Kunnanhallitus, kokous 23.9.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 164 Kilpailukykyä kestävästä ja älykkäästä asumisesta: Inarin ja Muonion kuntien yhteisöllisen asumisen hanke

MUODno-2024-362

Valmistelija

  • Kaisa Kylä-Kaila, kehittämispäällikkö, kaisa.kyla-kaila@muonio.fi

Perustelut

Lapin ELY-keskus on myöntänyt Inarin kunnalle Luonnonläheistä yhteisöllisyyttä pohjoiseen asumiseen -valmisteluhankkeelle maaseuturahaston Älykäs kylä -valmistelurahoituksen 1.6.-30.9.2024 väliselle ajalle. Valmisteluhankkeen aikana on laadittu hankesuunnitelma Inarin ja Muonion kuntien yhteisöllisen asumisen kehittämishankkeesta. Muonion kunta on ollut mukana hankesuunnitelman valmistelussa.

Valmistellussa hankkeessa suunnitellaan uudenlainen älykkään, kestävän ja yhteisöllisen asumisen konsepti ja asumisen alueet Inarin ja Muonion kuntiin. Inarin kunta toimii hankkeen päätoteuttajana ja hakijana. Hankkeen osatoteuttajia ovat Muonion kunta ja Lapin yliopisto. Tavoitteena on edistää kuntien monipuolisempaa asumistarjontaa, suunnitella asumisen konsepti, kehittää kestäviä, älykkäitä ja innovatiivisia asumisen ratkaisuja, vahvistaa sidosryhmien ja asukkaiden osallisuutta asumisen suunnittelussa, houkutella uusia investoijia ja rakentajia kuntiin. Inarin ja Muonion kuntien alueella ei ole aiemmin toteutettu vastaavaa monitoimijaista kehittämishanketta, jossa tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnalla tuetaan kuntien asuntotuotannon ja elinvoiman edistämistä taloudellisesti, sosiaalisesti ja ekologisesti kestävällä tavalla.

Hankesuunnitelman mukaisesti hankkeen toimenpiteet on jaettu työpaketteihin:

  1. älykkään asumisen konseptin mallintaminen,
  2. osallistamismallin kehittäminen,
  3. pilottialueiden ja mallitalojen suunnittelu Inarin ja Muonion kuntiin,
  4. omistamisen ja rahoittamisen mallien luominen sekä
  5. viestintä- ja markkinointikonseptin luominen ja testaus.

Hankkeella vastataan Lapin alueellisen maaseudun kehittämissuunnitelman mukaisesti kuntien pysymiseen elinvoimaisena, taataan asukkaille hyvä elinympäristö ja vahvistetaan asukkaiden yhteisöllisyyttä. Hankkeella on välillinen vaikutus paikallisten elinkeinojen kasvun tukemiseen, osaavan työvoiman saatavuuden tukemiseen ja alueen houkuttelevuuden kasvuun. Hankkeella tavoitellaan Inarin ja Muonion kuntien veto- ja pitovoiman vahvistamista sekä asukkaiden elämänlaadun ja tyytyväisyyden parantumista. Hankkeen pääkohderyhmänä ovat Inarin ja Muonion kunnissa jo asuvat sekä alueelle muuttavat uudet kuntalaiset, jotka ovat halukkaita osallistumaan uudenlaisen asumisen konseptin suunnitteluun ja kiinnostuneita muuttamaan uusille asuinalueille.

Hanke on tarkoitus toteuttaa 1.1.2025-31.5.2027 välisenä aikana, mikäli hanke saa Lapin ELY-keskuksen maaseuturahastolta rahoituksen. Tavoitteena on, että hankkeen jälkeen toteutettaisiin investointihanke, jossa suunnitelmat vietäisiin käytäntöön.

Hankkeelle haetaan 100 %:n tukea hankkeen hyväksyttävistä kustannuksista. Hankehakemusta ja kustannusarvioita täydennetään rahoittajan kanssa käytävien keskustelujen pohjalta syyskuun aikana mm. kustannusmallin valinnan ja kumppanisopimusten osalta. Hankkeen kokonaiskustannukset olisivat noin 455 000 euroa. Muonion kunnalle on varattu hankkeessa 0,25htv panos koko hankkeen ajaksi. Hankehakemus ELY-keskukselle Älykkäät kylät -yhteistyöhankkeesta on tarkoitus jättää 30.9.2024 päättyvään hakuun. 

Alustava hankehakemusluonnos ja yhteistyösopimusluonnos ovat oheismateriaalina.

Ehdotus

Esittelijä

  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Kunnanhallitus päättää, että Muonion kunta osallistuu hankkeeseen osatoteuttajana, mikäli hanke saa myönteisen rahoituksen. Lisäksi kunnanhallitus päätää nimetä hankkeen ohjausryhmään luottamushenkilöedustajan.

Päätös

Hallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen ja nimesi hankkeen ohjausryhmään jäseneksi Minna Backin. 

Tiedoksi

Inarin kunta, kehittämispäällikkö

Muutoksenhaku

 

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

 

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

 

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Muonion kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Muonion kunnanhallitus

Kirjaamon yhteystiedot

Postiosoite: Muonion kunta, Puthaanrannantie 15, 99300 Muonio
Käyntiosoite: Puthaanrannantie 15 a
Sähköpostiosoite: kirjaamo@muonio.fi
Puhelinnumero: 0400 686 211

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 8.30–15.30.

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

 

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Muonion kunnan kirjaamosta.