Elinvoimalautakunta, kokous 8.2.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 13 Elintapaohjausken palvelupolku Tunturi-Lappiin -hanke

MUODno-2022-30

Valmistelija

  • Kaisa Kylä-Kaila, vt. kehittämispäällikkö, kaisa.kyla-kaila@muonio.fi

Perustelut

Hankkeen tausta ja tarve, yhteys kuntastrategiaan ja hyvinvointikertomukseen

Muonion kunta on ollut mukana Lapin sairaanhoitopiirin koordinoimassa “Linkki lappilaiseen hyvinvointiin” -hankkeessa. Hankkeen mukaan toimintamallissa tuetaan ihmisiä elämäntapamuutoksissa, yksinäisyyden lievittämisessä, psykososiaalisen tuen tarpeessa jne. Asetetaan ihminen tarpeineen ja tavoitteineen keskiöön, integroidaan sote-palveluja, kolmannen sektorin toimintaa, kuntien palveluja, vapaaehtoistyötä ja muita yhteisön voimavaroja yksilön tarpeisiin. Lisäksi tuotetaan tietoa osallisuuden ja tuen tarpeista yksilötasolla ja yhteisöissä. Kyseessä ei ole liikuntaneuvonnan hanke, sillä hanke sijoittui Muoniossa työllisyyspalveluiden alle. Hyvinvointilähetteen mallissa hyvinvointiluotsi ohjaa apua tarvitsevan koulutettujen vapaaehtoisten tai muun palvelevan tahon asiakkaaksi. Usein apua haetaan mm. yksinäisyyteen. Suurin osa hankkeen palvelua hyödyntäneistä tahoista oli työikäisiä. Elinvoimalautakunta päätti 30.11.2021 kokouksessaan jatkaa hankkeessa luodun hyvinvointilähete -toimintamallin toteuttamista Muoniossa. Hankkeessa saatujen kokemusten myötä voidaan todeta, että Muoniossa on selkeä tarve erityisesti työikäisten aktivointiin ja elintapaohjauksen mallin luomiselle ja juurruttamiselle.

Nyt haettava elintapaohjaushanke on ensimmäinen liikuntaneuvonnan kehittämiseen liittyvä avaus Muoniossa kunnissa. Liikuntaneuvonnan ja liikunnan rooli on tärkeä osana kuntalaisten sairauksien ehkäisyä, hoitoa ja kuntoutusta. Vähäisen liikkumisen aiheuttamat kustannukset Suomessa ovat 3,2 miljardia (Vasakari ja Kolu 2018), kuntatasolla tämä tarkoittaa kymmenien miljoonien eurojen kustannuksia (Tampereen kaupunkiseutu 2019.) Käypä hoito –suosituksen (2016) mukaan liikkumisen tulee olla osa elintapa- ja pitkäaikaissairauksien ennaltaehkäisyä, hoitoa ja kuntoutusta. Liikuntaneuvonta toimii keinona väestön liikunnan lisäämiselle. Riittävän liikkumisen nähdään lisäävän terveyttä, hyvinvointia sekä työ- ja toimintakykyä. Samalla terveyspalvelujen käyttö todennäköisesti pienenee. Liikuntaneuvonnan hyödyt ovat selvästi yksilötasoa laajemmat eli yltävät myös yhteiskuntatasolle. (Liikuntaneuvonnan valtakunnalliset suositukset 2020.)

Nyt käynnissä oleva SOTE-uudistus on herättänyt keskustelua, näkemyksiä ja epävarmuuttakin siitä, miten palveluketjut käynnistyvät ja toimivat jatkossa kuntien ja hyvinvointialueiden välillä hyvinvoinnin kokonaisvaltaisen edistämisen näkökulmasta. Toimivat uudenlaiset rakenteet tulisi luoda jo ennen uudistuksen tuomien käytännön toimintojen muutoksia eli rakentaa saumaton liikuntaneuvonnan yhdyspinta osaksi elintapaohjauksen kokonaisuutta, osaksi hyvinvoinnin edistämisen kokonaisuutta. Käytännössä tämä tarkoittaa selkeää tehtävien ja vastuiden jakoa, yhteistyön ja toiminnan mallia, joka tällä hankkeella saadaan muotoiltua toimivaksi ja kokonaisvaltaiseksi palveluksi.

Hankkeen tavoitteet, toimenpiteet ja tulokset

Hankkeella on neljä päätavoitetta:

  1. Liikuntaneuvonnan palveluketjun luominen Tunturi-Lappiin
  2. Tiedon lisääminen ja viestintä elintapaohjaukseen liittyen
  3. Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistäminen ja hankkeen kunnissa
  4. Lasten ja perheiden aktiivisuuden lisääminen

Tavoitteet pyritään saavuttamaan mm. näillä toimenpiteillä:

  • Koulutetaan, viestitään ja vakuutetaan kunnan toimijat ja muut sidosryhmät, jotta he osaavat hyödyntää liikuntaneuvontaa osana terveydenhuollon palvelupolkua
  • Pysyvänä tuloksena syntyy toimiva malli elintapaohjaukselle, saadaan luotua yhdenmukaiset elintapaohjauksen/liikuntaneuvonnan toimintatavat ja mallit, seurantamittarit ja arviointityökalut Tunturi-Lapin alueelle (Kittilä, Kolari, Muonio)
  • Lisäksi syntyy monipuolisesti erilaista hyvinvoinnin edistämiseen liittyvää viestintämateriaalia ja hankkeessa mukana olevien kuntien liikuntaneuvonnalle omat nettisivut. Sivuilta löytyy tiedon lisäksi visuaalinen verkostokartta alueen palvelutarjonnasta terveyden edistämiseen liittyen
  • Osana hanketta liikunnallistetaan mm. neuvolat ja kirjastot. Tämä tapahtuu lattiateippauksien, julisteiden, esitteiden ja välinehankintojen avulla
  • Hankkeen aikana toteutetaan yhteistyössä yritysten, kunnan ja kolmannen sektorin kanssa aktivoivaa toimintaa kunnissa. Konkreettisia toimenpiteitä ovat yhteiset liikunta- ja hyvinvointiharjoitteet sekä terveyden edistämisen tietoisuutta lisäävät tietoiskut (ruokavalio, ergonomia, fyysisen ja psyykkisen jaksamisen hallinta jne). Toiminta voi tapahtua yrityksissä, kunnan liikuntatiloissa ja liikuntapaikoilla. Pyritään luomaan liikuntaneuvontaa ja elintapaohjausta edistävä yhteistyökulttuuri eri sektorien ja eri kunnan toimialojen keskuuteen

Hankkeessa luodulla ja pilotoidulla palvelulla on myös positiivinen vaikutus kuntien HYTE-kertoimeen. Lisäksi hanke tukee kunnan ”kestävä hyvinvointi” –teemaa, joka on vahvasti mukana kuntastrategiassa ja hyvinvointikertomuksessa. Hyvinvointikertomuksen indikaattoreiden tiedon perusteella palvelulle on tarve ja elintapaohjauksen/liikuntaneuvonnan saaminen kuntaan tukee kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistämisen tavoitetta.

Hankkeen hallinnoijana ja hakijana on Muonion kunta. Hankkeen kumppaneina, osatoteuttajina ja tuen siirron saajina toimivat Kittilän ja Kolarin kunnat. Hankkeen yhteistyökumppanina toimii Lapin liikunta (liikunnan aluejärjestö). Hankkeen toteutusaika on 1.5.2022 - 31.12.2024 ja kustannusarvio noin 190 000 euroa. Hankkeelle haetaan ensisijaisesti 100% tukea ELY-keskuksen maaseuturahastosta, jolloin hankekunnilta ei vaadita omarahoitusosuutta. Mikäli hanke saa myönteisen rahoituspäätöksen, palkataan hankkeeseen projektikoordinaattori 24 henkilötyökuukaudeksi. Palkattavan projektikoordinaattorin lisäksi hankkeen palkkakustannuksiin sisältyy Kittilän, Kolarin ja Muonion kuntien liikuntapalveluista vastaavien henkilöiden palkkakustannuksia kahden henkilötyökuukauden verran/henkilö. Hankkeelle asetetaan ohjausryhmä.

Kunnan säännöt

Hallintosäännön 27 §:n mukaan lautakunta päättää palvelualuettaan koskeviin yhteisiin hankkeisiin osallistumisesta talousarvion mukaisesti.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jussi-Pekka Tammilehto, elinvoimajohtaja, jussi-pekka.tammilehto@muonio.fi

Elinvoimalautakunta päättää hakea rahoitusta Elintapaohjauksen palvelupolku Tunturi-Lappiin -hankkeelle Maaseuturahastosta siten, että hankkeen kokonaiskustannusarvio on enintään 190 000 euroa. Hanke toteutetaan, jos siihen saadaan 100% rahoitus ELY-keskukselta. Elinvoimalautakunta valtuuttaa elinvoimapalvelut tekemään tarvittaessa hakemukseen muutoksia ja täsmennyksiä sekä laatimaan ja allekirjoittamaan rahoituksen edellyttämät tuensiirtosopimukset Kolarin ja Kittilän kuntien kanssa.

 

Päätös

Elinvoimalautakunta hyväksyi esittelijän ehdotuksen.

Tiedoksi

talouspäällikkö, hyvinvointikoordinaattori

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

 

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

 

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Muonion kunnan elinvoimapalveluihin määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Muonion elinvoimalautakunta

Elinvoimapalveluiden yhteystiedot

Postiosoite: Muonion kunta, Puthaanrannantie 15, 99300 Muonio
Käyntiosoite: Puthaanrannantie 15 b
Sähköpostiosoite: tekninen.tsto@muonio.fi
Puhelinnumero: 0400 686 211

Kunnanviraston aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 8.30–15.30.

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

 

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Muonion kunnan elinvoimapalveluista.