Elinvoimalautakunta, kokous 8.2.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 5 Kangosjärven ulkoilureittisuunnitelma

MUODno-2021-562

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Valmistelija, Larissa Rimpiläinen, reittivastaava

Muonion Kiri ry on saamassa Tunturi-Lapin Leaderilta rahoitusta Kangosjärven latujen kunnostamiseen. Rahoituksen saamisen ehtona kuitenkin on, että Kangosjärven reitit virallistetaan. Reittien virallistaminen tapahtuu ulkoilureittisuunnitelman laatimisen, hyväksymisen ja suunnitelman mukaan tehtävän reittitoimituksen kautta. Muonion kunnassa reittitoimitukset on tehty vain moottorikelkkareiteillä. Oloksen alueen “Onnellisia Luonnossa” -hankkeen reittitoimitukset ovat vireillä. Kangosjärven reittitoimituksia varten on varattu rahaa kuluvan vuoden 2021 budjetissa.

Reittien virallistaminen olisi tärkeä toimenpide niin käyttäjien kuin alueen maanomistajien kannalta. Reittien virallistaminen tukee ja mahdollistaa turvallisen ja käyttäjäystävällisen reittien ja ylipäätään Kangosjärven alueen kehittämisen. Reittitoimituksen yhteydessä päätetään myös muun muassa reitin perustamisen takia maksettavista korvauksista maanomistajille.

Kangosjärven alueen ulkoilureitit on otettu käyttöön 1980-luvulla, vaikka vielä niitä ei ole virallistettu. Epävirallisten reittien pituudet ovat 1 km, 2 km, 3 km ja 5 km. Reittien yhteenlaskettu pituus on 5,9 km ja siitä 2 km on valaistua. Lisäksi alueella on lähtö- ja maalialue esimerkiksi kilpailuja varten. Reitit ovat keskimäärin 6 m leveitä. Reittien pitäjänä toimii Muonion kunta ja kunnossapidosta vastaa Muonion Kiri ry.

Ulkoilulain 2 § mukaan ulkoilureitin perustamiseksi on laadittava ja vahvistettava ulkoilureittisuunnitelma sekä pidettävä paikalla ulkoilureittitoimitus. Lain 4 § mukaan ulkoilureittisuunnitelman vahvistaa se elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, jonka toimialueella ulkoilureitti tai suurin osa siitä on. Ennen suunnitelman vahvistamista on niille, joiden oikeutta tai etua suunnitelma koskee, varattava tilaisuus muistutusten tekemiseen suunnitelman johdosta.

Reittitoimituksia varten Kangosjärven alueelta on laadittu ulkoilureittisuunnitelma, joka tulee hyväksyä ja hyväksytyn suunnitelman tulee olla näytillä 14 päivän ajan. Muistutukset suunnitelmaa vastaan on elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle osoitettuina toimitettava asianomaiselle kunnalliselle viranomaiselle 30 päivän kuluessa suunnitelman nähtävänä olon päättymisestä lukien. Reittisuunnitelma tämän pykälän liitteenä.

Hallintosäännön 27.1 § mukaan elinvoimalautakunta vastaa liikuntapaikkoihin ja reitistöihin liittyvistä asioista. 

Ehdotus

Esittelijä

Jussi-Pekka Tammilehto, elinvoimajohtaja, jussi-pekka.tammilehto@muonio.fi

Elinvoimalautakunta päättää hyväksyä liitteenä esitetyn ulkoilureittisuunnitelman ja laittaa sen nähtäville kunnan ilmoitustaululle ja internetsivulle 1.-15.11.2021 väliseksi ajaksi.

Päätös

Elinvoimalautakunta hyväksyi esittelijän ehdotuksen.

Valmistelija

  • Larissa Rimpiläinen, larissa.rimpilainen@muonio.fi

Perustelut

Elinvoimatoimisto on teknisen lautakunnan 26.10.2021 tekemän päätöksen mukaisesti pitänyt Kangosjärven ulkoilureittisuunnitelman nähtävillä 1.-15.11.2021 välisen ajan. Reittisuunnitelmaan tehtävät muistutukset tuli toimittaa kuntaan 30 päivän kuluessa nähtävillä olo ajan päättymisestä lukien.  

Määräaikaan mennessä ei tullut yhtään muistutusta.

Hallintosäännön 27.1 § mukaan elinvoimalautakunta päättää liikuntapaikkoihin ja reitistöihin liittyvistä asioista. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Jussi-Pekka Tammilehto, elinvoimajohtaja, jussi-pekka.tammilehto@muonio.fi

Elinvoimalautakunta toteaa, että ulkoilureittisuunnitelmaan ei ole tullut muistutuksia ja päättää hakea ELY-keskukselta ulkoilureittisuunnitelman vahvistamista. 

Päätös

Elinvoimalautakunta hyväksyi esittelijän ehdotuksen.

Tiedoksi

Ely-keskus, maanomistajat

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

 

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

 

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Muonion kunnan elinvoimapalveluihin määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Muonion elinvoimalautakunta

Elinvoimapalveluiden yhteystiedot

Postiosoite: Muonion kunta, Puthaanrannantie 15, 99300 Muonio
Käyntiosoite: Puthaanrannantie 15 b
Sähköpostiosoite: tekninen.tsto@muonio.fi
Puhelinnumero: 0400 686 211

Kunnanviraston aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 8.30–15.30.

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

 

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Muonion kunnan elinvoimapalveluista.