Tunturi-Lapin maaseutulautakunta, kokous 20.9.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 8 YT-alueen järjestämisen ja hallinnon tulevaisuus

MUODno-2024-380

Valmistelija

  • Annika Leinonen, annika.leinonen@muonio.fi

Perustelut

Maatalouden tilanne huononee ja maatilat vähenevät entisestään. Toiminnan jatkuvuuden ja eriyttämistehtävien kannalta yhdistyminen isommaksi alueeksi voisi olla järkevää.

Tunturi-Lapin yt-alueen henkilöstöratkaisut on tehty vuoden 2025 loppuun saakka, jotta on mahdollista tehdä muutoksia organisaatioon ja rakenteisiin. On ajankohtaista miettiä tarkemmin resurssien kohdentamista ja millaisella asiantuntijuudella viransijat täytetään. Yhteistoiminta-alueiden laajentamisella voitaisiin turvata toiminnan jatkuvuus ja henkilökunnan sekä asiantuntijuuden monipuolisuus. Lisäksi suuremmassa työyhteisössä olisi enemmän särkymävaraa esimerkiksi sairastumisien varalta. Paikallisviranomaisia on oltava hajautettuna koko alueella ja isäntäkunnassa hallintopalvelut (henkilöstöhallinto, kirjaamo, tekniikka/ laitehallinto). Tarvittaisiin myös vähintään kaksi työntekijää/toimipaikka, jotta paikallinen asiantuntijuus säilyisi ja särkymävaraa olisi myös paikallisesti, varsinkin petovahinkojen käsittelyn osalta.

Mitkä voisivat olla mahdollisia aluejakoja? 

Yhdistyminen on järkevintä maantieteellisesti vierekkäisillä alueilla, mutta mietittäväksi jää onko se itä-länsi vai pohjoinen-etelä akselilla. 

Itä-Länsi

  • Liikkuminen helpompaa pystyakselilla (pohjoinen-etelä) 
  • Sekä poro- että maatalouspainotteista asiantuntijuutta 


Pohjoinen-Etelä 

  • Saamelaisalueet samalla YT-alueella 
  • Liian poropainotteinen?


​​​Uuden YT-alueen tulisi olla tarpeeksi iso henkilökunnan ja asiantuntijuuden turvaamiseksi. Mahdollisia yhdistymisalueita mietittäessä tulee siis ottaa huomioon sijainnin lisäksi myös YT-alueiden henkilöstömäärä ja osaaminen sekä halukkuus isäntäkunnaksi. YT-alueiden maaseutuviranomaiset tulevat käymään keskustelua asian tiimoilta Teams-kokousten ja tapaamisten kautta.

Lisäksi tulee miettiä, millaisella aikataululla yhdistymistä lähdettäisiin tavoittelemaan ja miten maaseutulautakunnan käy YT-alueiden yhdistyessä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Hannu Lohvansuu, vt. luonnonvarapäällikkö, hannu.lohvansuu@muonio.fi

Lautakunta merkitsee tilanteen tiedoksi ja käy evästekeskustelua. 

Päätös

Lautakunta hyväksyi esittelijän ehdotuksen.

Kokouskäsittely

Lautakunta keskusteli laajasti asiasta ja esitti huolensa paikallisen toiminnan jatkuvuudesta. Yhdistymistä mietittäessä tulee ottaa huomioon etteivät välimatkat käy liian suuriksi, ja porovahinkojen maastotarkastusten tekeminen tulee turvata. Lisäksi lautakunnassa ehdotettiin asiakasnäkökulman kyselyä aiheesta.

Matti Myllykangas poistui kokouksesta tämän asian käsittelyn aikana.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)