Sivistyslautakunta, kokous 8.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 139 Kodinhoidon tuen kuntalisä

MUODno-2023-535

Valmistelija

  • Kaisa Mella, varhaiskasvatusvastaava, kaisa.mella@muonio.fi

Perustelut

Muonion kunnan maksama lasten kotihoidon tuen kuntalisä on pysynyt samana noin vuosikymmenen. Muonio aloitti kotihoidon tuen kuntalisän kokeiluna vuonna 2014 ja 1.8.2017 alkaen toistaiseksi. Vuosina 2021 ja 2022 kotihoidon tuen kuntalisää maksettiin vuosittain keskimäärin 8 muoniolaisperheelle. 

Kuntalisän saamisen ehtona on ollut, että lapsella on oikeus lakisääteiseen lasten kotihoidon tukeen ja perheen kaikki lapset hoidetaan kotona (poikkeuksena kuntoutukselliset syyt ja esiopetus). Lisäksi lasten kotihoidon tuen piirissä olevista lapsista ei makseta kuntalisää, mikäli perheelle maksetaan vanhempainpäivärahaa. Kuntalisää on maksettu vain, jos lakisääteisen hoitolisän, joka on tulosidonnainen, määrä on ollut vähintään 10€/kk.

Uudistuksena varhaiskasvatusvastaava ja sivistysjohtaja esittävät, että lasten kotihoidon tuen kuntalisä määrä pysyy ennallaan niin, että ensimmäisen lapsen osalta kuntalisä on 150 euroa ja muiden alle kouluikäisten lasten osalta 50 euroa. Ehdoista poistetaan kohta, jonka mukaan kaikkien alle kouluikäisten lasten tulee olla kotihoidossa. Lisäksi poistetaan kotihoidon tuen kuntalisän tulosidonnaisuus. Muutoin ehdot pysyvät ennallaan. Arvioitu määrärahan lisätarve on yhteensä 15 000 euroa. Lisäksi vuoden 2024 aikana arvioidaan kuntalisän määrän korotuksen mahdollisuutta ja sen vaikutuksia.

Kela toimeenpanee yleisen lasten kotihoidon tuen. Kela maksaa kuntalisän kotihoidon tuen yhteydessä vain, jos Kela ja kunta ovat näin sopineet. Varhaiskasvatusvastaava valmistelee Muonion kunnan ja Kelan välisen mahdollisen uuden sopimuksen valtuuston päätöksen mukaiseksi. Kelalla on kuntalisällä kahden kuukauden toimeenpanoaika, tässä syystä muutos tulisi voimaan 1.3.2024 alkaen.

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Rantakokko, sivistysjohtaja, paivi.rantakokko@muonio.fi

Lautakunta hyväksyy esitetyt muutokset kotihoidon tuen kuntalisään 1.3.2024 alkaen ja esittää kunnanhallitukselle ja edelleen kunnanvaltuustolle, että valtuusto osoittaa muutokseen määrärahan varhaiskasvatuspalveluiden tehtäväalueelle.

Päätös

Lautakunta hyväksyi esittelijän ehdotuksen.

Tiedoksi

kunnanhallitus, talouspäällikkö, varhaiskasvatuspalvelut

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)