseen tulevien korjausten varalle, mikä aiheuttaa tarvetta vielä uusille korotuksille. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Jussi-Pekka Tammilehto, elinvoimajohtaja, jussi-pekka.tammilehto@muonio.fi

Lautakunta toteaa, että korotus perustuu toteutuneiden kulujen kattamiseen ja noudattaa näin ollen aravasäännöksiä. Lautakunta hylkää oikaisuvaatimuksen ja pitää elinvoimalautakunnan  21.5.2024, § 34 tehdyn päätöksen vuokrankorotuksesta ennallaan.

Päätös

Lautakunta hyväksyi ehdotuksen.

Tiedoksi

Asianosaiset