Elinkeinolautakunta, kokous 15.12.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 3 Melontareittien kehittämishanke

MUODno-2020-133

Valmistelija

  • Kaisa Kylä-Kaila, elinkeinokoordinaattori, kaisa.kyla-kaila@muonio.fi

Perustelut

Muonio on tunnettu melontapitäjä. Jo kautta aikojen Muoniossa on melottu paljon sekä harrastus- että ammattilaistasolla ja jopa kansainvälisellä tasolla. Muoniossa toimii aktiivinen melontaseura, Muonion Melojat ry, ja matkailualalla toimivista yrityksistä useat tarjoavat melontaan liittyviä ohjelmapalveluita. Muonion naapurikunnat erottuvat edukseen mm. laajoilla tuotteistetuilla pyörä-, moottorikelkka- ja lumikenkäreiteillään, näitä ei virallisia Muoniossa toistaiseksi ole. Sen sijaan Muoniosta löytyy rauhallisia jokia, vauhdikkaampia koskiosuuksia ja lukuisia kalaisia järviä. Muoniosta löytyy myös Euroopan pisin vapaana virtaava joki, Tornio-Muonionjoki eli Väylä. Muonion yksi erottumistekijä ovat monipuoliset ja -tasoiset vesistöt sekä vesiurheiluun että kalastamiseen. Hanke tukee osaltaan surffiaalto-hanketta sekä näihin liittyviä liiketoimintamahdollisuuksia.

Selvittämällä melontamahdollisuuksia Muonion vesistöissä, tuetaan elinkeinojen ympärivuotistumista ja liiketoimintojen sekä elinvoimaisuuden kehittymistä. Hankkeen tavoitteena on selvittää Muonion melontareittien mahdollisuudet mm.:

  • laatimalla kriteerit siihen millainen on potentiaalinen tuotteistettava melontareitti,
  • käymällä läpi valikoidut melontapotentiaaliset vesistöt ja arvioimalla niiden soveltuvuus mm. matkailuun (ml. turvallisuusnäkökulma),
  • kartoittamalla valikoitujen reittien korjaus-, kunnostus- ja lupatarpeet,
  • laatimalla niihin liittyvä kehittämissuunnitelma (kustannusarvio),
  • valikoitujen TOP-reittien tuotteistaminen (ml. taukopaikat, saavutettavuus, oheispalvelut, välinevuokraus, opaspalvelut) sekä
  • tuottamalla valikoituihin potentiaalisimpiin TOP-melontareitteihin liittyvää viestintämateriaalia mm. alueen yrittäjien liiketoimintojen kehittämiseen ja matkailijoiden sekä melonnasta kiinnostuneiden houkuttelemiseksi alueelle. 

Hankkeen lopputuloksista tulevat hyötymään alueen yritykset, matkailijat, melontaharrastajat sekä alueen asukkaat. Hanke tukee Muonion kuntastrategian, matkailuohjelman ja Master Planin tavoitteiden saavuttamista. Hanketta on valmisteltu yhdessä Muonion Melojat ry:n kanssa.

Hankkeen hakijana toimii Muonion kunta, hankkeen pituus on 1.4.2021 - 31.3.2022 ja kokonaiskustannusarvio on noin 65 000€, josta tuen osuus on 90%. Muonion kunnan omarahoitusosuus on noin 6 500€. Mikäli hanke saa myönteisen rahoituspäätöksen, palkataan hankkeelle osa-aikainen projektityöpari ja hankkeelle asetetaan ohjausryhmä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Heikki Kauppinen, maaseutupäällikkö, heikki.kauppinen@muonio.fi

Elinkeinolautakunta päättää hakea Leader Tunturi-Lappi ry:ltä hanketta melontareittien kehittämishankkeeseen, jonka kokonaiskustannusarvio on noin 65 000€ ja kunnan omarahoitusosuus on noin 6 500€, joka jakautuu vuosille 2021 ja 2022. Mikäli hanke saa myönteisen rahoituspäätöksen, palkataan hankkeelle osa-aikainen projektityöpari ja hankkeelle asetetaan ohjausryhmä.

Päätös

Tämän pykälän käsittely päätettiin siirtää §4 käsittelyn jälkeen.

Mikael Heikkilä ilmoitti esteellisyydestään klo 17:29 tämän pykälän käsittelyn osalta ollessaan mukana hankkeen valmistelussa ja poistui kokouksesta pykälän käsittelyn ajaksi.

Elinkeinolautakunta hyväksyi esittelijän ehdotuksen. Elinkeinotoimen talousarviossa on varattu määräraha hankkeelle.

 

Tiedoksi

elinkeinoasiamies, elinkeinokoordinaattori, kirjanpito