Kunnanvaltuusto, kokous 12.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 63 Sivistyspalveluiden organisaatiouudistus

MUODno-2022-310

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Perustelut

Laki työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa edellyttää, että työnantajan ja henkilöstön välisessä yhteistoiminnassa käsitellään ainakin sellaiset asiat, jotka koskevat:

  1. henkilöstön asemaan merkittävästi vaikuttavia muutoksia työn organisoinnissa, kunnan palvelurakenteessa, kuntajaossa tai kuntien välisessä yhteistyössä;
  2. palvelujen uudelleen järjestämisen periaatteita, jos asialla voi olla olennaisia henkilöstövaikutuksia, kuten ulkopuolisen työvoiman käyttöä tai liikkeen luovutusta;
  3. henkilöstöön, henkilöstön kehittämiseen ja tasa-arvoiseen kohteluun sekä työyhteisön sisäiseen tietojenvaihtoon liittyviä periaatteita ja suunnitelmia; sekä
  4. taloudellisista tai tuotannollisista syistä toimeenpantavaa osa-aikaistamista, lomauttamista tai irtisanomista.

 

Ennen kuin työnantaja ratkaisee yhteistoimintaelimessä käsiteltävät asiat tai henkilöstö- ja koulutussuunnitelman, on neuvoteltava yhteistoiminnan hengessä yksimielisyyden saavuttamiseksi valmisteilla olevan toimenpiteen perusteista, vaikutuksista ja vaihtoehdoista ainakin niiden työntekijöiden kanssa, joita asia koskee. Neuvottelut on aloitettava niin ajoissa kuin mahdollista. Yksittäistä työntekijää koskeva asia käsitellään ensisijaisesti tämän ja työnantajan välillä.

Lisäksi mikäli kunnan talousarvioehdotuksessa edellytetään sellaisia toimenpiteitä, joiden toteuttaminen todennäköisesti aiheuttaisi useita irtisanomisia, osa-aikaistamisia, lomautuksia taikka merkittäviä heikennyksiä palvelussuhteiden ehdoissa, toimenpiteitä on käsiteltävä yhteistoimintamenettelyssä ennen kuin kunnanhallitus tekee valtuustolle lopullisen talousarvioehdotuksen.

Kunnan organisaatiouudistuksen yhteydessä (valtuusto 24.5.2021 § 21) on linjattu uudistuksen jatkoaskelista; on sovittu, että sivistyspalveluihin aloitetaan vuoden 2022 aikana uudistus. Sivistyspalveluiden muuytosneuvottelut pidetään yt- lain kohdan 2 perusteella. Neuvotteluissa tullaan etenemään aikaisempien yt- neuvotteluiden osallistavalla menetelmällä. Varsinaisen yt- neuvotteluryhmän lisäksi asiantuntijoina voidaan kuulla sivistyspalveluiden esimiesorganisaatiota. Uusi organisaatiomalli on tavoitteena tuoda vuoden 2022 viimeisen valtuuston päätettäväksi. 

 

 

 

Ehdotus

Esittelijä

Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Kunnanhallitus päättää käynnistää sivistyspalveluiden yt- lain mukaiset yhteistoimintaneuvottelut 1.9.2022 alkaen.

Neuvotteluiden tarkempi aikataulu valmistellaan elo- syyskuun 2022 aikana. 

Kunnanhallitus nimeää yt- neuvotteluryhmään työnantajan edustajat. 

Päätös

Hallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen ja nimesi työnantajan edustajiksi Minna Backin, Manu Frimanin ja Jukka Korhosen.

Todettiin, että yhteistoimintaneuvottelut käydään 1-2 kohtien perusteiden mukaisesti.

Valmistelija

Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Perustelut

Kunnan organisaatiouudistuksen yhteydessä (valtuusto 24.5.2021 § 21) on linjattu uudistuksen jatkoaskelista ja sovittu, että sivistyspalveluihin aloitetaan vuoden 2022 aikana uudistus. Yhteinen tilannekuva ja periaatepäätös on siis ollut jo vuonna 2021, että sivistyspalveluiden organisaatiorakenne otetaan erilliseen tarkasteluun.

Sivistyspalveluiden muutosneuvottelut pidetään yt- lain kohdan 2 perusteella. Neuvottelut on käynnistetty 29.6.2022 (kh § 150). Kunnanhallitus nimesi työnantajan edustajiksi Minna Backin, Manu Frimanin ja Jukka Korhosen. Viranpuolesta neuvotteluihin osallistuivat työnantajaedustajina Laura Enbuska-Mäki sekä Katri Rantakokko. Työntekijöiden puolelta neuvotteluihin ovat ottaneet osaa Elli Rauhala, Sirpa Airaksinen, Johanna Soutukorva, Eija Kumpurinne ja Pirjo Kuukkanen.

Neuvotteluissa on edetty aikaisempien yt- neuvotteluiden osallistavalla menetelmällä. Varsinaisen yt- neuvotteluryhmän lisäksi asiantuntijoina on kuultu sivistyspalveluiden esimiesorganisaatiota. On sovittu, että uusi organisaatiomalli tuodaan tavoitteellisesti vuoden 2022 viimeisen valtuuston päätettäväksi. 

Yt- neuvotteluiden neuvotteluryhmä on kokoontunut viimeisen kerran 29.11.2022 ja päättänyt esittää kunnanhallitukselle alla olevan sivistyspalveluiden palvelu- ja organisaatiomallin. Muutokset esitetään astuvan voimaan pääosin 1.4.2023 alkaen (huomioitavaa ap/ip-toiminta ja esiopetuksen siirtyminen varhaiskasvatuksen alle 1.8.2023 alkaen). Tämä tarkoittaisi käytännössä sitä, että mm. sivistysjohtajan sekä varhaiskasvatusvastaavan rekrytoinnit aloitetaan alkuvuonna 2023. Perusopetuksen ja lukion apulaisrehtorien tehtävät tarkistetaan keväällä 2023 sivistyspalveluiden toimesta.

Sivistyspalveluiden palvelurakenne on seuraava 1.4.2023 alkaen:

  • Varhaiskasvatuspalvelut (sis. ap/ip- palvelut sekä esiopetus 1.8.2023 alkaen)
  • Perusopetus 
  • Lukio
  • Nuorisopalvelut
  • Liikuntapalvelut 
  • Kirjasto ja kulttuuri 
  • Kansalaisopisto.

 

Yksityiskohtaisempi palvelukarttakuvaus on esitetty oheismateriaalina, ja on laadittu jo keväällä 2021, kun koko kunnan organisaatiouudistusta valmisteltiin. Tätä on päivitetty 4.12.2022 vastaamaan paremmin kunnan organisaatiokarttaan. Kaikki kunnan palvelukartat tullaan päivittämään ja tiivistämään alkuvuonna 2023 saman logiikan mukaisesti.

Sivistyspalveluiden organisaatiorakenne on seuraava 1.4.2023 alkaen:

  • Palvelualuejohtaja: sivistysjohtaja (suora esimies kunnanjohtaja)
  • Tehtäväaluevastaavat: perusopetuksen rehtori (suora esimies sivistysjohtaja), lukion rehtori (suora esimies sivistysjohtaja), kirjastojohtaja ja kulttuurivastaava (suora esimies sivistysjohtaja)
  • Tehtäväyksikkövastaavat: varhaiskasvatuksen vastaava (suora esimies sivistysjohtaja), nuorisovastaava (suora esimies sivistysjohtaja), liikuntavastaava (suora esimies sivistysjohtaja), perusopetuksen apulaisrehtori (suora esimies perusopetuksen rehtori), lukion apulaisrehtori (suora esimies lukion rehtori).

 

Mikäli katsotaan tarpeelliseksi päivittää edelleen virkanimikkeitä, tätä päivitystä on mahdollista tehdä alkuvuodesta (vrt. liikuntavastaava vs. hyvinvointivastaava tms). Organisaatiouudistuksen myötä nykyisten viranhaltijoiden tehtäväkohtainen palkka pysyy vähintäänkin nykyisellä tasolla, mutta luonnollisesti mahdolliset tehtäväkuvamuutokset huomioidaan tehtäväkuvapäivityksessä, ja muutoksien vaikutuksille tehdään TVA- tarkastelu. Samoin aikaisempi henkilöstöorganisaatio pysyy samana (vrt. esimiesasema ja alaiset), pl. esiopetuksen ja ap/ip-toiminnan siirtymisestä varhaiskasvatuksen alle aiheutuvat muutokset.

1.4.2023 alkaen sivistysjohtaja toimii edelleen kansalaisopiston rehtorina. Kirjasto ja kulttuuripalveluiden alle tulisi yhteistoimintaryhmän esityksen mukaisesti kuitenkin uusi suunnittelijan tehtävä, jossa alustavasti 50 % tehtäväkuvasta sijoittuisi kansalaisopiston kurssitarjonnan kehittämiseen ja koordinoimiseen, ja 50 % tehtäväkuvasta sijoittuisi kulttuuri- ja tapahtumatoiminnan koordinoimiseen. Työkuvaan sisältyisi myös hanketyön koordinoimista. On mahdollista tarkastella alkuvuonna 2023 tarkemmin em. tehtäväkuvaa sekä nimikettä; työstetään wteenpäin em. uutta tehtäväkuvaa ja tehdään tähän tarvittavia stilisointeja. Em. uuden ehdotetun vakanssin suora esimies olisi kirjastojohtaja ja kulttuurivastaava. Käytännössä uuden organisaation myötä myös kirjastojohtaja ottaisi kansalaisopiston järjestämisestä vastaavuutta kansalaisopiston rehtorin alaisuudessa. Em. ehdotettujen muutoksien katsotaan vastaavaan päivitettyyn kuntastrategiaan ja tuovan lisää vuoropuhelua kulttuuri- ja tapahtumatoiminnan sekä kansalaisopiston kurssitarjonnan välille.

Hyvin monessa kunnassa on virtaviivaistettu mm. nuoriso-, liikunta-, hyvinvointi-, kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluita siten, että näiden järjestämistä koordinoidaan yhden tai kahden isomman vastuualueen alta. Yt- ryhmä keskusteli kokouksessaan 29.11.2022 paljon käytännön eroista ja toimivaltakysymyksistä tehtäväaluevastaavan ja tehtäväyksikkövastaavan välillä. Nyt tehtävät muutokset eivät vaikuta mm. johtoryhmätyöskentelyyn eikä laajennetun johtoryhmän työskentelyyn, joka myös hallintosäännössämme on tunnistettu. Lisäksi mm. toimivaltakysymykset henkilöstöasioissa ovat samat niin tehtäväaluevastaavalla kuin tehtäväyksikkövastaavalla. Harkinnanvaraiset hankintarajat ovat hieman poikkeavat siten, että tehtäväaluevastaavan toimivalta riittää korkeintaan 10 000 euron hankintapäätöksen tekemiseen ja tehtäväyksikkövastaavan hankintaraja riittää korkeintaan 5000 euron hankintapäätökseen. Esitetyillä muutoksilla ei siis pitäisi olla merkittävää eroa käytännön työn tekemiseen sekä toimintakentän johtajuuteen.

Nyt esitetyt muutokset säilyttävät yt- ryhmän mukaan selkeät tehtäväkokonaisuudet, ja esimieskuulemisien perusteella ei luotu tässä vaiheessa uusia väliportaita johtamisjärjestelmään. Merkittävin toiminnallinen muutos on ehdotus kansalaisopiston toiminnan koordinoimisesta sekä htv-resurssien varaamisesta tähän ja kulttuuri- sekä tapahtumatoiminnan työskentelyyn, jota tultaisiin koordinoimaan yhteistyössä sivistystoimen johtajan ja kirjastojohtajan kanssa (sivistysjohtaja toimii kansalaisopiston hallinnollisena rehtorina).

Hallintosääntöpäivitykset tehdään alkuvuoden 2023 aikana. Lisäksi mahdolliset talousarviokirjaustarkistukset tehdään vuoden 2023 aikana, mutta tämänhetkisen arvion mukaan em. muutoksia ei tulisi olemaan.

Ehdotus

Esittelijä

Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Kunnanhallitus hyväksyy yt-työryhmän esityksen sivistyspalveluiden uudesta organisaatiomallista, joka astuu voimaan 1.4.2023, ja esittää tämän edelleen valtuustolle hyväksyttäväksi:

Sivistyspalveluiden palvelurakenne on seuraava 1.4.2023 alkaen:

  • Varhaiskasvatuspalvelut (sis. ap/ip- palvelut sekä esiopetus 1.8.2023 alkaen)
  • Perusopetus
  • Lukio
  • Nuorisopalvelut
  • Liikuntapalvelut
  • Kirjasto ja kulttuuri
  • Kansalaisopisto.

 

Sivistyspalveluiden organisaatiorakenne on seuraava 1.4.2023 alkaen:

  • Palvelualuejohtaja: sivistysjohtaja (suora esimies kunnanjohtaja)
  • Tehtäväaluevastaavat: perusopetuksen rehtori (suora esimies sivistysjohtaja), lukion rehtori (suora esimies sivistysjohtaja), kirjastojohtaja ja kulttuurivastaava (suora esimies sivistysjohtaja)
  • Tehtäväyksikkövastaavat: varhaiskasvatuksen vastaava (suora esimies sivistysjohtaja), nuorisovastaava (suora esimies sivistysjohtaja), liikuntavastaava (suora esimies sivistysjohtaja), perusopetuksen apulaisrehtori (suora esimies perusopetuksen rehtori), lukion apulaisrehtori (suora esimies lukion rehtori).

Kunnanhallitus perustaa 1.1.2023 alkaen uuden suunnittelijan tehtävän kirjasto ja kulttuuri- tehtäväalueelle.

Päätös

Hallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen.

Kokouskäsittely

Ennen tämän asian käsittelyä puheenjohtaja totesi, että kokouksessa pidetään tauko klo 17.10 - 17.20. Tauon jälkeen suoritettiin nimenhuuto ja puheenjohtaja totesi paikalla olevan samat henkilöt kuin ennen tauon alkamista.

Petteri Hirsikangas esitti, että varhaiskasvatuksen vastaava virkanimike muutetaan varhaiskasvatusjohtajaksi. Esitystä ei kannatettu.

Perustelut

  

Ehdotus

Kunnanhallitus esittää valtuustolle, että se hyväksyy sivistyspalveluiden järjestäytymisen 1.4.2023 alkaen seuraavsti:

Sivistyspalveluiden palvelurakenne:

  • Varhaiskasvatuspalvelut (sis. ap/ip- palvelut sekä esiopetus 1.8.2023 alkaen)
  • Perusopetus
  • Lukio
  • Nuorisopalvelut
  • Liikuntapalvelut
  • Kirjasto ja kulttuuri
  • Kansalaisopisto.

 

Sivistyspalveluiden organisaatiorakenne: 

  • Palvelualuejohtaja: sivistysjohtaja (suora esimies kunnanjohtaja)
  • Tehtäväaluevastaavat: perusopetuksen rehtori (suora esimies sivistysjohtaja), lukion rehtori (suora esimies sivistysjohtaja), kirjastojohtaja ja kulttuurivastaava (suora esimies sivistysjohtaja)
  • Tehtäväyksikkövastaavat: varhaiskasvatuksen vastaava (suora esimies sivistysjohtaja), nuorisovastaava (suora esimies sivistysjohtaja), liikuntavastaava (suora esimies sivistysjohtaja), perusopetuksen apulaisrehtori (suora esimies perusopetuksen rehtori), lukion apulaisrehtori (suora esimies lukion rehtori).

Päätös

Valtuusto hyväksyi hallituksen esityksen. 

Esteellisyys

  • Priitta Pöyhtäri-Trøen (kuntalaki 97 § ja hallintolaki 28 §)

Kokouskäsittely

Priitta Pöyhtäri-Trøen ilmoitti olevansa esteelinen ja poistui kokoukseta tämän asian käsittelyn ajaksi. 

 

Kunnanjohtaja esitteli koko kunnan organisaatiouudistuksen taustaa ja nyt laadittua ehdotusta sivistyspalveluiden muutoksesta.

Keskustelussa nousi esille ehdotuksen sisällöstä mm. varhaiskasvatuksen ja nuoriso- ja hyvinvointipalveluiden osalta sijoittumisessa organisaatiokaavioon. Kunnanjohtaja totesi, että palvelut eivät muutu ja seuraavaa organisaatiomuutosta on syytä alkaa miettä lähitulevaisuudessa. 

Tiedoksi

palvelualueet

Muutoksenhaku

 

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

 

Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

 

Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä,
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
  • päätös on muuten lainvastainen.

 

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

 

 

 

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Pohjois-Suomen hallinto-oikeudelle

Postiosoite            PL 189, 90101 Oulu
Käyntiosoite          Isokatu 4, 3. krs., Oulu
Sähköpostiosoite pohjois-suomi.hao@oikeus.fi          
Faksinumero         029 564 2841
Puhelinnumero     029 564 2800

Hallinto-oikeuden kirjaamon aukioloaika on 8–16.15   

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

 

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimusten perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

 

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

 

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.

 

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Muonion kunnan kirjaamosta.

Postiosoite            Muonion kunta, Puthaanrannantie 15, 99300 Muonio
Käyntiosoite          Puthaanrannantie 15 a, Muonio
Sähköpostiosoite  kirjaamo@muonio.fi  
Puhelinnumero     0400 686 211            

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 8.30–15.30.