Kunnanhallitus, kokous 29.3.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 101 KVTES:n mukaisten lisien korvaaminen

MUODno-2020-167

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Matti Pinola, hallinto- ja henkilöstösuunnittelija, matti.pinola@muonio.fi

Perustelut

Kunnanhallitus päätti 18.3.2019 § 81, että KVTES:n mukaiset lisät ja korotusosuudet maksetaan rahana. Samassa yhteydessä hallitus totesi, että yötuntien korotusosuudet voidaan antaa tasoitusvapaana niiden muodostumista seuraavan työaikajakson kuluessa.

KVTES:n 3. luvussa käsitellään työaikamuotoja sekä säännöllisen työajan ylittämistä ja työaikakorvauksia. Korvauksista löytyy säännökset kyseisen luvun 16-22 §:stä.

Hallintojohtaja on toimittanut yhteistoimintaelimen käsiteltäväksi sivistystoimesta tulleen ehdotuksen liittyen kunnanhallituksen 18.3.2019 § 81 päätetyn korvauskäytännön muuttamiseksi siten, että työyksikön luonteesta riippuen voitaisiin lisät antaa myös vastaavana vapaa-aikana. Esimerkiksi koulunkäynninohjaajien osalta on vaihdettu lisiä vapaisiin, kun käytössä oleva järjestelmän mahdollistaa sen. Yhtenäiskoulun rehtorin näkemyksen mukaan ohjaajat hyötyisivät muutettavasta käytännöstä koulujen lomien aikana, minkä lisäksi työntekijät ovat itse sitä mieltä, että korvauksen antaminen vapaana olisi parempi vaihtoehto.

Lisäksi on tullut esille, että ylitöiden korvaamisesta on ollut laajemminkin epäselvyyttä, ja ylityökorvausta on mahdollisesti jaettu osiin siten, että osa on maksettu rahakorvauksena ja osa annettu vapaa-aikana. KVTES:n 3.luvun 16 §:n mukaan ylityöstä maksetaan rahakorvauksena

  1. 50 %:lla korotettu tuntipalkka kahdelta ensimmäiseltä vuorokautiselta ylityötunnilta ja 100 %:lla korotettu tuntipalkka kultakin seuraavalta vuorokautiselta ylityötunnilta sekä 50 %:lla korotettu tuntipalkka viikoittaisen ylityön 5 ensimmäiseltä tunnilta ja 100 %:lla korotettu palkka kultakin seuraavalta viikoittaiselta ja vuorokautiselta ylityötunnilta
  2. jaksotyössä 50 %:lla korotettu tuntipalkka kahden viikon työaikajakson 12 ensimmäiseltä ylityötunnilta, kolmen viikon työaikajakson 18 ensimmäiseltä ylityötunnilta ja neljän viikon työaikajakson 24 ensimmäiseltä ylityötunnilta sekä 100 %:lla korotettu tuntipalkka kultakin seuraavalta ylityötunnilta
  3. tai annetaan vastaava vapaa-aika.

KVTES:n kyseisen pykälän tulkintaan on pyydetty näkemystä KT:lta. KT:lta saadun vastauksen mukaan ylityöstä annetaan korvaus pykälän kirjauksen mukaisesti joko rahakorvauksena tai vastaavana vapaa-aikana, mutta ei näiden kahden yhdistelmänä. Kyseessä on siis kaksi vaihtoehtoista toimintamallia. (Esimerkiksi ensimmäiseltä vuorokautiselta ylityötunnilta rahakorvaus on 1,5 x tuntipalkka tai sitä vastaava 1,5 h vapaa-aika.)

23 §:n 5.momentissa on määräys korvausten suorittamisajankohdasta seuraavasti:

Rahakorvaus on maksettava ja vapaa-aikakorvaus annettava viimeistään korvaukseen oikeuttavan työn tekemistä seuraavan kalenterikuukauden aikana, paitsi jos säännöllinen työaika on vahvistettu viikkoa
pitemmäksi työaikajaksoksi, tällaisen työaikajakson päättymistä seuraavan kalenterikuukauden aikana. Viranhaltijan/työntekijän kanssa sovittaessa voidaan vapaa-aikakorvaus kuitenkin antaa vielä neljän seuraavan kalenterikuukauden aikana. Samoin rahakorvaus saadaan maksaa edellä mainittua myöhemmin, milloin tarkoitettua vapaa-aikakorvausta ei ole voitu virantoimituksen/työnteon keskeytyksen
vuoksi antaa edellä määrättynä aikana.

sekä 6.momentissa erillismääräys vapaa-aikana annettavasta korvaukseta seuraavasti:

Ilman viranhaltijan/työntekijän suostumusta ei voida käyttää lyhyempää kuin yhden työpäivän kestävää vapaa-aikakorvausta paitsi yötyön aikahyvityksessä.

 

Ehdotus

Esittelijä

Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Yhteistoimintaelin käy keskustelua KVTES:n mukaisten lisien korvaamisperusteista sekä KVTES:n soveltamiseen liittyvistä kysymyksistä. Keskustelun pohjalta laaditaan tarvittaessa käsiteltäväksi seuraavaan yhteistoimintaelimen kokoukseen esitys kunnanhallitukselle korvauskäytännön muuttamisesta.

Todetaan lisäksi, että ylityölisien osalta ohjeistetaan osastoille oikea toimintamalli siten, että ylityökorvausta ei tule jatkossa jakaa osittain rahakorvaukseksi ja osittain vapaa-aikakorvaukseksi, mikäli kunnan korvauskäytännössä jatkossa mahdollistetaan myös vastaavan vapaa-ajan antaminen.

Päätös

Yhteistoimintaelin hyväksyi kunnanjohtajan päätösehdotuksen.

Yhteistoimintaelin kävi keskustelua lisien korvaamiseperusteista. Todettiin yhteisymmärryksessä, että seuraavaan yhteistoimintaelimen kokoukseen laaditaan käsiteltäväksi esitys kunnanhallitukselle korvauskäytännön muuttamisesta siten, että mahdollistetaan koko kunnan osalta sekä rahakorvaus että vastaava vapaa-aika.

Lisäksi käytiin lyhyesti keskustelua mm. Daisy-ohjelman käyttöönotosta ja tarpeesta yt-käsittelylle vastaavissa tilanteissa.

 

Valmistelija

Matti Pinola, hallinto- ja henkilöstösuunnittelija, matti.pinola@muonio.fi

Perustelut

Yhteistoimintaelin totesi 16.2.2021 § 8 käydyn keskustelun jälkeen, että seuraavaan yhteistoimintaelimen kokoukseen laaditaan käsiteltäväksi esitys kunnanhallitukselle korvauskäytännön muuttamisesta siten,​ että mahdollistetaan koko kunnan osalta sekä rahakorvaus että vastaava vapaa-​aika.

KVTES:n 3. luvussa käsitellään työaikamuotoja sekä säännöllisen työajan ylittämistä ja työaikakorvauksia. Korvauksista löytyy säännökset kyseisen luvun 16-​22 §:stä.

Kyseisen luvun mukaan lisien ja korvauksien suorittamisessa noudatetaan seuraavia periaatteita:

  • ylityöstä maksetaan rahakorvauksena 50 %:lla tai 100 %:lla korotettu tuntipalkka tai annetaan vastaava vapaa-aika
  • jaksotyön keskeytyneessä työaikajaksossa sekä silloin, kun palvelussuhde alkaa tai päättyy kesken työaikajakson, ylityö korvataan maksamalla kahdelta ensimmäiseltä työpäivää kohden lasketulta keskimääräiseltä ylityötunnilta 50 %:lla korotettu tuntipalkka ja seuraavilta 100 %:lla korotettu tuntipalkka tai annetaan vastaava vapaa-aika. 100 %:lla korotettu tuntipalkka maksetaan tai vastaava vapaa-aika annetaan kuitenkin tunneilta, jotka ylittävät edellä 1 momentissa mainitut ylityötunnit.
  • sunnuntaityöstä maksetaan varsinaisen palkan lisäksi korottamaton tuntipalkka kultakin työtunnilta tai annetaan vastaava vapaa-aika
  • lauantaityöstä kello 06.00-18.00 tehdystä työstä maksetaan rahakorvauksena 20 % korottamattomasta tuntipalkasta tai annetaan vastaava vapaa-aika (jaksotyössä ja muussa työaikajärjestelmässä säännöllisenä työaikana tehdyiltä työtunneilta)
  • aattokorvauksena kello 00.00-18.00 tehdyiltä työtunneilta maksetaan varsinaisen palkan lisäksi korottamaton tuntipalkka tai annetaan vastaava vapaa-aika
  • iltatyöstä kello 18.00-22.00 maksetaan rahakorvauksena 15 % korottamattomasta tuntipalkasta tai annetaan vastaava vapaa-aika
  • yötyöstä kello 22.00-07.00 maksetaan rahakorvauksena 30 % korottamattomasta tuntipalkasta tai annetaan vastaava vapaa-aika (jaksotyössä vapaa-aikakorvaus on 24 minuuttia yötunnilta tai rahakorvaus 40 % korottamattomasta tuntipalkasta)
  • kaksivuorotyössä ja kolmivuorotyössä suoritetaan rahakorvauksena iltavuorossa 15 % ja yövuorossa 30 % korottamattomasta tuntipalkasta.

 

23 §:n 5.momentissa on määräys korvausten suorittamisajankohdasta seuraavasti:

Rahakorvaus on maksettava ja vapaa-​aikakorvaus annettava viimeistään korvaukseen oikeuttavan työn tekemistä seuraavan kalenterikuukauden aikana,​ paitsi jos säännöllinen työaika on vahvistettu viikkoa pitemmäksi työaikajaksoksi,​ tällaisen työaikajakson päättymistä seuraavan kalenterikuukauden aikana. Viranhaltijan/työntekijän kanssa sovittaessa voidaan vapaa-​aikakorvaus kuitenkin antaa vielä neljän seuraavan kalenterikuukauden aikana. Samoin rahakorvaus saadaan maksaa edellä mainittua myöhemmin,​ milloin tarkoitettua vapaa-​aikakorvausta ei ole voitu virantoimituksen/työnteon keskeytyksen vuoksi antaa edellä määrättynä aikana.

sekä 6.momentissa erillismääräys vapaa-​aikana annettavasta korvaukseta seuraavasti:

Ilman viranhaltijan/työntekijän suostumusta ei voida käyttää lyhyempää kuin yhden työpäivän kestävää vapaa-​aikakorvausta paitsi yötyön aikahyvityksessä.

Ehdotus

Esittelijä

Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Yhteistoimintaelin esittää kunnanhallitukselle, että KVTES:n mukaisten lisien korvaukset voidaan jatkossa antaa joko rahakorvauksena tai vastaavana vapaa-aikana työyksiköiden toiminnan kannalta tarkoituksenmukaisimmalla tavalla. Korvausten suorittamisajankohdan osalta noudatetaan KVTES:n säännöksiä. Työyksikön henkilöstön osalta tulee noudattaa yhdenvertaista menettelyä korvausten antamisen osalta.

Lisäksi osastoille todetaan ohjeistuksena ylitöiden korvaamisen osalta, että yksittäistä ylityökorvausta ei tule jakaa sekä rahakorvaukseksi että vapaa-aikakorvaukseksi, vaan on huomioitava niiden olevan KVTES:n mukaan vaihtoehtoisia toimintamalleja.

Päätös

Yhteistoimintaelin hyväksyi kunnanjohtajan päätösehdotuksen.

Valmistelija

  • Matti Pinola, hallinto- ja henkilöstösuunnittelija, matti.pinola@muonio.fi

Perustelut

Yhteistoimintaelin on 16.2.2021 § 8 ja 15.3.2021 § 19 käsitellyt sivistystoimesta tehtyä ehdotusta muuttaa kunnanhallituksen 18.3.2019 § 81 päättämää KVTES:n mukaisten lisien korvauskäytäntöä siten, että työyksikön luonteesta riippuen voitaisiin lisät antaa myös vastaavana vapaa-aikana. 

Yhteistoimintaelin esitti yksimielisesti 15.3.2021 kunnanhallitukselle,​ että KVTES:n mukaisten lisien korvaukset voidaan jatkossa antaa joko rahakorvauksena tai vastaavana vapaa-​aikana työyksiköiden toiminnan kannalta tarkoituksenmukaisimmalla tavalla. Korvausten suorittamisajankohdan osalta noudatetaan KVTES:n säännöksiä. Työyksikön henkilöstön osalta tulee noudattaa yhdenvertaista menettelyä korvausten antamisen osalta. Lisäksi osastoille todetaan ohjeistuksena ylitöiden korvaamisen osalta,​ että yksittäistä ylityökorvausta ei tule jakaa sekä rahakorvaukseksi että vapaa-​aikakorvaukseksi,​ vaan on huomioitava niiden olevan KVTES:n mukaan vaihtoehtoisia toimintamalleja.

Ehdotus

Esittelijä

  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Hallitus päättää,​ että KVTES:n mukaisten lisien korvaukset voidaan jatkossa antaa joko rahakorvauksena tai vastaavana vapaa-​aikana työyksiköiden toiminnan kannalta tarkoituksenmukaisimmalla tavalla. Korvausten suorittamisajankohdan osalta noudatetaan KVTES:n säännöksiä. Työyksikön henkilöstön osalta tulee noudattaa yhdenvertaista menettelyä korvausten antamisen osalta.

Lisäksi osastoille todetaan ohjeistuksena ylitöiden korvaamisen osalta,​ että yksittäistä ylityökorvausta ei tule jakaa sekä rahakorvaukseksi että vapaa-​aikakorvaukseksi,​ vaan on huomioitava niiden olevan KVTES:n mukaan vaihtoehtoisia toimintamalleja.

Muutos tulee voimaan 1.4.2021 alkaen.

Päätös

Hallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen.


Muutoksenhaku

 

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

 

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

 

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Muonion kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Muonion kunnanhallitus

Kirjaamon yhteystiedot

Postiosoite: Muonion kunta, Puthaanrannantie 15, 99300 Muonio
Käyntiosoite: Puthaanrannantie 15 a
Sähköpostiosoite: kirjaamo@muonio.fi
Puhelinnumero: 0400 686 211

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 8.30–15.30.

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

 

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Muonion kunnan kirjaamosta.