Tunturi-Lapin maaseutulautakunta, kokous 31.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 5 Luonnonvarapäällikön viranhoito 1.5.2023

MUODno-2023-48

Valmistelija

  • Heikki Kauppinen, luonnonvarapäällikkö, heikki.kauppinen@muonio.fi

Perustelut

Tunturi-Lapin maaseutuhallinnon yhteistoimintaorganisaatiossa Enontekiön, Kittilän ja Muonion kuntien alueilla palvelujen tuottamisesta vastaavat yhteistoimintaorganisaation johtaja, luonnonvarapäällikkö, sen lisäksi kokoaikainen maataloussihteeri, sekä toimistopalveluja tuottava toimistosihteeri 0,5 htv:n osuudella. Näiden lisäksi käytetään joissakin eriyttämistä vaativissa tehtävissä yhteistyötä Tornionlaakson YTA:n henkilöstön kanssa, eriyttämistä vaativien tehtävien suorittamiseksi vastavuoroisuusperiaattella. Tämä järjestelmä on toiminut koko kuntaryhmien YTA-toiminnan ajan 1.1.2013 lukien. Yhteistoiminnan perustana on Laki kuntien maaseutuhallinnon järjestämisestä 210/2010, sekä Yhteistoiminta-alueen kuntien välinen sopimus, ja edellä mainittuihin perustuva palvelukuvaus jossa on määritelty henkilöittäin palvelujen ylläpito ja järjestäminen.

Luonnonvarapäällikön eläköitymisen tullessa ajankohtaiseksi, on yhteistoimintaorganisaation henkilöstörakennetta ja mahdollisia muutostarpeita käsitelty isäntäkunnan johdon osallisten kesken. Nykyisessä tilanteessa, jossa varsinaisen maatalouden perustuotannon määrä on monista yhteiskunnallisista syistä vähentynyt, on ollut ajatuksia nykyistä laajempien yhteistoiminta-alueiden muodostamiseen. Kuitenkin äärimmäisen harva asutus, pitkät välimatkat, ja muu maaseutuelinkeinojen kehittämistarve sekä vahvana säilynyt porotalous ovat tällä alueella asioita jotka on otettava huomioon tulevaa palvelutuotantoa järjestettäessä ja -mitoitettaessa.

Suomen hallitusohjelmassa on kahden edellisen kauden aikana ollut kirjaukset Suomen maaseutuhallinnon portaiden vähentämisestä nykyisestä neljästä (ministeriö, Ruokavirasto, Ely-keskukset, kuntien YT-alueet) tulevaan kolmiportaittaiseen malliin. Vielä ei ole lainsäädäntötasolla luonnoksia asiasta olemassa, mutta tuota valmistelutyötä tehdään valtakunnantasolla valmistelutyöryhmissä. Ennen kuin tämä koko valtakunnallisen hallintojärjestelmän muutoksia koskevat esitykset ovat käsiteltävinä, nykyiseen YTA:iin perustuvaa kuntien lakisääteistä palvelutuotantoa koskevaa rakennetta ei ole syytä lähteä purkamaan Vapaaehtoisin toimin aloitettua yhteistoiminta-alueiden välistä yhteistyötä voidaan kehittää jatkuvuussuunnitelmien ja tilapäisten henkilövajausten täyttämisen lähtökohdista.

Tunturi-Lapin Yhteistoiminta-alueen maataloussihteerinä vuodesta 2013 lukien toiminut Hannu Lohvansuu on toiminut myös YTA-alueen päällikön sijaisena, ja muutoin valmentautunut hoitamaan kaikkia yhteistoimintaorganisaatiolle kuuluvia tehtäviä.

 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Heikki Kauppinen, luonnonvarapäällikkö, heikki.kauppinen@muonio.fi

Maaseutulautakunta päättää esittää Muonion kunnanhallitukselle, että maataloussihteeri Hannu Lohvansuu siirretään hoitamaan luonnonvarapäällikön avointa virkaa 1.5.2023 lukien.

 

Päätös

Lautakunta hyväksyi esittelijän ehdotuksen.

Esteellisyys

  • Hannu Lohvansuu

Kokouskäsittely

Maataloussihteeri poistui esteellisenä kokouksesta tämän asian käsittelyn ajaksi (hallintolaki 28.1 §).