Tunturi-Lapin maaseutulautakunta, kokous 9.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 14 Vuoden 2022 arviointikertomus

MUODno-2023-113

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Maria Pietikäinen, maria.pietikainen@muonio.fi

Perustelut

Valtuusto merkitsi 19.6.2023 § 35 tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen vuodelta 2022 tiedoksi ja päätti saattaa sen kunnanhallituksen tiedoksi toimenpiteitä varten. Lisäksi valtuusto velvoitti hallituksen ja lautakunnat käsittelemään arviointikertomuksen ja antamaan vastineet kertomuksen havaintoihin sekä raportoimaan valtuustolle kuluvan vuoden lokakuun loppuun mennessä havaintojen aiheuttamista toimenpiteistä.

Tarkastuslautakunta toteaa kunnan ja kuntakonsernin talouden kehityksestä, että poikkeukselliset kaksi edellistä vuotta näkyvät kunnan taloudessa positiivisesti, verotulojen ja erityisesti valtionosuuksien kasvu on vahvistanut taseen ylijäämiä. Lautakunta haluaa kiinnittää kuitenkin huomion siihen, että kunnan tehtävissä ja rahoituksessa tapahtuvat muutokset sekä tiedossa olevat investointitarpeet edellyttävät huolellista taloudenhoitoa ja suunnitelmallisuutta. Erityisesti valtionosuusrahoituksessa tapahtuvat muutokset vaativat myös luottamushenkilöiltä päätöksenteossa kuntakokonaisuuden uudelleen hahmottamista.

Talouteen ja toimintaan liittyviä epävarmuustekijöitä ovat mm. TE24 uudistus ja pienen organisaation henkilöriskit.

Tarkastuslautakunta kiinnitti huomiotaan mm. seuraavasti toiminnallisten tavoitteiden toteutumiseen

  hallitus elinvoima hyvinvointi maaseutu sivistys yhteensä
toteutui 2 3 5 1 7 18
toteutui osittain 1 9 2 - 4 16
ei toteutunut 4 8 2 - 2 16
ei voitu arvioida - 4 4 4 10 22
yhteensä 7 24 13 5 23 72

 

Tarkastuslautakunta toteaa, että arviointia vaikeuttaa edelleen, että toimialat eivät raportoinnissaan pääsääntöisesti ota itse kantaa siihen, toteutuiko yksittäinen tavoite vai ei ja tilinpäätösraportointi sisältää tavoitteiden toteumien osalta paikoin epäselvyyksiä, joiden vuoksi toteutumista ei ole pystytty arvioimaan. Lautakunta kehottaa palvelualueita kiinnittämään erityistä huomiota siihen, että tavoitteiden toteumat raportoitaisiin selkeästi talousarviossa asetettujen tavoitteiden mukaisesti.

Tarkastuslautakunta haluaa kiinnittää huomiota myös siihen, että päätöksenteko tehdään hallintosäännön mukaisia toimivaltasäännöksiä noudattaen.

Tarkastuslautakunta suosittaa, että

  • hallintosääntöuudistuksesta järjestetään riittävästi koulutusta eri toimielimille ja viranhaltijoille
  • työhyvinvointikyselyn toteuttamista kerran vuodessa
  • kehityskeskustelujen ja jatkuvan keskustelun käytäntöä
  • varhaisen tuen toimintamallin kehittämistä ja käyttöönottoa.

Konsernin osalta tarkastuslautakunta toteaa, että kiinteistöjen kunnossapitoon tulee kiinnittää huomiota toimitilaohjelman mukaisesti.

Ehdotus

Esittelijä

Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Kunnanhallitus pyytää lautakunnilta vastineet tarkastuslautakunnan arviointikertomuksesta 13.10.2023 mennessä.

Päätös

Hallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen.

Valmistelija

  • Hannu Lohvansuu, vt. luonnonvarapäällikkö, hannu.lohvansuu@muonio.fi

Perustelut

Tarkastuslautakunnan lakisääteinen tehtävä on arvioida, miten valtuuston asettamat toiminnalliset vuositavoitteet ovat kunnassa ja kuntakonsernissa toteutuneet.  

Tunturi-Lapin maaseutulautakunnalle asetettiin viisi vuositavoitetta. Tavoitteista toteutui yksi. Muiden tavoitteiden toteutumista ei voitu arvioida tilinpäätöksen tietojen perusteella. Monessa kohtaa kunnan asettamat talousarviotavoitteet ovat ilmaan jääviä, eikä niille ole määritelty selkeitä mittareita tai tavoitearvoja, mikä hankaloittaa toteutumisen arviointia ja tavoitteiden seurantaa. Tarkempi erittely tavotteista on tarkastuslautakunnan arviointikertomuksessa, joka on esityslistan oheismateriaalina.  

Kunnanhallitus on pyytänyt 28.8.2023 pidetyssä kokouksessa lautakunnilta vastineet tarkastuslautakunnan arviointikertomuksesta 13.10.2023 mennessä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Hannu Lohvansuu, vt. luonnonvarapäällikkö, hannu.lohvansuu@muonio.fi

Lautakunta merkitsee tiedoksi tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen vuodelta 2022. 

Päätös

Lautakunta merkitsi arviointikertomuksen tiedoksi ja valtuutti vt. luonnonvarapäällikön ja maaseutusihteerin valmistelemaan lausunnon 13.10.2023 mennessä kunnanhallitukselle.