Kunnanhallitus, kokous 6.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 305 Muonion Ruoka- ja Siivouspalvelut Oy:n perustaminen

MUODno-2022-489

Valmistelija

  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Perustelut

Kunnanhallitus päätti 25.9.2023 § 250 jatkaa valmistelua ravitsemis- ja siisteyspalvelujen yhtiöittämistä Pellon kunnan ja Pellon Serviisi Oy:n kanssa, mutta 12.6.2023 § 192 on myös linjattu, että mikäli tämä yhteinen yhtiö ei toteudu, aloitetaan oman yhtiön perustaminen. Pellon kunnan ja Pellon Serviisi Oy:n kanssa käytiin neuvottelut syyskuussa ja silloin keskusteltiin mm. hallinnollisista toimenpiteistä ja osakkuuksista. Neuvottelujen jälkeen kunta päätti jatkaa omaa yhtiöittämisvalmistelua siten, että perustettava yhtiö muodostaa oman tytäryhtiön kuntakonsernissa eikä tässä vaiheessa jatketa valmistelua Pellon kunnan ja Pellon Serviisi Oy:n kanssa.

Tavoitteena on, että kunnan tytäryhtiö aloittaa toiminnan 1.1.2024 alkaen.

Kunnassa on ollut käynnissä myös yt-neuvottelut ruoka- ja siisteyspalveluiden henkilöstön liikkeenluovutukseen liittyen ja neuvottelut ovat päättyneet 31.10.2023. Henkilöstö siirtyy liikkeenluovutuksella ns. vanhoina työntekijöinä perustettavaan yhtiöön 1.1.2024 alkaen. Laki työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnassa ja hyvinvointialueella (449/2007, kunnallinen yt-laki) 4 §:n edellyttää, että yhteistoiminnassa tulee käsitellä sellaiset muutokset, jotka koskevat kunnan palvelujen uudelleen järjestämisen periaatteita, jos asialla voi olla olennaisia henkilöstövaikutuksia. Kunnan toiminnan yhtiöittämisen suunnittelussa on ollut kyse tässä lainkohdassa tarkoitetusta palvelujen uudelleen järjestämisestä. Kunta on yhteistoiminnassa käsitellyt yhtiöittämisen pääperiaatteet; luovutuksen ajankohdan tai suunnitellun ajankohdan, luovutuksen syyt, luovutuksesta työntekijöille aiheutuvat oikeudelliset, taloudelliset ja sosiaaliset seuraukset sekä suunnitellut, työntekijöitä koskevat mahdolliset toimenpiteet. Yt-neuvotteluissa on käyty läpi tilannekuvaa, sen kehittyminen ja eri vaihtoehdot. Lisäksi yhteistoiminnassa on käsitelty henkilöstön siirtyminen liikkeenluovutuksella perustettavan yhtiön palvelukseen, kun ruokapalveluiden palveluiden järjestäminen siirtyy yhtiön alaisuuteen 1.1.2024 alkaen. Henkilöstön kanssa on myös järjestetty erillisiä keskustelutilaisuuksia valmistelun etenemiseen sekä käytännön järjestelyihin liittyen.

Tällä hetkellä kunta tuottaa omana toimintana ateriapalveluita niin hyvinvointialueelle kuin kunnalle. Perustettavan yhtiön tavoitteena on tuottaa laadukasta ja kustannustehokasta ruoka- ja siivouspalvelua alueelle, kunnan elinvoimaa, hyvinvointia ja arjen turvaa vahvistaen. Kunnan asiakkaista sivistyspalvelut ovat isoin palvelun ostaja. Kunta myös myy pienimuotoisesti ruoka- ja siivouspalveluja Lappialle. Lapin hyvinvointialueen nykyinen määräaikainen sopimus ateriapalveluiden ostamisesta on tehty korkeintaan kuluvan vuoden 2023 loppuun asti. Hyvinvointialueen kanssa on keskusteltu Muonion Ruoka- ja Siivouspalvelut Oy -nimisen yhtiön perustamisen etenemisestä. Hyvinvointialue on valmis tulemaan osakkaaksi Muonion kunnan tytäryhtiöön in-house -periaatteella. Näin ollen Muonion Ruoka- ja Siivouspalvelut Oy tulee olemaan keskeinen tukipalveluyhtiö paitsi kunnalle, myös muille omistajille ja mahdollisille tuleville osakkeenomistajille.

Perustettava yhtiö toimii julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (29.12.2016/1397) tarkoittamassa mielessä omistajiensa sidosyksikkönä tuottaen palveluita hankintalain mukaiselle hankintayksikölle. Yhtiön yksinomaisena tarkoituksena ei ole voiton tuottaminen, vaan osakkaiden yhteisten tavoitteiden toteuttaminen yhtiömuodossa. Yhtiön perustamisvaiheessa kunta merkitsee yhtiön kaikki 100 osaketta, mutta kunta suhtautuu avoimesti yhtiön laajentamiseen ja tulee tarjoamaan ensi sijassa Lapin hyvinvointialueelle 1-10 osaketta (1-10 % osakkeista) yhtiöstä.

Perustettavassa yhtiössä sovelletaan kunnan kulloinkin voimassa oleva konserniohjetta, ellei yhtiötä koskevasta lainsäädännöstä tai yhtiöjärjestyksestä tai muista säädöksistä muuta johdu. Kunnassa voimassa olevia henkilöstöohjeistuksia sovelletaan koko kuntakonsernissa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

 Kunnanhallitus päättää esittää valtuustolle, että se

  • päättää perustaa yhtiön liitteenä 1 olevan perustamissopimuksen mukaisesti ja liitteenä 2 olevan yhtiöjärjestyksen mukaisesti.
  • hyväksyy kunnan SVOP-sijoituksen yhtiöön liitteen 3 mukaisesti.
  • hyväksyy liitteenä 4 olevan osakassopimusluonnoksen.
  • päättää myydä kunnan ruokapalvelujen liiketoiminnan ja siihen liittyvän irtaimen omaisuuden perustettavalle yhtiölle liitteenä 5 olevan liiketoimintakauppakirjan ja sen liitteiden ja ehtojen mukaisesti.
  • hyväksyy ruokapalveluissa työskentelevän henkilöstön siirtymisen Yhtiön palvelukseen kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain (304/2003) 5 luvun 25 §:ssä ja työsopimuslain (55/2001) 1 luvun 10 §:ssä säädettyä
    liikkeenluovutusmenettelyä noudattaen entisin palvelussuhteen ehdoin erikseen laadittavan henkilöstön siirtosopimusluonnoksen mukaisesti.
  • myöntää yhtiölle liiketoimintakaupan kauppahintaa vastaavan lainan liitteen 6 mukaisesti sekä ja hyväksyy liitteenä 7 olevan panttaussopimusluonnoksen ja 
  • nimeää yhtiön hallitukseen kolme jäsentä. 

Lisäksi kunnanhallitus oikeuttaa kunnanjohtajan hyväksymään yhtiön perustamiseen, liiketoimintakauppaan, osakassopimukseen ja pääomittamiseen sekä vuokraukseen liittyvät lopulliset asiakirjat sekä muut toimenpiteet.

Päätös

Hallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen.

Hallitus esittää valtuustolle, että yhtiön hallitukseen nimetään kunnanhallituksen puheenjohtaja (varalla kunnanvaltuuston puheenjohtaja), elinvoimajohtaja ja hallintojohtaja (viranhaltijoiden varahenkilöinä heidän sijaisensa). 

Hallitus esittää valtuustolle, että yhtiön hallituksen puheenjohtajaksi nimetään hallintojohtaja ja varapuheenjohtajaksi elinvoimajohtaja.

Kokouskäsittely

Hallitus keskusteli perustettavasta yhtiöstä ja sen tarvitsemista palveluista toiminnan järjestämiseksi. 


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)