Kunnanhallitus, kokous 6.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 306 Ravitsemis- ja siisteyspalvelujen yhteistoimintamenettelyn päättäminen

MUODno-2022-519

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Katri Rantakokko, hallintojohtaja, katri.rantakokko@muonio.fi

Perustelut

Kunnanhallitus päätti 24.10.2022 § 238, että kunta ei liity osakkaaksi Lapin Ateriapalvelut Oy-nimiseen yhtiöön ja ryhtyy sen sijaan selvittämään ja valmistelemaan ateriapalvelujen osalta muita vaihtoehtoja.

Yhtiöittämisselvitys on käynnissä ja perustettavaan yhtiöön siirtynevät kunnan ateria- ja siivouspalvelut.

Laki työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa edellyttää, että työnantajan ja henkilöstön välisessä yhteistoiminnassa käsitellään ainakin sellaiset asiat, jotka koskevat:

  1. henkilöstön asemaan merkittävästi vaikuttavia muutoksia työn organisoinnissa, kunnan palvelurakenteessa, kuntajaossa tai kuntien välisessä yhteistyössä;
  2. palvelujen uudelleen järjestämisen periaatteita, jos asialla voi olla olennaisia henkilöstövaikutuksia, kuten ulkopuolisen työvoiman käyttöä tai liikkeen luovutusta;
  3. henkilöstöön, henkilöstön kehittämiseen ja tasa-arvoiseen kohteluun sekä työyhteisön sisäiseen tietojenvaihtoon liittyviä periaatteita ja suunnitelmia; sekä
  4. taloudellisista tai tuotannollisista syistä toimeenpantavaa osa-aikaistamista, lomauttamista tai irtisanomista.

Kunnan toiminnan yhtiöittämisen suunnittelussa on kyse tässä lainkohdassa tarkoitetusta palvelujen uudelleen järjestämisestä. Yhteistoiminnassa käsitellään yhtiöittämisen pääperiaatteet; valmisteilla olevan yhtiöittämisen perusteet, vaikutukset ja vaihtoehdot henkilöstölle. Lisäksi yhteistoiminnassa käsitellään henkilöstön siirtyminen liikkeenluovutuksella perustettavan yhtiön palvelukseen, kun/jos ruokapalveluiden ja siivouspalveluiden järjestäminen siirtyy yhtiön alaisuuteen. Neuvottelut on aloitettava niin ajoissa kuin mahdollista. Yksittäistä työntekijää koskeva asia käsitellään ensisijaisesti tämän ja työnantajan välillä.

Ehdotus

Esittelijä

Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Kunnanhallitus käynnistää ravitsemis- ja siisteyspalveluiden yt-lain mukaiset neuvottelut 7.11.2022 alkaen.

Kunnanhallitus nimeää yt-neuvotteluryhmään työnantajan edustajat.

Päätös

Hallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen ja nimesi työnantajien edustajiksi neuvotteluissa Minna Backin, Manu Frimanin ja Jukka Korhosen. 

Valmistelija

  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Perustelut

Kunta ei voi omana palvelunaan tuottaa tukipalveluita hyvinvointialueelle, ellei toimintaa yhtiöitetä ja kunta (taikka muut hankintayksiköt) sekä hyvinvointialue tule yhtiön omistajaksi ja määräysvallan käyttäjäksi. Lakimuutos kuitenkin sallii poikkeuksen vuoden 2023 aikana. Näin ollen kunnan tulee yhtiöittää ravitsemis- ja siivouspalvelut vuoden 2023 aikana 1.1.2023 voimaan tulevan hyvinvointialueen vuoksi.

Kunta perustaa oman ruoka- ja siivouspalvelua tuottavan tytäryhtiön. Perustettava yhtiö toimii julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (29.12.2016/1397) tarkoittamassa mielessä omistajiensa sidosyksikkönä tuottaen palveluita hankintalain mukaiselle hankintayksikölle. Yhtiön yksinomaisena tarkoituksena ei ole voiton tuottaminen, vaan osakkaiden yhteisten tavoitteiden toteuttaminen yhtiömuodossa.

Ravitsemis- ja siisteyshenkilöstön luovutukseen sovelletaan liikkeenluovutusta koskevia periaatteita. Kunnan ravitsemis- ja siisteyspalveluiden henkilöstö siirtyy liikkeenluovutuksella 1.1.2024 kokonaisuudessaan suoraan Muonion ruoka- ja siivouspalvelut Oy:n palvelukseen. Liikkeen luovutuksessa henkilöstö siirtyy luovuttajan (Muonion kunta) palveluksesta luovutuksen saajan (Muonion ruoka- ja siivouspalvelut oy:n) palvelukseen ns. vanhoina työntekijöinä.

Laki työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnassa ja hyvinvointialueella (449/2007, kunnallinen yt-laki) 4 §:n edellyttää, että yhteistoiminnassa tulee käsitellä sellaiset muutokset, jotka koskevat kunnan palvelujen uudelleen järjestämisen periaatteita, jos asialla voi olla olennaisia henkilöstövaikutuksia. Kunnan toiminnan yhtiöittämisen suunnittelussa on ollut kyse tässä lainkohdassa tarkoitetusta palvelujen uudelleen järjestämisestä. Yhteistoimintamenettelyssä on käsitelty yhteistoimintalain (449/2007) 26 §:n mukaiset liikkeenluovutusta koskevan yhteistoimintamenettelyn asiat:

  1. luovutuksen ajankohta tai suunniteltu ajankohta;
  2. luovutuksen syyt;
  3. luovutuksen työntekijöille aiheuttamat oikeudelliset, taloudelliset ja sosiaaliset seuraukset; sekä
  4. suunnitellut työntekijöitä koskevat toimenpiteet.

Yhteistoiminnasta annetun lain (449/2007) mukaisia yhteistoimintamenettelyneuvotteluja koskien kunnan ravitsemis- ja siisteyspalveluiden henkilöstön liikkeenluovutusta Muonion Ruoka- ja Siivouspalvelut Oy:lle on käyty vuosina 2022-2023 ja viimeinen neuvottelukerta pidettiin 31.10.2023. Samassa kokouksessa 31.10.2023 neuvottelut päätettiin. Henkilöstölle on pidetty infotilaisuuksia valmistelun etenemisestä. Yhteistoimintamenettelyssä on käsitelty liikkeenluovutusta ja sitä koskevia ehtoja.

Yhteistoimintamenettelyssä todettiin yhteistoimintalain 23 §:n mukaisen velvoitteen täyttyneen henkilöstön liikkeenluovutuksesta Muonion kunnasta Muonion Ruoka- ja Siivouspalvelut Oy:öön. Menettelyssä todettiin myös asian käsittelyn yhteydessä esitellyt henkilöstön siirtosopimusluonnokset käsitellyiksi yhteistoiminnallisesti (31.10.2023).

Neuvotteluun osallistuivat kunnan edustajina Laura Enbuska-Mäki, Jukka Korhonen, Manu Friman Minna Back ja Saara Koivisto. Henkilöstön edustajina neuvotteluihin ovat osallistuneet Johanna Soutukorva, Sirpa Airaksinen, Eija Kumpurinne, Linda Yliniemi (v. 2022 Pirjo Kuukkanen) ja Elli Rauhala. Asiantuntijoina neuvotteluissa on kuultu Jussi-Pekka Tammilehtoa ja Anna-Kaisa Muotkaa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Kunnanhallitus päättää todeta yhteistoimintalain (449/2007) mukaiset kunnan ravitsemis- ja siisteyspalveluiden henkilöstön liikkeenluovutusta perustettavaan Muonion Ruoka- ja Siivouspalvelut Oy:hyn koskevat yhteistoimintaneuvottelut käydyiksi ja päättää yhteistoimintamenettelyn.

Päätös

Hallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen. 

Tiedoksi

yt-toimielin, elinvoimapalvelut

Muutoksenhaku

 

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

 

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

 

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Muonion kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Muonion kunnanhallitus

Kirjaamon yhteystiedot

Postiosoite: Muonion kunta, Puthaanrannantie 15, 99300 Muonio
Käyntiosoite: Puthaanrannantie 15 a
Sähköpostiosoite: kirjaamo@muonio.fi
Puhelinnumero: 0400 686 211

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 8.30–15.30.

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

 

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Muonion kunnan kirjaamosta.