Elinvoimalautakunta, kokous 10.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 114 Vuoden 2022 arviointikertomus

MUODno-2023-113

Valmistelija

  • Jussi-Pekka Tammilehto, elinvoimajohtaja, jussi-pekka.tammilehto@muonio.fi

Perustelut

Tarkastuslautakunnan lakisääteinen tehtävä on arvioida, miten valtuuston asettamat toiminnalliset vuositavoitteet ovat kunnassa ja kuntakonsernissa toteutuneet. Arviointi tehdään tilinpäätöstietojen pohjalta. Elinvoimalautakunnalle asetettiin yhteensä 23 vuositavoitetta. Tarkastuslautakunnan mukaan tavoitteista seitsemän toteutui täysin ja neljä osittain. Kaksi jäi toteutumatta ja loppuja kymmentä ei voitu arvioida.

Suurin osa niistä valtuuston asettamista strategian toteutumista tukevista vuositavoitteista, jotka on voitu arvioida, arvioidaan toteutuneeksi tai osittain toteutuneeksi tilikaudella 2022. Tarkastuslautakunnan suorittamaa arviointia vaikeuttaa kuitenkin edelleen se, että toimialat eivät raportoinnissaan pääsääntöisesti ota itse kantaa siihen, toteutuiko yksittäinen tavoite vai ei. Lisäksi tilinpäätösraportointi tavoitteiden toteumien kohdalla sisältää paikoin epäselvyyksiä, joiden vuoksi tavoitteiden toteutumista ei ole pystytty arvioimaan. Lautakunta kehottaa toimialueita kiinnittämään erityistä huomiota siihen, että tavoitteiden toteumat raportoitaisiin selkeästi talousarviossa asetettujen tavoitteiden mukaisesti. Tavoitteet tulee asettaa mitattavaan muotoon ja mittarin tulee olla tiedossa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jussi-Pekka Tammilehto, elinvoimajohtaja, jussi-pekka.tammilehto@muonio.fi

Elinvoimalautakunta esittää valtuustolle vastineenaan tarkastuslautakunnan havaintoihin, että valtuuston strategian toteutumista tukevien vuositavoitteiden laadintaa  terävöitetään entisestään vuoden 2024 talousarvion laadinnan yhteydessä. Tavoitteiden asettamisessa kiinnitetään huomiota tavotteiden mitattavuuteen, mittaritavoitteen asettamiseen sekä tavoitteiden määrään. Tarkoituksena on laatia tehtäväalueille 1-2 vuositavoitetta, jotka tukevat valtuuston strategian toteutumista.

Päätös

Elinvoimalautakunta hyväksyi esittelijän ehdotuksen.