Elinvoimalautakunta, kokous 30.11.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 39 Hyvinvointilähete -toimintamallin jatkamisesta päättäminen

MUODno-2021-599

Valmistelija

  • Kaisa Kylä-Kaila, vt. kehittämispäällikkö, kaisa.kyla-kaila@muonio.fi

Perustelut

Muonion kunta on osallistunut Lapin sairaanhoitopiirin hallinnoimaan Linkki lappilaiseen hyvinvointiin -hankkeeseen 1.1.2020 - 31.12.2021 välisenä aikana. Hankkeen päätavoitteena oli kehittää ja ottaa käyttöön toimintamalli (social prescribing) ihmisen tukemiseksi yhteisöllisin, ei-lääketieteellisin, keinoin erilaisissa tarpeissa, jalkauttaa kehitettävät käytännöt osaksi toimintaa, link worker – verkoston luominen sekä käyttöönottomallin (laajennusmalli) kuvaaminen ja kokeilu. Hankkeen aikana luodussa toimintamallissa tuetaan ihmisiä mm. elämäntapamuutoksissa, yksinäisyyden lievittämisessä ja psykososiaalisen tuen tarpeessa. Lapin kunnista Enontekiö, Kemijärvi ja Muonio ovat olleet mukana hankkeessa ja syksyn 2021 aikana myös Sodankylässä on aloitettu linkkihenkilöiden kouluttaminen.

Hyvinvointilähete -toimintamalli

Toimintamallia on pilotoitu ja jalkautettu hankkeessa mm. ottamalla käyttöön sote-ammattilaisille konkreettinen työkalu, hyvinvointilähete. Sosiaali- ja terveyspalveluista ohjataan asiakas hyvinvointilähetteellä hyvinvointia ja osallisuutta tukevaan toimintaan. Hyvinvointilähete tehdään yhdessä asiakkaan kanssa ja lähetetään linkkihenkilökoordinaattorille, joka ohjaa asiakkaan linkkihenkilölle. Linkkihenkilö on saanut koulutuksen linkkihenkilön tehtävään, mutta ei ole sosiaali- ja terveysalan ammattilainen vaan henkilö voi olla kuka tahansa osallisuuden edistämisestä kiinnostunut kuntalainen.  Linkkihenkilö tapaa hyvinvointilähetteen saanutta asiakasta 1-6 kuukauden ajan tavoitteena tukea asiakkaan omaa toimijuutta ja rohkaista asiakasta osallistumaan itselleen mieleiseen toimintaan. Hyvinvointilähete on ensimmäinen askel, kun henkilön terveysongelmia voidaan vielä ehkäistä ja sairauden etenemistä voidaan hidastaa. 

Linkkihenkilötoiminta on yksi olennainen lisäkeino hyvinvoinnin edistämisessä. Hyvinvointilähete –toimintamalli on tavoitteena tulevaisuudessa levittää myös muihin Lapin kuntiin. Linkkihenkilötoiminta on hyvä esimerkki kunnan eri sektoreiden yhteistyön edistämisestä ja toimintaa halutaan kehittää entisestään hankkeessa saatujen hyvien kokemuksien pohjalta. Edellämainittujen hyötyjen lisäksi hyvinvointilähete -toimintamallin odotetaan tuovan seuraavia etuja kunnalle vakiintumisen myötä:

  • Hyvinvointilähetteen saaneiden sotepalveluiden käyttö vähenee koetun hyvinvoinnin vahvistuessa.
  • Järjestöillä on mahdollisuus saada lisää toimijoita. Uudet toimijat vahvistavat kolmannen sektorin ja sitä kautta kunnan elinvoimaisuutta.
  • Vakiinnutettu hyvinvointilähete -toiminta voi toimia apuna uusien mallien kehittämisessä, kuten esimerkiksi elintapaohjauksen palvelupolun kehittämisessä.
  • Hyte-kertoimen vahvistaminen ja valmistautuminen sote-uudistukseen.

Hanke ja sen myötä hankerahoitus päättyy vuoden 2021 loppuun, joten jatkossa hyvinvointilähete -toimintaa on ajateltu jatkettavan kunnan omana toimintana. Linkkihenkilötoiminnassa tähän mennessä olleet asiakkaat (9 kpl) ovat kokeneet toimintatavan hyväksi ja tarpeelliseksi, uusia asiakkaita on myös jo jonossa. Linkkihenkilökoordinaattorina on hankkeen ajan toiminut vt. työllisyysvastaava ja jatkossa linkkihenkilötoimintaa koordinoisi hyvinvointikoordinaattori. Vuoden 2021 aikana linkkihenkilöitä on ollut viisi, joista kahdella on palkkionsaajasopimus. Kolme kunnan työntekijää on tehnyt linkkihenkilötyötä osana omaa työtään. Hyvinvointilähete -toimintamallin jatkoa ja toiminnan vakiinnuttamista on työstetty yhdessä elinvoima- ja hyvinvointipalvelualueiden kanssa. Toimintamallin pilotoinnin myötä saatujen kokemusten, tulevien toimintaympäristön muutosten ja asiakkaiden sekä työntekijöiden palautteiden perusteella on muodostunut yhteinen tahtotila toiminnan jatkon turvaamisesta hankkeen jälkeen. Hyvinvointilähete –palvelun tuottaminen on toteuttavissa suhteellisin pienin kustannuksin suhteessa siitä saatavaan hyötyyn ja toiminta on integroitavissa mukaan kunnan muuhun toimintaan. Hyvinvointilähete -toiminnasta syntyvät kustannukset ovat palkkionsaajasopimuksella olevien linkkihenkilöiden palkkioita ja linkkihenkilöiden työnohjaukseen liittyviä kustannuksia.

Hyvinvointilähete -toiminta tukee kuntastrategian tavoitetta muoniolaisten onnellisen arjen edistämisestä ja hyvinvoinnin luomisesta yhteistyössä kaikkien halukkaiden kanssa. Talousarviotavoitteisiin vuodelle 2022 on valittu yhdeksi tavoitteeksi panostaminen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työhön, jossa keskeisenä toimenpiteenä on mm. vahvistaa yhteistyötä ja verkostomaista toimintatapaa yhdistysten, järjestöjen ja yhteisöjen kanssa. Hyvinvointilähete on yksi konkreettinen keino tavoitteen toteuttamiseen.

Toimintamallin tarkempi esittely on esityslistan oheismateriaalina.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jussi-Pekka Tammilehto, elinvoimajohtaja, jussi-pekka.tammilehto@muonio.fi

Elinvoimalautakunta päättää, että:

  • hyvinvointilähete -toimintamallin toteuttamista jatketaan osana elinvoimapalveluiden tuottamia hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden palveluita,
  • hyvinvointilähete -toiminnan kustannukset, n. 5 000€ katetaan talousarviovuoden 2022 osalta kuntakehittäminen ja markkinointi tehtäväalueelle varatuista määrärahoista (4655 Projektit), talousarviovuodelle 2023 määräraha varataan terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen alle
  • hyvinvointilähete -toimintaa koordinoi ja kehittää hyvinvointikoordinaattori

Päätös

Elinvoimalautakunta hyväksyi esittelijän ehdotuksen.

Esteellisyys

  • Johanna Mikkola (Hallintolaki 28 § kohta 3).

Kokouskäsittely

Johanna Mikkola ilmoitti esteellisyydestään ja poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn ajaksi. Maria Muotka toimii pöytäkirjantarkastajana tämän pykälän osalta.

Tiedoksi

talouspäällikkö, hyvinvointikoordinaattori