Tekninen lautakunta, kokous 2.2.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 4 Käkinivan metsätienhaaran kunnostus

MUODno-2021-26

Valmistelija

  • Jussi-Pekka Tammilehto, tekninen johtaja, jussi-pekka.tammilehto@muonio.fi

Perustelut

Tekninen lautakunta on 19.5.2020 § 37 valtuuttanut teknisen johtajan hoitamaan Käkivaaran hakkuut esitetyn hoito- ja hakkuusuunnitelman mukaisesti. Tekninen johtaja on antanut Metsänhoitoyhdistys Länsi-Raja ry:lle toimeksiannon puukaupan suorittamiseksi. Kyseessä on ns. kesäleimikko eli mahdollista suunnitella tehtäväksi mihin vuoden aikaan vain pl. kelirikkoaika. Metsänhoitoyhdistys on sopinut pystykaupasta ostajan (=Pietikäisen saha ja höyläämö) kanssa 18.9.2020. Metsänhakkuu on suoritettava 18.9.2022. Sopimusliitteen mukaan ostaja on suunnitellut tekevänsä hakkuun talvella, tukkien kaukokuljetuksen talvella ja kuitupuun kaukokuljetuksen kesällä. Ostaja ei ole tuonut sopimuksentekohetkellä ilmi, että myyjän tulisi tehdä toimenpiteitä kaukokuljetuksen järjestämiseksi.

Ostaja on 12.1.2021 lähestynyt Muonion kuntaa Käkinivantien liittymän turvallisuuden parantamiseksi. Ostajan mukaan liittymän pituuskaltevuutta tulisi loiventaa, sekä näkemää parantaa. Ostaja on tuonut ilmi, että VT 21:sen 2018 tehdyn peruskorjauksen yhteydessä tehdystä valtatien geometrian muuttamisen johdosta liittymä on jyrkentynyt entisestään. Tekninen johtaja on ollut yhteydessä peruskorjauksen projektipäällikköön, joka on kertonut liittymän korottuneen enintään 14 cm ja tien leventyneen 25 cm. Tämän jälkeen tekninen johtaja on ollut yhteydessä liittymän korjaamiseksi ELY-keskukseen, josta on saatu seuraava vastaus: ” Vt 21:n rp-hanke on ollut VÄYLÄ-viraston hanke. Hanketta on vetänyt Keijo Heikkilä. Heikkilä ja Tammilehto ovat keskustelleet asiasta. Kuvien mukaan toimenpiteet eivät kohteessa olisi olleet niin merkittävät, että liittymän käytettävyys olisi siitä syystä merkittävästi muuttunut. Liittymän parantaminen on näin ollen tiekunnan hoidettava.” Käkinivan yksityistielle ei ole perustettu tiekuntaa, joten hallinnoinnista vastaavat yksityistien osakkaat. Muonion kunta on yksi Käkinivan yksityistien osakkaista.

Ostaja on tehnyt kirjallisen esityksen Käkinivan metsätiehaaran kunnostamiseksi. Siinä esitetään, että Muonion kunta hoitaa Käkinivan alueen metsä- ja mökkitieliittymän valtatie 21:lle liittymäsuositusten mukaisesti. Ostaja tarjoutuu myös suorittamaan liittymän korjauksen ja vähentämään korjauksesta aiheutuneet kustannukset puutilistä.

Kesällä 2019 kiinteistöltä 498-401-47-5 on hakattu metsää ja kaukokuljetus on järjestetty ko. liittymän kautta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jussi-Pekka Tammilehto, tekninen johtaja, jussi-pekka.tammilehto@muonio.fi

Muonion kunta ei sitoudu korvaamaan mahdollisesta liittymän parantamisesta aiheutuvia kustannuksia, koska ostajalla on mahdollisuus suorittaa kaukokuljetus kesäaikaan, jolloin liittymästä todistetusti voi liikennöidä. Muonion kunta ei ole vastuussa kesäleimikon hakkuusta talviaikana ostajalle aiheutuvista lisäkustannuksista.

Päätös

Hekla Muotka liittyi kokoukseen tämän pykälän käsittelyn aikana.

Tekninen lautakunta hyväksyy ehdotuksen.