Tunturi-Lapin maaseutulautakunta, kokous 9.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 15 Talousuunnittelu vuosille 2024-2026

MUODno-2023-425

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Merja Hietala, talouspäällikkö, merja.hietala@muonio.fi

Perustelut

Kuntalain (419/2021) 110 §:ssä säädetään kunnan talousarviosta. Valtuuston on vuoden loppuun mennessä hyväksyttävä kunnalle seuraavaksi kalenterivuodeksi talousarvio ottaen huomioon kuntakonsernin talouden vastuut ja velvoitteet. Talousarvion hyväksymisen yhteydessä valtuuston on hyväksyttävä myös taloussuunnitelma kolmeksi tai useammaksi vuodeksi (suunnitelmakausi). Talousarviovuosi on taloussuunnitelman ensimmäinen vuosi. Kuntalain mukaan talousarvio ja -suunnitelma on laadittava siten, että ne toteuttavat kuntastrategiaa ja edellytykset kunnan tehtävien hoitamiseen turvataan. Talousarviossa ja -suunnitelmassa hyväksytään kunnan ja kuntakonsernin toiminnan ja talouden tavoitteet. Taloussuunnitelman on oltava tasapainossa tai ylijäämäinen.

Hallintosäännön 76 §:n mukaan kunnanhallitus hyväksyy suunnittelukehykset ja talousarvion laadintaohjeet. Laadintaohje on kunnan toimielimiä ja viranhaltijoita sitova ohje toiminnallisten tavoitteiden asettamisesta, talouden suunnitteluperusteista, menettelytavoista ja valmistelun aikataulusta.

Vuosien 2024-2026 taloussuunnittelun laadinnan lähtökohtina toimii valtuuston 13.6.2022 hyväksymä päivitetty strategia, soveltuvin osin aiemmin laaditut strategiaohjelmat, toimintaympäristön muutokset ja palvelutarpeiden kehitysarviot sekä arviot tulorahoituksen ja kustannustason kehityksestä. Tavoitteena suunnitelmakauden osalta on talouden tasapainotilanteen edistäminen, menojen sopeutus ja nettomenojen kasvun hillitseminen. Valmistelun aikataulu on laadintaohjeen lopussa.

Esityslistan oheismateriaalina on talousarvion laadintaohje vuosille 2024-2026.

Ehdotus

Esittelijä

Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Kunnanhallitus hyväksyy talousarvion laadintaohjeen taloussuunnitteluvuosille 2024-2026. Lautakuntien talousarvioesitykset on toimitettava kunnanhallitukselle 13.10.2023 mennessä.

Päätös

Hallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen.

Kokouskäsittely

Teemu Taulavuori saapui kokoukseen tämän asian käsittelyn aikana. 

Valmistelija

  • Hannu Lohvansuu, vt. luonnonvarapäällikkö, hannu.lohvansuu@muonio.fi

Perustelut

Muonion kunnanhallitus on kokouksessaan 28.8.2023 § 216 hyväksynyt talousarvion 2024 ja taloussuunnitelman 2025-2026 laadintaohjeen, joka on esityslistan oheismateriaalina. 

Talousarviossa tulee esittää toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet ja kaikilla käyttötalouden sitovilla tehtävätasoilla tulee olla toimintaa kuvaavia mittareita. Päivitetty kuntastrategia valtuustokaudelle 2021-2025 toimii tehtävän talousarvion ja taloussuunnitelman perustana ja ohjeena. Talousarviossa esitetään tehtävien ja toiminnan tavoitteiden edellyttämät määrärahat ja tuloarviot sekä osoitetaan, miten rahoitustarve katetaan. Talousarviossa ja -suunnitelmassa on käyttötalous- ja tuloslaskelmaosa sekä investointi- ja rahoitusosa. Kunnan toiminnassa ja taloudenhoidossa on noudatettava talousarviota. 

Valtuustokauden 2021–2025 painopisteet: 

Elinvoima vahvistuu kestävästi

  • Yrittäjäystävällinen kunta
  • ympärivuotinen ja kansainvälinen elinkeinoelämä
  • Luonnostaan vastuullinen kunta
  • Kestävä maankäyttö ja rakentaminen     

Kuntatyö siirtyy uuteen aikaan

  • Yhteistyöllä sujuvat ja saavutettavat palvelut
  • Vaikuttavuutta ja vakuuttavuutta tiedolla johtamisella
  • aidosti avoin kunta
  • Virkistynyt, osaava, vetovoimainen ja suvaitsevainen organisaatio     

 Elämme onnellista arkea

  • Yhdenvertainen oikeus elinikäiseen kasvuun, kehittymiseen ja oppimiseen
  • Viihtyisä, turvallinen ja terveellinen elinympäristö
  • Hyvinvoiva, tyytyväinen ja turvalliseksi olonsa tunteva muoniolainen - mahdollisuus tasapainoiseen ja onnelliseen elämään   

 

 Strategian läpileikkaavat painopisteet 

  • toimivat tietoliikenneyhteydet
  • markkinointi ja viestintä
  • edunvalvonta ja yhteistyö. 

 

Lautakunnan talousarvioehdotus ja toiminnalliset tavoitteet vuodelle 2024 on esityslistan oheismateriaalina. Lautakuntien hyväksymät esitykset annetaan kunnanhallitukselle ja taloustoimistolle 13.10.2023 mennessä. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Hannu Lohvansuu, vt. luonnonvarapäällikkö, hannu.lohvansuu@muonio.fi

Lautakunta hyväksyy maaseutuhallinnon talousarvion 2024 ja taloussuunnitelman 2025-2026, toiminnalliset tavoitteet vuodelle 2024 ja esittää ne edelleen kunnanhallitukselle ja –valtuustolle hyväksyttäväksi. 

Päätös

Lautakunta hyväksyi esittelijän ehdotuksen.