Sivistyslautakunta, kokous 12.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 92 Kansalaisopiston opettajien matkakorvausten korvaaminen lukuvuosina 2022-23, 2023-24

MUODno-2022-451

Valmistelija

  • Päivi Rantakokko, vt. sivistysjohtaja, paivi.rantakokko@muonio.fi

Perustelut

Kunnallisen opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimuksen 1.8.2022 voimaan tulleet muutokset muuttavat tuntuvasti kansalaisopiston opettajien matkakorvauksia. Opettajien omavastuuosuus opetusmatkasta on aiemmin ollut 6 km/suunta, uudessa OVTES:ssa omavastuu nousee 20 km/suunta.

Tuntiopettajan oikeus matkakustannusten korvauksiin määräytyy KVTES:n ao. määräysten mukaan, kuitenkin seuraavin poikkeuksin. Tuntiopettajalle maksetaan matkakustannusten korvaukset tuntiopettajan asunnosta tai toimipaikasta opiston työpisteeseen kuitenkin enintään siltä osin kuin matka ylittää 20 kilometriä. Samoin perustein korvataan matka takaisin. (OVTES 19§ Matkakustannusten korvaukset, voimaan 1.8.2022)

Kansalaisopiston toimii ainoastaan tuntiopettajien voimin ja tuntiopettajien toiminta-alue keskittyy kuntakeskukseen. Osalla tuntiopettajista matkat ovat pitkiä kuntakeskukseen tai sivukyliin. Opettajien liikkuminen omilla autoillaan on välttämätöntä, koska lähes kaikki opettajamme kuljettavat mukanaan opetusmateriaaleja ja –välineitä eikä joukkoliikenteen hyödyntäminen alueellamme ole käytännössä mahdollista.

Opiston tuntiopettajat on rekrytoitu pääasiassa kevään 2022 aikana lukuvuodelle 2022-2023 oletuksella, että kilometrikorvausten omavastuuosuus on edelleen 6 km/suunta eikä tietoa näin huomattavasta heikennyksestä OVTES:iin ollut tiedossa. Matkakorvauksien yllättävä heikentyminen voi johtaa kurssien peruutuksiin ja rekrytointien vaikeutumiseen jo tämän lukuvuoden aikana. Näin voi opiston opetustarjonnan monipuolisuus ja sivistyksellinen tasa-arvo kärsiä. Polttoaineen hinnan ollessa näin korkealla alueellamme, rajoittaa se tuntiopettajien halua liikkua omilla autoillaan, mikäli matkakorvausperuste muuttuu. Tuntiopettajat ovat elinehto toiminnallemme, mistä johtuen kilometreihin pohjautuva matkakorvaus on tärkeä osa heidän motivaatiotaan toimia usein oman työn ohessa kansalaisopiston tuntiopettajana. Matkakorvausten omavastuun nousu heikentäisi merkittävästi opiston mahdollisuuksia taata laadukas, yhdenvertainen ja tasa-arvoinen opetus- ja kurssitarjonta.

Uusi virkaehtosopimus mahdollistaa paikallisen sopimuksen tekemisen. Kun työnantaja esittää työehtosopimusta parempaa korvausta, paikallisia neuvotteluja ei välttämättä tarvita. OAJ:n pääluottamusmiestä on informoitu asiasta sähköpostitse 2.10.2022.

Vuoden 2022 talousarviossa kansalaisopiston matkakustannuskorvauksiin on varattu määräraha alemman omavastuukilometrimäärän mukaisesti. Useat kunnat Lapissa ovat esittämässä samanlaista tapaa korvata matkakustannukset aikaisemman työehtosopimuksen mukaisesti.

Vt. kansalaisopiston rehtori esittää, kansalaisopisto maksaa tuntiopettajille matkakorvausta seuraavat kaksi lukuvuotta (2022-2023 ja 2023-2024) entisen virkaehtosopimuksen mukaisesti eli niin, että kilometrikorvauksesta vähennetään 6 km/suunta (omavastuuosuus). Kansalaisopisto ottaa lukuvuosina 2024-2025 ja 2025-2026 käyttöön uuden virkaehtosopimuksen mukaisen kilometrikorvausten omavastuuosuuden.

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Rantakokko, vt. sivistysjohtaja, paivi.rantakokko@muonio.fi

Lautakunta hyväksyy esityksen ja esittää sitä edelleen kunnanhallitukselle.

Päätös

Lautakunta hyväksyi esittelijän ehdotuksen.