Elinvoimalautakunta, kokous 25.4.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 58 Talousarvion toteutuma 2023

MUODno-2023-218

Valmistelija

  • Sari Virkkunen, toimistosihteeri, sari.virkkunen@muonio.fi

Perustelut

Kunnanhallitus on vuoden 2023 talousarvion täytäntöönpano-ohjeissa edellyttänyt, että hallintokuntien vastuuhenkilöiden tulee seurata säännöllisesti talousarvion ja asetettujen tavoitteiden toteutumista ja raportoitava niistä lautakunnalle vähintään neljännesvuosittain;
- huhtikuussa ajalta 1.1. – 31.3.
- heinä-elokuussa ajalta 1.1. – 30.6.
- lokakuussa ajalta 1.1. – 30.9. sekä
- joulukuussa koko vuoden toteutumaennuste.
Lautakunta antaa raportit tiedoksi taloussihteerille ja kunnanhallitukselle. Talousarvioraportin yhteydessä annetaan selvitys myös investointien toteutumisesta ja määrärahojen käytöstä.

Käyttötalousosan sitovuustaso on tehtävätason toimintakate-taso eli nettotaso. Tasaisen kehityksen mukaan toteutuman tulisi olla 25 % maaliskuun loppuun mennessä. 

Elinvoimapalvelun hallinnon ja tukipalvelun tehtävätasolla menojen ylityksen aiheuttaa
- varastoon hankitut vesimittarit (26.000 eur), jotka siirtyvät vesilaitosten kustannuspaikoille asennuksen jälkeen 
- ympäristöterveydenhuollon menoja on maksettu 43.486 eur mutta lautakunnan 14.3.2023 kokouksessaan esittämä määräraha (180.000 eur) ei ole vielä ennättänyt hallituksen ja valtuuston käsittelyyn. 

Rakennustarkastuspalveluiden tehtävätasolla on tulot hieman arvioitua suuremmat ajankohtaan nähden. Menot ovat toteutuneet 32 %, mikä johtuu rakennusvalvonnan ITC-kustannusten etupainotteisesta laskutuksesta. 

Ravitsemis- ja siisteyspalveluiden tulot ovat toteutuneet 24 %, menot 21 %. 

Kiinteistö- ja tiepalveluiden tulot ovat toteutuneet 25 %. Menot ovat toteutuneet vain 19 %, mikä osittain aiheutuu kunnossapitopäällikön puuttumisesta. 

Liikuntapaikkojen ja reitistöjen menojen ylitys (toteutuma 35 %) aiheutuu osittain virkavapaalle jäävän reittivastaavan ja sijaisen kuukauden mittaisesta päällekkäisyydestä, jota ei ole huomioitu budjetoinnissa. Lisäksi ensimmäisen kvartaalin ylitystä aiheuttaa reittien talvikunnossapitourakan sesonkiluonteinen maksatusrytmi. 

Vesihuoltolaitoksen laskutusrytmi on kolme kertaa vuodessa, joten tammi-maaliskuulle ei ole vielä tehty asiakaslaskutusta. Menojen toteutumisprosentti on 20. 

Yhteenlaskettuna elinvoimapalveluiden käyttötalouden tulot ja menot ovat kehittyneet arvioidusti. 

Talousarvion toteutuma tehtävätasolla ajalta 1-3 2023 on pykälän oheismateriaalina. 

Investointiosa on sitova hankeryhmittäin eli osatehtävätason nettotasolla. Hankeryhmän jokaisen hankkeen osalta on esitettävä sanallinen hankekuvaus ja hankkeen tavoitteet. Lisäksi yli 1,0 milj.euron hankkeet ovat hankekohtaisesti sitovia. Investointien talousarviototeutuma ajalta 1.1. – 31.3.2023 on pykälän oheismateriaalina. 

Toiminnalliset tavoitteet ajalta 1.1.-31.3.2023 pykälän oheismateriaalina. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Jaakko Muotka, vs. elinvoimajohtaja, jaakko.muotka@muonio.fi

Elinvoimalautakunta toteaa talousarviototeutuman tietoon saatetuksi ja saattaa sen edelleen tiedoksi kunnanhallitukselle ja talouspäällikölle. 

Päätös

Elinvoimalautakunta hyväksyi esittelijän ehdotuksen.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)