Hyvinvointilautakunta, kokous 29.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 53 Työvapaa

MUODno-2021-560

Valmistelija

  • Henri Muotka, vs. hyvinvointijohtaja, henri.muotka@muonio.fi

Perustelut

Sairaanhoitaja/ hyvinvointityöntekijä Katriina Holck on 10.08.2022 päivätyllä sähköpostilla hakenut palkatonta työvapaata ajalle 1.11.2022 - 31.12.2022. Perusteena on määräaikainen työ toisen työnantajan palveluksessa. Hakija haluaisi käyttää mahdollisuuden määräaikaiseen työhön sekä ammattillisista että henkilökohtaisista syistä.

Kyseessä on harkinnanvarainen työvapaa. Harkinnanvaraisella virka-/työvapaalla tarkoitetaan sellaisia virka- /työvapaita, joita työnantaja ei ole lain tai sopimusmääräyksen perusteella velvollinen myöntämään (KVTES V Luku 11 § 3. mom. soveltamisohje).

 

Kunnanvaltuusto on 21.6.2021 hyväksynyt kunnan hekilöstöperiaatteet, joiden 6.luvussa käsitellään virka- ja työvapaita.

"Harkinnanvaraiset virka- ja työvapaat. Hallitus päättää kunnanjohtajan harkinnanvaraisen virkavapaan myöntämisestä ja sijaisen valitsemisesta päättää valtuusto. Hallitus päättää hallintojohtajan, sivistysjohtajan, hyvinvointijohtajan, elinvoimajohtajan ja talouspäällikön harkinnanvaraisen virka- ja työvapaan myöntämisestä. Palvelualuejohtaja päättää alaisensa henkilökunnan harkinnanvaraisen virka- ja työvapaan myöntämisestä, mikäli tämä kestää alle kaksitoista (12) kuukautta. Lautankunta päättää yli  kahdentoista (12) kuukauden harkinnanvaraisen työ- ja virkavapaasta alaisensa henkilöstön osalta. Tehtäväaluevastaava ja tehtäväyksikkövastaava päättävät alaistensa työntekijöiden harkinnanvaraisesta virka- ja työvapaasta, mikäli tämä kestää alle kuusi (6) kuukautta."

 

Kunnanhallitus on 28.6.2021 § 234 linjannut seuraavaa harkinnanvaraisista virkavapaista/työlomista:

  • Harkinnanvaraista virkavapaata/työlomaa voidaan myöntää määräajaksi, enintään vuodeksi kerrallaan, esimerkiksi toisen työnantajan palveluksessa työskentelemiseksi, jos siitä katsotaan olevan etua työnantajalle. Em. tilanteissa, jossa harkinnanvaraista virkavapaata/työlomaa myönnetään enintään vuodeksi kerrallaan, on kyseessä oltava määräaikainen tehtävä toisen työnantajan palveluksessa.
  • Harkinnanvaraista virkavapaata/työlomaa voidaan myöntää koeajan ajaksi, mikäli henkilö on saanut vakinaisen tehtävän toisen työnantajan palveluksessa.
  • Mikäli palvelualueen, tehtäväalueen tai tehtäväyksikön työtilanne, sijaistarve tms. syy ovat yksilöitävissä olevia esteitä, harkinnanvaraista virkavapaata /työlomaa ei myönnetä.
  • Harkinnassa tulee ottaa huomioon palvelussuhteen kesto ja aiemmin myönnetyt harkinnanvaraiset virkavapaat/työlomat. Useamman kuukauden harkinnanvaraista virkavapaata/työlomaa ei tule myöntää ollenkaan, jos palvelussuhde ei ole kestänyt vähintään yhtä vuotta.

 

Sairaanhoitaja/ hyvinvointityöntekijä Katriina Holck on nyt haettavaa palkattomaa työvapaata 1.11.2022 - 31.12.2022 ennen ollut vuoden palkattomalla työvapaalla ajalla 1.11.2021 - 31.10.2022, minkä vuoksi työvapaan jatko tuodaan kunnanvaltuuston 21.6.2021 hyväksytyn henkilöstöperiaatteiden ja kunnahallituksen 28.62021 §234 mukaiesti lautakunnan päätettäväksi. Perusteena on määräaikainen työ toisen työnantajan palveluksessa, mikä jatkuu vähintään vuoden 2022 loppuun. Hakija haluaisi käyttää mahdollisuuden määräaikaiseen työhön sekä ammattillisista että henkilökohtaisista syistä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Henri Muotka, vs. hyvinvointijohtaja, henri.muotka@muonio.fi

Sairaanhoitaja/ hyvinvointityöntekijä Katriina Holckille myönnetään harkinnanvaraista työvapaata jo pidetyn vuoden mittaisen työvapaan lisäksi ajalle 1.11.2022 - 31.12.2022

Päätös

Lautakunta hyväksyi esittelijän ehdotuksen.