Sivistyslautakunta, kokous 21.5.2025

§ 56 Laajan hyvinvointikertomuksen raportti 2021-2024

MUODno-2025-196

Valmistelija

  • Pihla Jaakkola, liikunta- ja hyvinvointivastaava, pihla.jaakkola@muonio.fi

Perustelut

Kunnan tehtävänä on edistää kuntalaisten hyvinvointia ja tarjota mahdollisuuksia aktiiviseen ja hyvinvoivaan elämään turvallisessa ja viihtyisässä elinympäristössä. Kuntalain mukaan kunnan keskeisimpiä tehtäviä on edistää kuntalaistensa hyvinvointia ja hyvinvoinnin edistämisen tulee näkyä kunnan strategisessa suunnittelussa (Kuntalaki §1, §37). Lisäksi strategisessa suunnittelussa on asetettava hyvinvoinnin ja terveyden edistämiselle tavoitteet ja määriteltävä tavoitteita tukevat toimenpiteet sekä seurattava kuntalaisten elinoloja, hyvinvointia ja terveyttä sekä niihin vaikuttavia tekijöitä alueittain ja väestöryhmittäin (Laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä § 6).

Kunnan on valmisteltava valtuustolle kerran valtuustokaudessa laaja hyvinvointikertomus ja -suunnitelma.  Hyvinvointikertomus on lakisääteinen asiakirja, joka toimii kunnan strategisen suunnittelun, päätöksenteon ja arvioinnin välineenä. Se kokoaa yhteen tiedot kuntalaisten hyvinvoinnin ja terveyden tilasta sekä niihin vaikuttavista tekijöistä. Samalla se antaa kokonaiskuvan siitä, miten kunta edistää hyvinvointia eri toimialoilla, ja miten palvelut, elinympäristö ja yhteisöllisyys tukevat asukkaiden arkea. Kuntalaisten  hyvinvointi on yhteydessä koulutukseen, liikunta-, ruoka-,  kulttuuri- ja nuorisopalveluihin, kaavoitukseen, vesihuoltoon, kulkuväyliin, olosuhteisiin, ympäristön tilaan sekä moniin muihin kunnan hoitamiin tehtäviin. Kunnan kumppaneita hyvinvoinnin edistämisessä ovat vapaaehtoiset, yhteisöt, järjestöt, yritykset ja seurakunta. Kunta tukee erilaisia yhdistyksiä ja järjestöjä, jotka järjestävät kuntalaisille aktiviteetteja ja tapahtumia. Hyvinvoinnin edistämiseen kuuluu suunnitelmallinen voimavarojen kohdentaminen sekä hyvinvointierojen kaventaminen.

Kertomuksessa on hyödynnetty tilastoja, kyselytutkimuksia, asiantuntija-arvioita sekä asukkaiden kokemuksia. Kertomus sisältää analyysia hyvinvointiin vaikuttavista ilmiöistä, väestökehityksestä, palvelujärjestelmän toimivuudesta sekä eri väestöryhmien hyvinvoinnin eroista. Kertomuksen keskeisenä tavoitteena on tukea kunnan päätöksentekoa ja strategista johtamista hyvinvoinnin edistämiseksi. Se auttaa kohdentamaan resursseja vaikuttavasti, tunnistamaan haasteita ajoissa sekä seuraamaan toimenpiteiden vaikutuksia. Kertomuksen pohjalta on väestöryhmittäin esitetty toimenpide-ehdotuksia, jotka tukevat kunnan elinvoimaisuutta ja asukkaiden arjen sujuvuutta.

Laaja hyvinvointikertomus vuosilta 2021-2024 on valmisteltu hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden työryhmässä sekä kunnan eri osastoiden yhteistyössä liikunta- ja hyvinvoinivastaavan ollessa päävastuussa. Hyvinvointikertomusta on arvioitu yhdistysfoorumissa, kunnan laajennetussa johtoryhmässä, valtuuston iltakoulussa sekä hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden työryhmässä. Kuntalaisille, päättäjille sekä laajennetulle johtoryhmälle annettiin mahdollisuus arvioida kunnan hyvinvoinnin edistämistoimia avoimella kyselyllä helmikuussa 2025. Muonion strategiset hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämisen tavoitteet on asetettu hyväksytyssä kuntastrategiassa 2025 (kvalt 13.6.2022 § 27) ja sitä tukevassa laajassa hyvinvointikertomuksessa ja -suunnitelmassa vuosille 2021–2025 (kvalt 13.6.2022 § 28). 

Tämä laaja hyvinvointikertomus kattaa vuodet 2021–2024, poikkeuksellisen valtuustokauden, jota ovat leimanneet useat yhtäaikaiset, poikkeukselliset muutokset. Koronapandemia, Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisvastuun siirtyminen hyvinvointialueille ovat vaikuttaneet laaja-alaisesti väestön arkeen ja kriisinkestävyyteen – myös Muoniossa. Nämä tapahtumat ovat heijastuneet laaja-alaisesti asukkaiden hyvinvointiin, ja niillä on ollut vaikutuksia muun muassa lasten ja nuorten jaksamiseen, perheiden kuormitukseen sekä mielenterveyteen. Hyvinvoinnin edistämistyötä on arvioitu muun muassa HYTE-kertoimen ja TEAviisarin avulla. HYTE-kerroin on ollut Muoniossa vuosittain alueen korkeimpia, mikä osoittaa kunnan aktiivista otetta hyvinvoinnin edistämisessä. TEAviisarin mukaan kehittämistyölle on edelleen tarvetta, mutta Muonio on arvioinnissa vahvimmilla alueen kunnista.

Kertomuksessa nousee esiin sekä myönteisiä että huolta herättäviä kehityssuuntia. Väestökehitys on ollut positiivista, Muonio erottuu edukseen muuttovoittokuntana Lapissa. Samanaikaisesti lasten ja nuorten fyysisen toimintakyvyn heikkeneminen, ylipainon lisääntyminen ja väkivaltakokemusten yleistyminen kertovat kasvavasta tuen tarpeesta perheissä. Nuorten syrjäytymisriski on kasvanut ja mielenterveyteen liittyvät haasteet ovat yhä yleisempiä myös työikäisessä väestössä. Ikäihmisten osalta kehitys on kaksijakoinen: kotona asuminen on lisääntynyt ja tapaturmat vähentyneet, mutta psyykkinen kuormitus on nousussa. Kaikenikäisten hyvinvointia uhkaavia tekijöitä on tunnistettu ja samalla näkyy, että ennaltaehkäisevällä työllä ja peruspalveluilla on ollut merkittäviä vaikutuksia arjen turvallisuuteen ja toimintakykyyn.

Hyvinvoinnin edistämistyö on korostunut ja korostuu edelleen kunnan ja hyvinvointialueen yhdyspintatyöskentelynä. Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen ei ole yksittäinen toimenpide, vaan kunnan perustehtävä, joka läpäisee kaiken päätöksenteon, arjen palvelut ja kuntalaisten kohtaamiset. Laaja hyvinvointikertomus tarjoaa ajantasaisen tilannekuvan Muonion väestön hyvinvoinnista sekä konkreettisen pohjan kunnan hyvinvointityön suunnalle tulevalla valtuustokaudella. Hyvinvointikertomus antaa kunnalle selkeän suunnan ja yhteisen tahtotilan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä tulevina vuosina. Laaja hyvinvointikertomus on käsitelty kunnan Hytetu-työryhmässä 29.4.2025.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Päivi Rantakokko, sivistysjohtaja, paivi.rantakokko@muonio.fi

Lautakunta hyväksyy omalta osaltaan Muonion kunnan laajan hyvinvointikertomuksen vuosilta 2021-2024 ja esittää sen edelleen hallituksen ja valtuuston hyväksyttäväksi.

Tiedoksi

kunnanhallitus