Elinvoimalautakunta, kokous 25.4.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 63 Luvaton rakennus kiinteistöllä 498-401-22-145, Juolunpirtti

MUODno-2023-224

Valmistelija

  • Jaakko Muotka, vs. elinvoimajohtaja, jaakko.muotka@muonio.fi
  • Sami Jokitalo, sami.jokitalo@muonio.fi

Perustelut

Muonion kunnan rakennusvalvonnalle on puhelimitse tehty huomautus luvattomasta rakennuksesta kiinteistöllä 498-401-22-145, Juolunpirtti. 

Rakennusvalvonta on puuttunut asiaan kahdesti, 10.6.2021 ja 7.2.2023, kehottaen poistamaan luvattomat rakennukset. Kiinteistön omistaja ei ole reagoinut kirjeisiin. 

Vs. rakennustarkastaja on tehnyt maastokäynnin kiinteistöllä 12.4.2023. Tarkastuspöytäkirja liitteineen on tämän pykälän oheismateriaalina. 
Maastokäynnillä on todettu, että kiinteistöllä on kaksi rakennusta, joihin ei ole haettu rakennuslupaa. 

MRL 125 § Rakennuksen rakentamiseen on oltava rakennuslupa. 
MRL 182 § Jos joku ryhtyy toimiin tämän lain tai sen nojalla annettujen säännösten tai määräysten vastaisesti taikka lyö laimin niihin perustuvan velvollisuutensa, kunnan rakennusvalvontaviranomainen voi päätöksellään velvoittaa niskoittelijan määräajassa oikaisemaan sen, mitä on tehty tai lyöty laimin. (22.8.2014/682). Viranomaisen antamaa kieltoa tai määräystä voidaan tehostaa uhkasakolla tai uhalla, että tekemättä jätetty toimenpide teetetään laiminlyöjän kustannuksella.

Muonion kunnan rakennuslupataksan kohdan 10.5 mukaan rakennusvalvontaviranomaisen päätöksestä, johon sisältyy uhkasakon asettaminen tai teettämisuhka, peritään päätöstä kohden 300 €. 
 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Jaakko Muotka, vs. elinvoimajohtaja, jaakko.muotka@muonio.fi

Elinvoimalautakunta kuulee kiinteistön 498-401-22-45 omistajaa, xxxxx mahdollisesti uhkasakon asettamiseen johtavassa asiassa.

Kiinteistön omistajan tulee poistaa luvattomat rakennukset kiinteistöltä 498-401-22-145 31.5.2023 mennessä. Mikäli kehotusta ei noudateta, tulee elinvoimalautakunta käyttämään MRL 182 §:n mukaisia hallintopakkokeinoja. 

Kiinteistön omistaja voi halutessaan antaa asiasta kirjallisen lausuntonsa 31.5.2023 mennessä Muonion kunnan elinvoimalautakunnalle. Lausunnon antamatta jättäminen ei estä asian käsittelyn jatkumista.  

Kiinteistön omistajan tulee suorittaa tästä päätöksestä rakennuslupataksan mukaisesti 300 €.  

Päätös

Elinvoimalautakunta hyväksyi esittelijän ehdotuksen.

Tiedoksi

Kiinteistön omistaja

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

 

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

 

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Muonion kunnan elinvoimapalveluihin määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Muonion elinvoimalautakunta

Elinvoimapalveluiden yhteystiedot

Postiosoite: Muonion kunta, Puthaanrannantie 15, 99300 Muonio
Käyntiosoite: Puthaanrannantie 15 b
Sähköpostiosoite: tekninen.tsto@muonio.fi
Puhelinnumero: 0400 686 211

Kunnanviraston aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 8.30–15.30.

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

 

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Muonion kunnan elinvoimapalveluista.