Tunturi-Lapin maaseutulautakunta, kokous 14.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 14 Maaseutuhallinnon järjestämisen toimenpiteet vuonna 2023

MUODno-2022-454

Valmistelija

  • Heikki Kauppinen, luonnonvarapäällikkö, heikki.kauppinen@muonio.fi

Perustelut

Tunturi-Lapin Yhteistoiminta-alueen henkilöstössä on tulossa henkilöstömuutoksia vuoden 2023 aikana.

Laissa maaseutuhallinnon järjestämisestä kunnissa 210/2010 on säädetty niistä tehtävistä ja järjestämistavoista, minkä mukaisesti kunnat tai kuntien yhteistoiminta-alueen vastaavat maaseutuelinkeinoihin liittyvistä hallinnon, valvonnan ja tukijärjestelmien mukaisten korvausten sisältämien tehtävien hoitamisesta omilla toimialueillaan. Enontekiön, Kittilän ja Muonion maaseutuhallintoa varten perustettiin 1.1.2013 alkaen yhteinen toimielin, maaseutulautakunta, sekä vahvistettiin kuntien välinen yhteistoimintasopimus, palvelukuvaus, henkilöstö ja toimistoyksiköiden ylläpito. Maaseutuvirasto, nykyinen Ruokavirasto, tarkastaa joka vuosi maksajavirastosopimukseen liittyvän aineiston muodossa sen, että hallinnon järjestäminen, tehtävien eriyttäminen, tehtävien suorittamisen valvonta sekä tuki- ja korvausjärjestelmien varojen käyttö on EU:n ja kansallisten säädösten mukaista kaikilta osin.

Pitkäaikainen esimies, viranhaltija varautuu eläkkeelle siirtymiseen kevättalvella 2023. Toimistosihteerin työpanoksessa on odotettavissa muutoksia ennen vuoden 2023 loppua. Organisaation henkilöresurssien riittävyyteen tulee varautua ainakin seuraavin toimenpitein; pääviranhaltijan hakumenettelyn kautta tai virkasiirron muodossa nykyisen maataloussihteerin nimittämisellä pääviranhaltijaksi, sekä EU:n säädöstöjen mukaisten tehtävien eriyttämissäännösten noudattamiseksi kuntien välisen yhteistoimintasopimuksen uudistamista ja sitovan yhteistoiminta-alueita koskevan tehtävienvaihtosopimuksen valmistelulla. Näillä toimilla varmistetaan kuntien järjestelyvastuulla olevien maaseutuviranomaistehtävien jatkuvuus ja asiakaspalvelun pysyvyys läheisyysperiaatteen mukaisesti Tunturi-Lapin yhteistoiminta-alueen kunnissa.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Heikki Kauppinen, luonnonvarapäällikkö, heikki.kauppinen@muonio.fi

Maaseutulautakunta käynnistää valmistelut esittelytekstissä olevien sopimusten uudistamisesta yhteistoimintasopimukseen kuuluvien kuntien suuntaan, sekä käy tarvittavat yhteistoimintaneuvottelut Tornionlaakson YTA-alueen ja sen isäntäkunnan kanssa yhteistyö- ja tehtävienvaihtosopimuksen valmistelusta.

 

 

Muonion kunnanhallitukselle esitetään esimiesviranhaltijan, luonnonvarapäällikön tehtävien täyttämistä ensisijaisesti nimittämällä nykyinen maataloussihteeri yhteistoiminta-alueen johtavaksi viranhaltijaksi 1.5.2023 lukien (mahdollinen siirtymän aikaraja voi tarkentua kevättalven aikana). Toissijainen menettely mahdollisen virkasiirron esteen ilmaantuessa johtavan viran (luonnonvarapäällikön) viran julistaminen avoimeen hakuun tammikuussa 2023.

Yhteistoimintasopimusta ja yhteistoimia-alueiden tehtävienvaihtosopimuksen sisältöä koskevat ehdotukset valmistellaan kunnanhallitusten käsittelyyn helmikuuhun 2023 mennessä.

Päätös

Maaseutulautakunta hyväksyi esittelijän ehdotuksen lisäyksellä, että luonnonvarapäällikön tilalle palkattavan viranhaltijan tulee olla kokoaikainen yhteistoiminta-alueen viranhaltija.

Lisäksi yhteistoimintaneuvotteluihin tulisi kutsua myös Tuntuti-Lapin maaseutukunnan puheenjohtaja ja 1. varapuheenjohtaja.

Tiedoksi

Enontekiön, Kittilän ja Muonion kunnanhallitukset

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)