Kunnanvaltuusto, kokous 24.5.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 18 Ympäristönsuojelumääräysten laatimisen aloittaminen

MUODno-2021-95

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Katri Rantakokko, hallintojohtaja, katri.rantakokko@muonio.fi

Perustelut

Arktisen Lapin ympäristönsuojelu hoitaa Enontekiön, Inarin, Muonion, Sodankylän ja Utsjoen kuntien ympäristönsuojeluviranomaisen tehtäviä ja yhteistoiminta-aluetta hallinnoi Sodankylän kunta. Alueen kunnista kolmessa (Inari, Utsjoki ja Enontekiö) on annettu ympäristönsuojelumääräykset. Muonion ja Sodankylän kunnissa ympäristönsuojelumääräyksiä ei ole.

Lainsäädäntö on muuttunut viime vuosien aikana paljon, mm. ns. hajajätevesiasetukseen on tullut oleellisia muutoksia. Tämä on johtanut siihen, että voimassa olevia ympäristönsuojelumääräyksiä on haastavaa tulkita nykylainsäädännön pohjalta ja määräyksissä saattaa olla voimassa olevan lainsäädännön vastaisia määräyksiä. Yhteistoimintasopimuskuntien alueelle tulisi pyrkiä laatimaan mahdollisimman yhteneväiset määräykset siten, että paikalliset olosuhteet voitaisiin ottaa huomioon. Yleensä ympäristönsuojeluviranomainen valmistelee ympäristönsuojelumääräykset kunnan päätettäväksi.

Ympäristönsuojelulain mukaan kunta voi antaa ympäristön suojelemiseksi paikallisia, kuntaa tai jotain sen osaa koskevia yleisiä määräyksiä. Määräyksiä koskevassa ympäristönsuojelulain 202 §:ssä on määritelty toimet ja tilanteet, joita määräykset voivat koskea sekä tilanteet, joihin ne eivät sovellu. Määräykset tulisi kohdistaa sellaisiin asioihin, joita ei muutoin voida säädellä. Määräysten tavoitteena on antaa lakia ja sen nojalla annettuja asetuksia täydentäviä ja käytännön tilanteita selventäviä paikallisia määräyksiä. Kunnan ympäristönsuojeluviranomainen voi yksittäistapauksessa erityisestä syystä myöntää poikkeuksen ympäristönsuojelumääräyksestä.

Sodankylän kunnan tekninen lautakunta 17.2.2021 § 14 ja Arktisen Lapin ympäristönsuojelujaosto 15.12.2020 § 26 esittävät yhteistoiminta-alueen kunnille, että ne päättävät aloittaa ympäristönsuojelulain 202 §:n mukaisten ympäristönsuojelumääräysten laadinnan tai päivittämisen. Muonion tekninen lautakunta esittää 30.3.2021 § 19, että kunnassa laaditaan ympäristönsuojelumääräykset, valtuutetaan niiden valmistelu ympäristönsuojeluviranomaiselle ja valitaan työryhmä laadinnan tueksi.

Ehdotus

Esittelijä

Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Kunnanhallitus esittää valtuustolle, että kunta aloittaa ympäristönsuojelulain 202 §:n mukaisten ympäristönsuojelumääräysten laatimisen ja se valtuuttaa ympäristönsuojeluviranomaisen valmistelemaan määräyksiä.

Lisäksi kunnanhallitus nimeää työryhmän määräysten valmistelun tueksi.

Päätös

Hallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen. 

Perustelut

  

Ehdotus

Kunnanhallitus esittää valtuustolle, että kunta aloittaa ympäristönsuojelulain 202 §:n mukaisten ympäristönsuojelumääräysten laatimisen ja se valtuuttaa ympäristönsuojeluviranomaisen valmistelemaan määräyksiä.

Lisäksi kunnanhallitus nimeää työryhmän määräysten valmistelun tueksi.

Päätös

Valtuusto hyväksyi hallituksen esityksen. 

Tiedoksi

Sodankylän kunta, tekninen osasto

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)