Tunturi-Lapin maaseutulautakunta, kokous 14.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 13 Sähköisiin asiointijärjestelmiin siirtyminen maataloustukijärjestelmien ja Riistavahinkolain mukaisten vahinkoilmoitusten ja -korvausten käsittelyssä 1.1.2023

MUODno-2022-453

Valmistelija

  • Heikki Kauppinen, luonnonvarapäällikkö, heikki.kauppinen@muonio.fi

Perustelut

Maa- ja metsätalousministeriö sekä Ruokavirasto ovat tiedottaneet siirtymisestä ensi vuoden alusta pelkästään sähköiseen tukihakujärjestelmään maatalouden tukijärjestelmien osalta.

” Uuden teknologian käyttöönotto muuttaa Suomen maataloutta ennennäkemättömällä tavalla. Tähän lukeutuu paitsi tukihakumenettely, myös Monitorointi eli satelliittikuvilta tehtävä jatkuva seuranta. Verrataan eri ajankohtien kuvia tai kuvasarjoja toisiinsa ja todetaan muutos. Lopputuloksesta voidaan vetää johtopäätöksiä ja parantaa niiden pohjalta vaikkapa lohkon vesitaloutta tai muotoa, nostaa ph-arvoa tai täsmentää lannoitusta lohkon eri osissa. Samalla tavalla on mahdollista myös seurata pellolla tapahtuvaa maataloustoimintaa. Useimmat kasvit voidaan tunnistaa niiden heijastusominaisuuksien ja kasvutavan mukaan. Pellon muokkaus muuttaa sen pintaa ja aiheuttaa muutosta, joka on havaittavissa samalla tavalla kuin niitto tai puinti. Myös kasvipeitteisyys ja sen määrä näkyvät avaruuteen asti. Tähän perustuu tuleva rahoituskauden maataloustoiminnan vaatimus, joka koskee heti ensi vuodesta lähtien perustulotukea ja luonnonhaittakorvausta. Seuranta on jatkossa jokaisen peltolohkon kattavaa ja yhteneväisin säännöin tehtävää koko EU:n alueella.

Ensi vuodesta alkaen tulee se tosiasia, että uuden toimintamallin sisään on leivottu samalla täysin sähköinen asiointi. Ei siis enää yhtäkään paperilomaketta eikä paperista tukihakemusta pinta-alaperusteisissa tuissa. Ei edes puolta A4-lomaketta ylivoimaisesta esteestä! Tästä EU:n komissio on jo päättänyt eikä siihen ole kansallista poikkeusta yhdelläkään EU-maalla.”

Tässä tilanteessa myös paikalliselle maaseutuelinkeinoviranomaiselle kuuluviin tehtäviin lukeutuvat Riistavahinkolain mukaiset vahinkoilmoitusten vastaanotto, diarisointi, niiden pohjalta tehtävät maastotarkastusraportoinnit, ja niihin kohdistuvat vahingonkorvaushakemukset on järkevää siirtää täysimääräisesti sähköiseen PESÄ- eli petojen aiheuttamien porotalousvahinkojen sähköiseen käsittelyjärjestelmään kaikkien paliskuntien osalta.

Tähän meillä velvoittavat jo luotettavan asiakaspalvelun ja ajallaan tapahtuvien viranomaistoimintojen toteuttamisen kriteerit: Tunturi-Lapin YTA-alueella vuoden 2023 aikana tulevien henkilömuutosten jälkeen ei ole enää työvoimaa hoitamaan vielä tämän vuoden aikana käytössä olleen monikanavaisen asiointijärjestelmän edellyttämiä kaikkia tehtäviä.

 

 

Paikallisen maaseutuelinkeinoviranomaisen toimintaa ohjaavan tahon, Ruokaviraston (aik. Maaseutuviraston) ohjeen mukaan paikallinen maaseutuelinkeinoviranomainen päättää siitä millä asiointimenettelyllä mm. Riistavahinkolain mukaiset ilmoitus- ja korvaustenhakumenettelyt otetaan vastaan omalla toimialueellaan.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Heikki Kauppinen, luonnonvarapäällikkö, heikki.kauppinen@muonio.fi

Maaseutulautakunta päättää tiedottaa toimialueen paliskunnille ja porotaloudenharjoittajille, että vuoden 2023 alusta lukien kaikki petovahinkoilmoituksia ja -korvausten hakemista tapahtuvat asioinnit tulee suorittaa PESÄ- eli petovahinkojen sähköinen ilmoitus- ja korvaustenhakumenettely –järjestelmän kautta. Pesä- järjestelmä tulee näin ollen ottaa täysimääräisesti käyttöön,  eikä muilla menetelmillä (puhelimen tekstiviesteinä ja pelkästään paperilomakkeilla)  tule vireillesaattaa, muutoin kuin force majour- eli ylivoimainen este- tapauksissa (sairaus, luonnonkatastrofi tms. peruste).

Päätös

Maaseutulautakunta hyväksyi esittelijän ehdotuksen.

Tiedoksi

YTA-alueen paliskunnat

Muutoksenhaku

 

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

 

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

 

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Muonion kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Muonion kunnanhallitus

Kirjaamon yhteystiedot

Postiosoite: Muonion kunta, Puthaanrannantie 15, 99300 Muonio
Käyntiosoite: Puthaanrannantie 15 a
Sähköpostiosoite: kirjaamo@muonio.fi
Puhelinnumero: 0400 686 211

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 8.30–15.30.

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

 

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Muonion kunnan kirjaamosta.