Sivistyslautakunta, kokous 30.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 116 Vapaa-ajan ohjaajien tuntipalkkaus 

MUODno-2022-548

Valmistelija

  • Hanna Marttila, hanna.marttila@muonio.fi

Perustelut

Muonion kunnan sivistyspalveluiden tuottamiseksi hyödynnetään vuosittain runsaasti tuntipalkkaisia ohjaajia. Tuntiohjaajien palkkausta tulee yhdenvertaistaa ja määritellä työn vaatimustason mukaiseksi. Palkan tulee määräytyä työn vaativuuden ja vastuiden mukaisesti ohjaajan koulutus sekä osaaminen huomioiden.

Esityksen on laatinut liikuntasihteeri yhteistyössä nuorisosihteerin ja kirjastonjohtaja-kulttuurisihteerin kanssa. Esityksen mukaan 1.2.2023 alkaen kulttuuri-, liikunta-, nuoriso- ja vapaa-aikapalvelujen tuntiperusteisten ohjaustehtävien tuntipalkoiksi esitetään seuraavia:

Avustava ohjaaja 11,40 €/60min
Ohjaaja 26,58 €/60min
Erityisohjaaja 34,81 €/60min

Avustavan ohjaajan tehtävässä edellytetään harrastuneisuutta tai muuta tietämystä kyseisestä toiminnasta. Toiminnan sisältöjen suunnittelu tai vastuutehtävät eivät kuulu avustavan ohjaajan tehtäviin.

Avustavan ohjaajan palkaksi esitetään kunnalliseen yleiseen virka- ja työehtosopimukseen (KVTES) pohjautuen 11,40 €/h. Tuntipalkka on laskettu kulttuuri-, liikunta-, nuoriso- ja vapaa-aikapalvelujen peruspalvelutehtäviin (02VAP070) määritellystä palkkaluokasta.

Ohjaajan tehtävässä edellytetään hyviä ryhmänohjaustaitoja sekä osaamista kyseisestä toiminnasta. Ohjaajalla on vastuu toiminnan laadukkaan ja tavoitteellisen sisällön suunnittelusta. Lisäksi ohjaaja vastaa tarvittavasta yhteydenpidosta osallistujien ja muiden sidosryhmien välillä sekä raportoi toiminnasta esihenkilölle. Ohjaajan palkaksi esitetään KVTES pohjautuen 26,58 €/h. Tuntipalkka on laskettu kulttuuri-, liikunta-, nuoriso- ja vapaa-aikapalvelujen ammattitehtäviin (02VAP060) määritellystä palkkaluokasta kertoimella 2 työn vaativuuden arvioinnin perusteella.

Erityisohjaajan tehtävässä edellytetään hyvien ryhmänohjaustaitojen lisäksi erityisosaamista kyseisestä toiminnasta. Erityisohjaajalla on samat vastuualueet kuin ohjaajan tehtävässä, mutta toiminnan sisällöt vaativat erityisosaamista ollakseen toteutettavissa laadukkaasti. Erityisohjaajan palkaksi esitetään KVTES pohjautuen 34,81 €/h. Tuntipalkka on laskettu kulttuuri-, liikunta-, nuoriso- ja vapaa-aikapalvelujen vaativiin ammattitehtäviin (02VAP050) määritellystä palkkaluokasta kertoimella 2,5 työn vaativuuden arvioinnin perusteella.

Esitetyt palkkaluokat perustuvat KVTES kulttuuri-, liikunta-, nuoriso- ja vapaa-aikapalvelujen palkkaluokituksiin (02VAP070 / 02VAP060 / 02VAP050). Kerroin on määritelty työn vaativuuden arvioinnin perusteella. Esitetyt palkkaluokat ovat linjassa myös muualla Suomessa käytössä oleviin tuntiohjaajien palkkoihin vastaavista työtehtävistä. Perustelut löytyvät oheismateriaalista.

Esitys on laadittu yhdenvertaisuuden ja avoimien palkkakäytänteiden lisäksi helpottamaan sekä tehtäväaluevastaavien että palkanlaskennan työtä, missä tarve on tunnistettu. Tämän uudistuksen myötä käytössä on työn vaativuutta vastaavat, palveluiden järjestämisen näkökulmasta vaadittavat, palkkaluokat.

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Rantakokko, vt. sivistysjohtaja, paivi.rantakokko@muonio.fi

Lautakunta esittää kunnanhallitukselle vapaa-ajan ohjaajien tuntipalkkojen käyttöönottamista 1.2.2023 alkaen esityksen mukaisesti.

Päätös

Lautakunta hyväksyi esittelijän ehdotuksen.

Tiedoksi

kunnanhallitus