Kunnanhallitus, kokous 28.9.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 186 Tiedonhallintalain mukaisen tiedonhallintayksikön perustaminen ja vastuiden määritteleminen

MUODno-2020-58

Valmistelija

  • Katri Rantakokko, hallintojohtaja, katri.rantakokko@muonio.fi

Perustelut

Laki julkisen hallinnon tiedonhallinnasta (tiedonhallintalaki) tuli voimaan 1.1.2020. Sitä sovelletaan myös kuntaorganisaatioissa. Lain taustalla on julkisen sektorin hallussa olevien tietojen uudelleenkäytöstä annettu direktiivi.

Uudistuksella halutaan varmistaa viranomaisten tietoaineistojen yhden mukainen hallinta ja tietoturvallinen käsittely digitalisoituvassa toimintaympäristössä. Lisäksi sillä halutaan edistää julkishallinnon tietojen ja tietovarantojen digiturvallisuutta, yhteentoimivuutta, tiedonjakamista ja hyödyntämistä, samalla vähentäen viranomaisten päällekkäistä ja rinnakkaista tietojen keräämistä hallinnon asiakkailta.

Lain siirtymäsäännösten mukaan kunnan on perustettava tiedonhallintayksikkö sekä laadittava tiedonhallintamalli 12 kuukauden kuluessa lain voi maan tulosta. Lisäksi edellytetään, että tietojärjestelmien käytön ja tietojen luovutusten lokitus toteutuu 24 kuukauden aikana lain voimaantulosta, ja lain 12-16 § :ien vaatimukset 36 kuukauden aikana lain voimaantulosta.

Tiedonhallintayksiköllä tarkoitetaan viranomaista, jonka tehtävänä on järjestää tiedonhallinta tiedonhallintalain mukaisesti. Tiedonhallintayksikkö voi olla valtion virasto, maakunta, kunta, kuntayhtymä, itsenäinen julkisoikeudellinen laitos, yliopisto tai ammattikorkeakoulu. Tiedonhallintayksikön johdon on huolehdittava, että tiedonhallintayksikössä on määritelty myös mm. tiedonhallinnan toteuttamiseen liittyvien tehtävien vastuut.

Ehdotus

Esittelijä

  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Kunnanhallitus esittää valtuustolle, että:

  1. Muonion kunta on tiedonhallintalain edellyttämä tiedonhallintayksikkö,
  2. se nimeää tiedonhallintayksikön vastuulliseksi toimielimeksi kunnanhallituksen ja
  3. se määrää hallintosääntöön tehtäväksi tarvittavat lisäykset.

Päätös

Hallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)