Elinvoimalautakunta, kokous 30.11.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 40 Avustushakemus Jerisjokisuun ja Muoniojärven kunnostussuunnitelman laatimiseen

MUODno-2021-629

Valmistelija

  • Kaisa Kylä-Kaila, vt. kehittämispäällikkö, kaisa.kyla-kaila@muonio.fi

Perustelut

Valtuuston kokouksessa 9.8.2021 Maria Pietikäisen johdolla valtuutetut jättivät yhteisen aloitteen, että kunta käynnistää heti selvitystyön ja rahoituksen hankinnan Jerisjoen suun ja Muoniojärven alueen vesiväylien kehittämiseksi, kaislojen niittämiseksi ja uimarannan virkistyskäytön parantamiseksi. Mukaan yhteistyöhön pitäisi saada myös muoniolaisia yhdistyksiä ja yrityksiä.

Aloitteessa todetaan, että Jerisjoki on merkittävä joki Muonionjoen ohella. Nyt joki on kasvamassa umpeen Jerisjoen suualueen ja Muonionjärven risteymäkohdassa. Virtaus on vähentynyt, uimaranta on kaventunut ja veneellä tai kanootilla yhteys vesistössä on huonontunut kaislankasvuston vuoksi. Kalastajat, melojat ja muut veneilijät sekä uimarannan käyttäjät ovat huolestuneita asiasta. Kuluneena kesänä uimarannalla kävi päivittäin kymmeniä eri ikäisiä muoniolaisia ja matkailijoita. Kunta on tehnyt sopimuksen uimarannan käyttämisestä maanomistajan kanssa.

Aloitteessa todetaan myös, että ympäristöministeriö on avannut rahoitushaun vesiensuojelun tehostamisohjelmaan ja vesistöjen kunnostukseen, josta voisi hakea tukea tämän tyyppiseen kunnostukseen.

Kunnanhallitus on käsitellyt kokouksessaan 27.9.2021 valtuustoaloitetta ja lähettänyt aloitteen elinvoimalautakunnalle tiedoksi ja valmisteltavaksi.

Asiaa on selvitetty ja valmisteltu elinvoimapalveluiden toimesta ELY-keskuksen rahoitushakuun, joka päättyy 30.11.2021. Harkinnanvaraiset valtionavustukset vesien- ja merenhoidon toimenpiteiden toteuttamiseen on tarkoitettu vesienhoidon toteutusta sekä vesien hyvän tilan saavuttamista ja ylläpitämistä palveleviin hankkeisiin. Ensisijaisia ovat konkreettiset, pinta- tai pohjavesien tilaa parantavat hankkeet vesistöissä ja valuma-alueilla. Avustusta voidaan myöntää hankkeeseen, jonka kohdevesistö on hyvää huonommassa tilassa tai tilan säilymiseen kohdistuu riski. Toimenpiteiden ensisijaisena tavoitteena on parantaa vesien tilaa. Vesien hyvän tilan tavoite edellyttää useissa sadoissa järvi-, joki-, rannikko- ja pienvesikohteissa ulkoisen kuormituksen vähentämistä sekä vesien kunnostustoimia. Hankkeeseen voi kuulua sekä vesistössä että valuma-alueella tehtäviä vesiensuojeluratkaisuja. Tavoitteiden toteuttamiseksi tuetaan myös kuntien, yritysten, yhdistysten ja muiden paikallisten yhteisöjen muodostamien yhteistyöverkostojen toimintaa ja kehittymistä. Pohjavesialueiden osalta avustusta voidaan myöntää pohjavesialueiden suojelusuunnitelmien laatimiseen erityisesti vesienhoidossa tunnistetuille riskipohjavesialueille.

Avustuksen suuruus on pääsääntöisesti enintään 50 % hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista. Kustannuksiin voidaan sisällyttää talkootyötä, jonka arvona pidetään 15 euroa tunnilta työntekijää kohden ja 30 euroa tunnilta traktoria tai moottorityökonetta kohden. Avustus maksetaan toteutuneiden kustannusten perusteella jälkikäteen.

Haetulla avustuksella on tarkoitus laatia Muoniojärven ja Jerisjoen alueelle kunnostussuunnitelma, jonka tavoitteena on parantaa vesistön viihtyisyyttä ja virkistyskäyttöä. Tavoitteena on hyödyntää hankkeessa luotua kunnostussuunnitelmaa myöhemmin investointiavustuksen hakemiseen, jonka avulla suunniteltuja mm. ruoppaus- ja niittotoimenpiteitä voidaan alueella toteuttaa. Kunnostussuunnitelmassa esitettävät toimenpiteet ovat lähinnä ruoppauksia ja niittoja. Kunnostussuunnitelmassa voidaan esittää esimerkiksi ruoppaus-ja niittotoimenpiteiden osalta suunnitelmaselostus ja -kartat, kustannusarvio sekä vaikutusten arvio. Suunnitteluhankkeen kokonaiskustannusarvio on n. 20 000e (alv 0%). Kustannukset koostuvat asiantuntijatyönä tehtävästä kartoituksesta, selvityksestä ja kunnostussuunnitelmasta sekä siihen liittyvistä matkakustannuksista ja muista kustannuksista. Hankkeen toteutus on vuoden 2022 aikana. Hankkeen toteuttamiselle on varattu 5 000 euron omarahoitusosuus vuoden 2022 talousarvion investointiosaan.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jussi-Pekka Tammilehto, elinvoimajohtaja, jussi-pekka.tammilehto@muonio.fi

Elinvoimalautakunta päättää hakea avustusta Muoniojärven ja Jerisjoen alueen kunnostussuunnitelman laatimiseen ELY-keskukselta 30.11.2021 päättyvästä rahoitushausta. Hanke toteutetaan, jos siihen saadaan 75% avustus ELY-keskukselta. 

Päätös

Elinvoimalautakunta hyväksyi esittelijän ehdotuksen.

Tiedoksi

kirjanpito, luonnonvarapäällikkö