Elinvoimalautakunta, kokous 8.10.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 58 Arviointikertomus 2023

MUODno-2023-627

Valmistelija

  • Saara Koivisto, saara.koivisto@muonio.fi

Perustelut

Valtuusto käsitteli tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen 10.6.2024 § 21.

Valtuusto päätti saattaa arviointikertomuksen kunnanhallituksen tiedoksi mahdollisia toimenpiteitä varten,​ velvoittaa kunnanhallituksen ja lautakunnat käsittelemään arviointikertomuksen ja antamaan vastineet kertomuksen havaintoihin sekä raportoimaan valtuustolle kuluvan vuoden lokakuun loppuun mennessä havaintojen aiheuttamista toimenpiteistä.

Kokouksessaan 26.8.2024 § 137 kunnanhallitus on pyytänyt lautakunnilta vastineet tarkastuslautakunnan arviointikertomukseen 16.10.2024 mennessä.

Tarkastuslautakunnan lakisääteinen tehtävä on arvioida, miten valtuuston asettamat toiminnalliset vuositavoitteet ovat kunnassa ja kuntakonsernissa toteutuneet. Arviointi tehdään tilinpäätöstietojen, talousarviotavoitteiden ja tarkastuslautakunnan tekemien kuulemisien pohjalta. 

Elinvoimapalvelun osalta tarkastuslautakunta kiinnitti huomiota mm. seuraaviin seikkoihin:
Vaihtuvuus ja sairauspoissaolot ovat vaikuttaneet moniin elinvoimapalveluiden toimintoihin. Asetetut tavoitteet ovat kuitenkin pääasiassa toteutuneet. 

Lautakunta pitää tärkeänä, että
- reittien huolto on otettu osaksi kunnan toimintaa ja reittien kehittämistyö on aloitettu
- maapoliittinen ohjelma saadaan tehtyä vuoden 2024 aikana
- asuntotuotanto saadaan käynnistettyä ja tonttien määrää lisättyä
- vesihuollon tekemä työ verkoston kunnostamiseksi on aloitettu
- Tuomaanpalon kaava-alueen tonttien myynti saadaan käynnistettyä
- kiinteistöjen toimitilaohjelma tehdään valmiiksi

​​Tarkastuslautakunta ehdottaa, että pohditaan kunnan roolia lupakäsittelyssä (esim. neuvonnan ja ohjauksen lisääminen lupakäsittelyn nopeuttamiseksi). 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Jussi-Pekka Tammilehto, elinvoimajohtaja, jussi-pekka.tammilehto@muonio.fi

Elinvoimalautakunta toteaa, että tarkastuslautakunnan havainto sairauspoissaolojen ja henkilöstön vaihtuvuuden merkityksestä on oikea ja sen vaikutus elinvoimapalvelun työskentelylle on ollut merkittävä. Tehtäväalue on poikkeuksellisesta tilanteesta huolimatta onnistunut priorisoimaan työtehtävät menestyksekkäästi. Lisäksi lautakunta toteaa, että arviointikertomuksen tarkasteluvuoden aikana rakennusvalvonnan asiakkaita on opastettu sekä Lupapisteen käytössä että lakien, asetusten ja järjestyksen asettamien määräysten vaikutuksesta kulloinkin kohteena olevaan rakennushankkeeseen. 

 

Päätös

Elinvoimalautakunta hyväksyi esittelijän ehdotuksen.

Tiedoksi

kunnanhallitus, tarkastuslautakunta