Kunnanhallitus, kokous 23.9.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 159 Tunturi-Lapin ja Pellon työllisyysjaoston jäsenen ja varajäsenen valinta

MUODno-2024-334

Valmistelija

  • Katri Rantakokko, hallintojohtaja, katri.rantakokko@muonio.fi

Perustelut

Vastuu työnhakijoille ja yrityksille sekä muille työnantajille tarjottavista julkista  työvoimapalveluista siirtyy valtiolta kuntien vastuulle 1.1.2025. Järjestämisvastuu käsittää Kuntalain (410/2015) 8 § mukaista järjestämistä.  Työvoimapalveluiden järjestäminen ja työvoimapalveluihin liittyvät lakisääteiset tehtävät muodostavat kunnille uuden valtionosuustehtävän. Työllisyysalueen muodostavien kuntien tulee sopia työvoimapalveluiden ja niihin liittyvien tehtävien järjestämisestä kuntalain tarkoittamassa lakisääteisessä yhteistoiminnassa. Sopijakunnat muodostavat yhteisen työllisyysalueen. Työllisyysalueesta käytetään virallista nimitystä Tunturi-Lapin ja Pellon työllisyysalue. Kunnat perustavat tätä tehtävää varten yhteisen toimielimen.

Kittilän kunta toimii työllisyysalueen vastuukuntana. Kuntien yhteisenä toimielimenä työllisyyspalveluiden järjestämiseksi toimii Kittilän kunnan hallinnon yhteydessä toimiva kunnanhallituksen alainen Tunturi-Lapin ja Pellon työllisyysaluejaosto. Toimielin vastaa laissa työvoimapalveluiden järjestämisestä määriteltävistä työvoimaviranomaisen tehtävistä.  Päätäntävaltaa jaostossa käyttää sopijakuntien nimeämät yhteensä 8 jäsentä. Kittilä nimeää jaostoon kolme jäsentä, Kolari kaksi jäsentä ja muut kunnat kukin 1 jäsenen. Kullakin jäsenellä on henkilökohtainen varajäsen. Toimielimen toimikausi on valtuustokausi. Toimielimen puheenjohtajana toimii Kittilän edustaja. Toimielimellä on kaksi varapuheenjohtajaa. Ne nimetään vuorollaan kahden vuoden välein muiden sopijakuntien toimesta kiertävässä aakkosjärjestyksessä.

Yhteisen toimielimen toimintaan sovelletaan vastuukunnan kunnanvaltuuston hyväksymiä hallintosäännön määräyksiä. 

Työvoimapalveluiden järjestämisestä ja muista työvoimapalveluihin liittyvistä lakisääteisistä tehtävistä säädetään työvoimapalveluiden järjestämisestä annetussa laissa (380/2023). Tunturi-Lapin ja Pellon työllisyysaluejaosto toimii työvoimaviranomaisena ja sen tehtävänä on vastata siitä, että tämän lain mukaisia työvoimapalveluiden järjestämiseen liittyviä velvoitteita noudatetaan. Mikäli työvoimapalveluiden järjestämisestä annetussa laissa määritetyt työvoimapalveluiden järjestämiseen liittyvät tehtävät lainsäädännössä muuttuvat, vastaa jaosto säädetyistä tehtävistä uusien säännösten mukaisesti. Työllisyysaluejaoston tehtävät:

1) Hyväksyy vuosittain suunnitelman yhteisen työllisyysalueen työllisyyspalveluiden järjestämisestä.

2) Valmistelee ja hyväksyy yhteisen työllisyysalueen talousarvion ja tilinpäätöksen esitettäväksi vastuukunnan talousarvion laadinta- ja hyväksymisprosessien mukaisesti.

3) Päättää laissa työvoimapalveluiden järjestämisestä (380/2023) 13 § 2 momentissa tarkoitetusta viranomaiselle kuuluvan toimivallan käyttämisestä sopijakunnissa Kuntalain 54 § mukaisesti.

4) Hyväksyy muut merkittävät tehtäviinsä liittyvät yhteistoiminta- ja hankintasopimukset ja kehittää yhteistyötä palveluiden järjestämisessä, tuottamisessa ja organisoinnissa muiden kuntien, viranomaisten, koulutuksenjärjestäjien sekä yhteisöjen kanssa.

5) Ohjaa ja kehittää toimintaa järjestämissuunnitelman tavoitteiden mukaisesti.

6) Valvoo, että toimintaa johdetaan tarkoituksenmukaisesti, tehokkaasti ja taloudellisesti.

7) Voi antaa toimivaltaansa kuuluvista asioista lausuntoja.

8) Seuraa vuosittain sisäisen valvonnan ja riskien hallinnan toteutumista.

9) Ratkaisee muut hallintosäännössä sille määrätyt asiat. Lisäksi jaosto seuraa ja arvioi toimintaa ja sen vaikuttavuutta yhteistyössä ohjausryhmän (kohta 6) kanssa erikseen sovittavalla tavalla.

 

Yksityiskohtaisempaa tietoa mm. toimielimestä on kuvattu sopimuksessa yhteisestä toimielimestä julkisten työvoimapalveluiden järjestämiseksi. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Kunnanhallitus esittää valtuustolle, että se nimeää yhden (1) varsinaisen jäsenen ja yhden (1) varajäsenen Tunturi- Lapin ja Pellon työllisyysalueen työllisyysjaostoon. 

Päätös

Hallitus esittää valtuustolle, että se valitsee Tunturi-Lapin ja Pellon työllisyysalueen työllisyysjaostoon varsinaiseksi jäseneksi Manu Frimanin ja varajäseneksi Minna Backin. 


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)