Tunturi-Lapin maaseutulautakunta, kokous 20.9.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 4 Tunturi-Lapin maaseutupalvelujen tilannekuva

MUODno-2024-378

Valmistelija

  • Annika Leinonen, annika.leinonen@muonio.fi

Perustelut

Maaseutuhallinnon tehtäviä hoitaa Tunturi-Lapin yhteistoiminta-alueella päätoimisesti kaksi henkilöä vt. luonnonvarapäällikkö ja vs. maaseutusihteeri. Viransijaisuudet on järjestetty vuoden 2025 loppuun saakka.

Uusi vs. maaseutusihteeri on aloittanut virassa 3.6.2024. Häntä ovat perehdyttäneet vt. luonnonvarapäällikön lisäksi Ylitornion maaseutuviranomainen ja Sodankylän vastaava maaseutuasiamies. Lisäksi maaseutusihteeri on perehtynyt maastotarkastuksiin riistanhoitoyhdistysten edustajien avustuksella, ja tekee tiivistä yhteistyötä paliskuntien poroisäntien kanssa. Maaseutusihteerin päävastuualueena on porojen petovahinkoilmoitusten/korvaushakemusten vastaanoton ja käsittelyn selkeyttäminen sekä yhdenmukaistaminen Tunturi-Lapin YT-alueella huomioiden erityisesti 26.6.2024 päivitetty Ruokaviraston ohje. 

Kuluneen kesän aikana on käsitelty viime keväältä jääneet vahinkoilmoitukset, ja selvitetty kateissa olleita ilmoituksia erityisesti Käsivarren paliskunnasta. Maastotarkastuksia on tehty lähes viikottain, riippuen ilmoitusten määrästä ja laadusta. Epäselvät tai puutteelliset hakemukset on pyritty selvittämään mahdollisimman hyvin, ja vakavissa tiedonpuutteissa (Ruokaviraston uusi ohje) on jouduttu hakemuksia myös hylkäämään. Myös maastotarkastusten perusteella on tullut joitain hylkäystapauksia. Maastotarkastusten tekemistä on tarkoitus jatkaa aktiivisesti jatkossakin. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Hannu Lohvansuu, vt. luonnonvarapäällikkö, hannu.lohvansuu@muonio.fi

Maaseutulautakunta merkitsee tiedoksi tilannekatsauksen. 

Päätös

Lautakunta hyväksyi esittelijän ehdotuksen.

Kokouskäsittely

Matti Myllykangas saapui kokoukseen tämän asian käsittelyn aikana.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)