Tunturi-Lapin maaseutulautakunta, kokous 14.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 12 Talousarvion 2023 ja taloussuunnitelman 2024-2025 valmistelu

MUODno-2022-364

Valmistelija

  • Heikki Kauppinen, luonnonvarapäällikkö, heikki.kauppinen@muonio.fi

Perustelut

Kunnanhallitus on toimittanut hallintokunnille sitovat talousarvio-ohjeet vuoden 2023 ja suunnitelmavuosien 2024-2025 talousarvioehdotusten laatimiseksi ja vireillesaattamiseksi. Ohjeissa on määritetty talouden osalta  prosentuaaliset maksimikorotusraamit, toimintasuunnitelman ja toiminnallisten tavoitteiden priorisointia koskevat ohjeet / määräykset.

Talousarviotaulukkoon henkilöstömenoja koskevat menoarviot lasketaan ja sisällytetään taulukoihin keskitetysti kunnan taloushallinnon taholta. Hallintokuntien tehtävänä on miettiä toimintasuunnitelmaan verrattuna määrärahavaraukset, mahdolliset säästökohteet, muutokset toiminnoissa ja niiden mahdolliset vaikutukset talousarviomäärärahojen tarpeisiin. Kaikki mahdolliset menolisäykset tai uudet toimintamäärärahatarpeet on perusteltava erittäin huolellisesti, ja niiden osalta mietittävä mahdolliset tulonhankintamenetelmät.

Ehdotus

Esittelijä

  • Heikki Kauppinen, luonnonvarapäällikkö, heikki.kauppinen@muonio.fi

Vahvistetaan oheismateriaalina olevan talousarviotaulukon mukainen lautakunnan talousarvioehdotus. Vahvistetaan oheismateriaalina oleva toiminnan kuvaus ja palvelulupaus, ja tavoitetaulukkoon sisällytetyt prioriteetit vuodelle 2023.

Palvelulupauksen täyttämiseksi käynnistetään neuvottelut yhteistyöalueen kuntien sekä lähimpien YTA-alueiden (Tornionlaakson) suuntiin henkilöstö-resurssien jakamiseksi niin, että Tunturi-Lapin YTA-alueen vähenevän henkilöstön vahvistamiseksi yhteistyökumppanina toimivat YTA-alueen kesken turvataan EU- kokonaan tai osittain rahoittaminen tukien käsittelyssä vaaditut käsittelyn eriyttämisvaatimukset, sekä asioiden ajallaan tapahtuva ja moitteeton käsittely.

Kansallisten tukien ja vahinkojen korvaamista koskevien asioiden käsittelyssä turvataan läheisyysperiaatteella asiakaspalvelut ja luottamuksellinen käsittely YTA-alueen ja isäntäkunnan organisaation voimin.

Päätös

Maaseutulautakunta hyväksyi esittelijän ehdotuksen seuraavin muutoksin:

  • palkkoihin lisätään 2 kuukauden varaus uuden viranhaltijan perehdyttämiseen ja
  • toiminnallisiin tavoitteisiin muutetaan maataloustuottajien tilalle alkutuottajien määrän ja aseman vahvistaminen toimialueella

Tiedoksi

Muonion kunnanhallitus

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)